نصب اپلیکیشن
مشکلات نگهداری سگ

7 مشکل رفتاری در سگ که زندگی برای صاحبش جهنم میکنه!

مشکلات رفتاری در سگ ها مهم ترین چالش صاحبان اون هاست. هرچقدر زندگی با یه سگ آموزش دیده و حرف گوش کن لذت بخشه، زندگی با سگ تربیت نشده، بد رفتار  و حرف گوش نکن سخت و انرژی گیره.

در این مقاله میخوایم ۷ اختلال رفتاری رایج در سگ ها (که جون صاحباشون رو به لب رسوندن) رو با هم بررسی کنیم و ببینیم چطور میشه این مشکلات رفتاری رو برطرف و تربیت سگ رو اصلاح کرد.

مشکل رفتاری سگ به چه معنیه؟

مشکلات رفتاری در سگ ها به مشکلی میگن که به هر دلیلی باعث آزار و اذیت صاحب سگ بشه و زندگی با سگ رو دشوار کنه و قابل برطرف کردن باشه.

برای مثال :

  • گاز گرفتن سگ
  • پارس کردن سگ
  • بالا پریدن روی مهمان
  • احساس تملک  داشتن روی اشیاء
  • و حتی کشیدن قلاده موقع پیاده روی

همه جزو اختلالات رفتاری سگ ها  هستن. شاید به نظرتون بی رحمانه بیاد که یه سگ رو بخاطر اذیت شدن خودمون اذیت کنیم و بهتره باشه اجازه بدیم هرطور دلش میخواد رفتار کنه!

خب در اینجا باید بگم با نگاهی به تعداد سگ هایی که به دلیل مشکلات رفتاری به پناهگاه ها واگذار میشن یا آسیب های شدید میبینن، یا توی خیابون یا جلوی در کلینیک های دامپزشکی رها میشن متوجه میشیم که برطرف کردن مشکلات رفتاری در سگ ها فقط به نفع ما نیست و در نهایت خود سگه که زندگی بهتر و آسوده تری کنار صاحبش خواهد داشت.

زندگی کنار یه سگ حرف گوش کن و خوش رفتار خیلی لذت بخش تر و طولانی تر از یه سگ اذیت کن و خودسره.

یادتون نره که: یه سگ خوش رفتار یه سگ خوشبخته! چون هیچ کس یه سگ بدرفتار رو دوست نداره.

توجه کنین که مشکلات رفتاری بخاطر ایراد در تربیت سگ به وجود میان و اصلاح مادام العمر اون ها نیازمند تغییر اساسی در آموزش و تربیت سگ هست.

اگر توجیه شدین که چرا باید اختلالات رفتاری در سگ مون رو تشخیص بدیم و رفعشون کنیم، در ادامه متن با دانشنامه حیوانات خانگی پت پُرس همراه باشین تا ۱۰ تا  از مشکلات رفتاری متداول و راهکارهای اون ها رو تشخیص بدیم و رفع کنیم.

۱. واق واق کردن سگ (همون پارس کردن سگ در زبان قدیم!)

آیا پارس کردن سگ همیشه یه مشکل رفتاریه؟

متاسفم اشتباه حدس زدین! همه سگ ها تا حدی پارس میکنن و این کار جزو طبیعتشونه. شما نمیتونین طبیعت حیوان رو یه مشکل رفتاری محسوب کنین!

ولی پارس کردن بیش از حد سگ که با دستور شما متوقف نشه، یه مشکل رفتاری بزرگ و خیلی فاجعه آمیزه.

سگ ها به دلایل مختلفی پارس میکنن و خیلی مواقع پارس کردن اون ها میتونه مفید باشه. برای مثال وقتی نصفه شب یه آدم غریبه دزدکی وارد حیاط خونتون بشه و سگ شما بر و بر نگاش کنه و هیچ هشداری نده قطعا توی ذوقتون میخوره!!

پس پارس کردن بعضی اوقات میتونه یه آپشن باشه، مثلا برای سگ نگهبان میتونه یه عامل بازدارنده به حساب بیاد.

رفع مشکل پارس کردن سگ ها

سگ ها با پارس کردن با ما ارتباط برقرار میکنن به همین دلیل پارس کردن سگ ها نمیتونه بی دلیل باشه. اگر سگتون زیاد پارس میکنه اول باید مشخص کنین دلیلش چیه.

مهم ترین دلایل پارس کردن سگ ها این موارد هستن:

  • هشدار دادن
  • هیجان
  • نیاز به توجه گرفتن
  • اضطراب
  • سر رفتن حوصله
  • پاسخ دادن به پارس سگ‌های دیگه

وقتی متوجه شدین سگتون در چه مواقعی بیشتر پارس میکنه، باید بهش یاد بدین در اون شرایط واکنش مناسب رو نشون بده.

برای مثال اگر وقتی یه شخص غریبه میاد کنار در خونه و سگ شما برای هشدار دادن شروع به پارس کردن میکنه، باید بهش یاد بدین فقط ۱ واق کنه و بعد بشینه و منتظر بمونه.

پارس کردن سگ‌ها دلایل مختلفی داره و راه حل هرکدوم متفاوته. برای ترک عادت پارس نا به جای سگ‌ها با یه مقاله امکان پذیر نیست. برای همین در دوره جامع تربیت سگ، قسمتی رو با عنوان  همه چیز درباره پارس کردن سگ و رفع این مشکل اختصاص دادیم که این مشکل رو کامل از بیخ و بُن توضیح داده و همه راهکارهای برطرف کردنش رو بهتون آموزش میده.
با عمل کردن به دستورات این دوره، سگ رو درست تربیت کرده و  یک بار برای همیشه رفتار پارس کردن نا به جای سگتون رو اصلاح کنید! علاوه بر رفع این مشکل، تمام رازهای تربیت و آموزش‌های مختلف برای سگتون رو یاد بگیرین.

آموزش کامل تربیت سگ، با همراهی مربی

مفتخریم به شما اعلام کنیم امکان تربیت کردن سگت به بهترین و ساده ترین روش و صرف کمترین هزینه رو فراهم کردیم تا تو هم بتونی از داشتن سگی خوش رفتار و حرف گوش کن لذت ببری.

تنها شرطش داشتن انگیزه کافی و کمی زمانه.

دوره آفلاین تربیت سگ رویایی پت پرس با ویدیوهای آموزشی کامل و پشتیبانی مادام العمر و  همراهی کامل مربی، در دسترس توست!

دوره تربیت سگ رویایی پت پرس (پکیج کامل تربیت سگ سال 1401)

این مشکل همیشه نمیتونه مشکل باشه، برای مثال زمانی که شما دارین سگ نگهبان آموزش میدین،‌ یکی از آموزش های اولیه اون پارس کردن هست. مهمترین فاکتور بهترین سگ های نگهبان دنیا اینه که بتونن در مواقع لازم پارس کنن و به متجاوز و غریبه ها بفهمونه که اصلا شوخی نداره و نباید وارد حریم و قلمرو اون بشن. اگه میخوایین به توله سگتون پارس کردن رو یاد بدید،‌ پیشنهاد می‌کنم مقاله آموزش پارس کردن سگ رو حتما بخونین چون کلی نکنه جذاب براتون آماده کردیم.

پارس کردن سگ ژرمن شپرد

۲. رفتار خشونت آمیز (با همه بله، با ما هم بله؟)

رفتار خشونت آمیز در سگ ها لزوما به معنی حمله ور شدن و گاز گرفتن نیست! و نشون دادن خشونت اگر همراه با حمله یا آسیب نباشه به این معنی نیست که رفتار مناسبیه! بخصوص اگر این رفتار خشونت آمیز رو در برابر صاحبشون نشون بدن.

خشونت در سگ با علائم زیر نشون داده میشه:

  • غرولند کردن
  • دندان قروچه کردن
  • نشون دادن دندان ها
  • جهش به سمت کسی یا چیزی
  • گاز گرفتن

البته ما در مقاله «رفتارهای خشونت آمیز در سگ ها» به بررسی دلایل عصبانیت و خشونت سگ‌ها می پردازیم تا بتونیم سگمون همیشه آروم نگه داریم.

 رفع مشکل پرخاشگری و خشونت در سگ‌ها

سگ شما باید این حقیقت رو درک کنه که این شمایین که شرایط رو کنترل می‌کنین نه اون! برای فهموندن این مطلب به سگ باید براش حد و مرزها رو مشخص کنین. هیچ چیز، و تکرار می‌کنم، هیچ چیز نباید به دلخواه سگ شما پیش بره. خوردن غذا و تشویقی، بازی کردن، بیرون رفتن و حتی نوازش نباید موقعی انجام بگیرن که سگ دلش میخواد بلکه باید موقعی که شما تشخیص میدین انجام بشن.

بسته به نژاد سگ، در برخی از نژادها بیشتر و برخی کمتر این رفتار دیده میشه.

اینطوری به مرور زمان سگ هم متوجه این موضوع میشه و چون درک میکنه که خشونت روی شما تاثیری نداره و نمیترسوندتون، این رفتار رو ترک میکنه.

بعضی صاحبای سگ برای رفع خشونت و رفتارهایی مثل گاز گرفتن از وسایلی مثل پوزه بند سگ استفاده می‌کنن. اما این وسایل فقط یه راه حل‌های موقتی برای برطرف کردن این رفتارهاست و از طرفی نباید بیش از حد از این وسایل استفاده کرد. 

نکات مهم در رفع خشونت سگ‌ها

  • موقعی که خشونت سگ رو دیدین، با بی خیالی واکنشی نشون ندین و ازش نترسین. به واکنشش بی توجهی کنین و برای مدتی تنهاش بگذارین. هروقت در موارد مشابه خشونت نشون نداد، تشویقش کنین (تاییدیه مثبت) و خشونتش رو نادیده بگیرین.
  • به زندگی اش نظم ببخشین تا متوجه بشه رئیس کیه.
  • اگر خشونت ناگهانی بروز کرد و برای مدتی ادامه پیدا کرد، برای چکاپ به کلینیک دامپزشکی ببریدش
  • در صورتی که همه این کارها جواب نداد، با یه مربی سگ مشورت کنید
  • از تولگی برای تربیت سگ ، آموزش دادن و اجتماعی کردنش وقت بگذارین

 

فوبیای سگ

۳. دلیل لجبازی سگ و بی توجهی به دستورات (یا به عبارت دیگه، ضایع کردن صاحب!)

یکی از آزاردهنده ترین و ناامید کننده ترین مشکلات رفتاری در سگ ها  لجبازی و گوش ندادن به حرف صاحبشونه. وقتی شما اسم سگتون رو صدا میزنین و توجه نمیکنه یا با شنیدن “نه” یا “نکن” به کارش رو ادامه میده، این بی توجهی و لجبازی سگ میتونه سبب مشکلات رفتاری دیگه هم بشه.

متخصصان رفتارشناسی سگ ها، بی توجهی به دستورات رو به دو حالت فعال و غیرفعال تقسیم میکنند. حالت غیر فعال وقتیه که سگ شما وقتی بهش دستوری رو میدین هیچ اهمیتی بهتون نمیده و حالت فعال (که مشکل اصلی رو ایجاد میکنه) وقتیه که سگ شما از بی توجهی کردن به دستورات و نافرمانی، لذت میبره.

خیلی حس بدی داره جلوی دوستانتون یا توی یه جمع خانوادگی، سگتون رو با صدای بلند صدا بزنین و اون اصلا به روی خودش نیاره که صدای شما رو شنیده! خوشتون نیومد، نه؟ پس این مشکل رو اصلاح کنین!

اصلاح مشکل بی توجهی به دستورات

معمولا تاییدیه منفی روی سگ هایی که این مشکل رو دارن، جواب نمیده. برای رفع این مشکل این کارها رو انجام بدین:

  • سگ رو دعوا و تنبیه نکنین، این کار فقط مشکل رو بدتر میکنه
  • دنبالش ندوید و داد نزنید
  • انرژی اش رو هرروز تخلیه کنید. (پیشنهاد می‌کنم مقاله تخلیه انرژی سگ بخونین)
  • با نظم دادن به الگوی غذا خوردن، بازی و رفتن به پیاده روی، برتری خودتون رو نشون بدید
  • پس از دیدن بی توجهی به دستورات تا نیم ساعت طوری با سگ برخورد کنید انگار که براتون نامرئیه
  • هربار به حرفتون گوش داد به شدت با دادن تشویقی و بازی باهاش، تشویقش کنید
  • روزانه بیش از ۴ ساعت تنها نگذارین

مشکل کشیدن قلاده سگ

۴. کشیدن قلاده توسط سگ ( مگه نکشیدن هم داریم؟!)

همه ما دوست داریم موقعی که با سگمون راه میریم از پیاده روی لذت ببریم و این کار برای ما و سگمون آرامش بخش باشه نه استرس زا. به محض اینکه از خونه بیرون میرین سگ شما هیجان زده میشه و سعی میکنه جلوتر از صاحبش بره و همه چی رو بو کنه و به اکتشاف دنیا مشغول بشه!

خیلی از صاحبین سگ ها عادت کردن وقتی با سگشون بیرون میرن مدام مجبور باشن محکم بند قلاده اش رو نگه دارن و در برابر کشیدن مداوم سگ، مقاومت کنن. برخی از افراد هم فقط بند قلاده رو نگه میدارن تا سگ فرار نکنه ولی هرجا که خواست دنبالش میرن و اجازه میدن مسیر رو تعیین کنه! کشیدن قلاده توسط سگ وقتی پیش میاد که سگ سعی کنه جلوتر از شما راه بره و تمایل داشته باشه مسیر رو تعیین کنه.

حقیقتی بهت آور برای شما:

کشیدن قلاده و جلو زدن سگ از شما یه مشکل رفتاری هست. یه سگ نرمال، کنار صاحبش راه میاد نه جلوتر از اون

این مشکل علاوه بر اینکه ناخوشاینده، خطرناک هم هست. چون به محض اینکه به هر دلیلی بند قلاده از دست شما در بره، سگ جلو جلو میدوه و ممکنه گم بشه یا با یه ماشین تصادف کنه.

رفع مشکل رفتاری کشیدن قلاده توسط سگ

برای رفع این مشکل باید راه آموزش رفتن سگ با قلاده رو بهش بدین.

  • برای این آموزش از قلاده گردنی استفاده کنین
  • بند قلاده رو تا جای ممکن کوتاه کنین تا سگ تون نتونه جلوتر از شما راه بره
  • جلسات پیاده روی تون رو کوتاه ولی متعدد و مفرح برگزار کنین
  • همیشه تشویقی همراه داشته باشین تا اگر کنار شما راه رفت، تشویقش کنین

سگ تربیت شده۵. اضطراب جدایی در سگ ها (از جلوی چشمم دور بشی میترسم)

این مشکل رفتاری یکی از ناراحت کننده ترین مشکلات رفتاری در سگ هاست و اتفاقا خیلی متداول هم هست. به این شکل بروز پیدا میکنه که سگ موقع دور شدن از صاحبش استرس میگیره و رفتارهایی رو از خودش بروز میده. بی قراری، ترس، هیجان منفی و افسرده شدن به محض دوری از صاحب، جزو این رفتارها هستن.

آیا این طبیعی نیست که وقتی ما از سگمون دور باشیم سگ ناراحت و دپرس بشه؟

جواب: خیر! طبیعی نیست! اگر سگ شما اینطوری میشه یعنی مشکل اضطراب جدایی داره.

این مشکل تربیتی، معمولا باعث مشکلات رفتاری دیگه ای مانند دستشویی کردن سگ در خونه، جویدن وسایل منزل و پارس کردن بیش از حد، هم میشه. سگ ها وقتی اضطراب جدایی از صاحبشون رو تجربه میکنن، به هر رفتاری متوسل میشن تا استرس خودشون رو تخلیه کنن و رفتارهای بالا هم از این قاعده مستثنی نیستن.
اگه می‌خواین بدونین در نبود شما حیوونتون چه احساساتی رو تجربه می‌کنه، ویدیوی زیر رو ببینین:

علت استرس سگ و رفع مشکل رفتاری اضطراب جدایی سگ از صاحبش

رفع این مشکل نیاز به صرف زمان زیادی برای آموزش های پیوسته داره. دلایل استرس و اضطراب سگ میتونه خیلی از چیزها باشه: توله سگی که تازه به خونه آوردید وارد یه محیط کاملا جدید و ناآشنا شده و همه چیز براش ترسناک و استرس آوره. همینطور حضور یه سگ یا حیوون دیگه هم میتونه باعث حس خطر و استرس سگتون بشه. سر و صداهای بلند، شلوغی و حضور آدمای غریبه در خونه و … میتونه باعث ترس سگتون بشه. در بسیاری از موارد با آموزش و تربیت میتونید مشکل رو حل کنید. اما در مواردی که اضطراب جدایی خیلی شدید باشه، دامپزشک حتی ممکنه داروی آرام بخش برای سگ تجویز کنه.

پایه و اساس رفع این مشکل فهموندن این حقیقت به سگ که شما همیشه برمی‌گردین.

برای آموزش تنها گذاشتن سگ در خانه این کارا رو انجام بدین:

  • در فواصل کوتاه مدت (مثلا ۵ یا ۱۰ دقیقه‌ای) تنهاش بگذارین و از خونه بیرون برین. کم کم این زمان رو برطبق واکنش سگتون، افزایش بدین.
  • در مدتی که خونه نیستین از اسباب بازی سگ ها و استخوان های جویدنی کمک بگیرین تا سگتون سرگرم بشه.
  • همیشه قبل از بیرون رفتن و تنها گذاشتنش انرژی اش رو تخلیه کنین (با بازی هایی که نیاز به دویدن دارن و پیاده روی های بیش از ۴۵ دقیقه)
  • سگ ها رو نباید روزی بیش از ۴ ساعت تنها گذاشت. اگر شاغل هستین سگ نگیرین!
  • قبل از تنها گذاشتن سگ در خانه آموزش های لازم رو بهش بدید و اقداماتی رو برای سرگرم شدنش فراهم کنید.

وقتی سگ رو در خانه تنها میگذارید، باید محیط خانه رو برای تنها گذاشتنش آماده کرده، مشکل اضطراب جدایی اش رو حل کنید و بهش کمک کنید وقتی خونه نیستید راه هایی برای سرگرم کردن خودش داشته باشه.

اگر سگ خودتون رو گاهی در خونه تنها می‌ذارید، به کتاب تربیت سگ جامع ما مراجعه و بخش راهنمای تنها گذاشتن سگ در خانه را مطالعه کنید.

در این بخش این کتاب در ۱۴ مرحله توضیح میدیم چه کارهایی انجام بدید که وقتی خونه نیستید، خیالتون از بابت تنها موندن سگ راحت باشه، وقتی برگشتید چی کار کنید و چطوری یه مشکل رفتاری مهم در سگ هایی که مدت زیادی تنها میمونن به نام اضطراب جدایی رو تشخیص بدید و رفع کنید.

علت بی قراری سگ در شب

۶. علت بی قراری سگ در شب

اینم یکی دیگه از مشکلات رفتاری سگ هاست که خواب راحت از چشم ما می‌گیره. سگها عادت زوزه کشیدن و ناله کردن در شب رو از اجداد گرگشون به ارث بردن و هنوز هم در موقعیت های مختلف ازش استفاده می‌کنن. دلایل مختلفی می‌تونه برای بی قراری سگ موقع شب وجود داشته باشه.

  • جلب توجه
  • اعلام حضور خود به دیگران
  • واکنش به صداهای خیلی بلند (مثل رعد و برق)
  • زوزه کشیدن به خاطر تنها موندن و اضطراب جدایی
  • به خاطر درد، بیماری و مشکل سلامتی

علت بی قراری توله سگ

اگه تازه یه توله سگ رو به خونه آوردید و شبها از صدای ناله کشیدنش خواب راحت ندارید احتمالا دلیلش اضطراب جدایی و استرس توله است. توله تازه از مادر و خواهر و برادراش جدا شده و وارد محیطی کاملا جدید و غریبه شده؛ پس بهش حق بدید که بترسه و از اضطراب زوزه بکشه. علاوه بر این برخی توله‌ها موقع قرار گرفتن در باکس و قفس مضطرب میشن و زوزه میکشن؛ توله با زوزه کشیدن داره میگه «من می‌ترسم، منو تنها نذارید!»

رفع مشکل بیقراری سگ در هنگام شب

برای حل این مشکل اول باید دلیل بیقراری سگتون رو متوجه بشید.

  • اگه سگتون تازه به خونه جدید اومده پس دلیلش می‌تونه ترس از تنهایی باشه. در این صورت باکسش رو موقتا در نزدیکی محل خوابتون قرار بدید تا بتونه شما رو ببینه و بدونه که تنها نیست. بعدا به مرور جای خوابش رو دور کنید تا بالاخره عادت کنه از تنهایی نترسه و آروم بخوابه.
  • اگه سگتون رو در طول روز بیرون نبرید و باهاش بازی نکنید ممکنه انرژی تخلیه نشده‌شو به صورت بیقراری و سر و صدا کردن نشون بده. حتما برای سگتون وقت بذارید و با توجه به نژادش در روز نیم الی ۱ ساعت برای بازی و فعالیت بیرون ببریدش تا شب آروم و خسته بخوابه.
  • پیشش برید و هربار که ساکت شد بهش تشویقی بدید. دقت کنید که موقعی که داره سر و صدا می‌کنه بهش تشویقی ندید چون این کارشو تایید میکنید. بهش یاد بدید که ساکت موندن چیزیه که شما تایید می کنید.

اگه سگتون زیاد بیقراری میکنه و روش های بالا جواب نداد ممکنه بیمار باشه و به خاطر درد و ناراحتی بیقراری می کنه. پس حتما با دامپزشک مشورت کنید.پنجه کشیدن سگ به زمین

۷. علت پنجه کشیدن سگ به زمین

پنجه کشیدن به زمین هم از عادت‌هایی که از جداد گرگ به سگ به ارث رسیده و دلایل مختلفی داره. سگها (و گرگها) در طبیعت عادت دارن با پنجه کشیدن در زمین چاله درست کنن تا یه لونه گرم و امن برای خودشون درست کنن.

چاله کنی علاوه بر حس امینتی که به سگ میده برای پیدا کردن دمای مطلوب هم هست. مثلا اگه سگتون در هوای گرم تابستون دائم پنجه شو به زمین میکشه احتمالا گرمشه و می‌خواد با چاله کندن تو خاک یه جای خنک برای خودش درست کنه. برعکس این موضوع هم وجود داره: اگه هوا سرد باشه با چاله کنی و پنجه کشیدن روی زمین دنبال یه لونه گرم برای خودش می گرده.

دلیل دیگه تعیین فلمرو هست. سگ ها از پنجه گرما رو دفع میکنن و عرقشون بویی مخصوص داره که برای سگهای دیگه قابل شناساییه. سگ شما با پنجه کشیدن در جاهای مختلف خونه داره قلمرو خودشو به بقیه سگهای خیالی نشون میده و میگه «هی! این طرفا نیا چون مال منه!»

یه دلیل دیگه هم میتونه سرگرمی باشه! بله، اگه سگتون حوصله‌ش سر رفته باشه ممکنه با پنجه کشیدن سعی کنه یه سرگرمی و بازی واسه خودش دست و پا کنه.

رفع مشکل پنجه کشیدن سگ به زمین

اول از خودتون بپرسید واقعا پنجه کشیدن سگتون یه مشکله؟! خیلیا مشکلی با این قضیه ندارن اما اگه سگتون روی جای خوابش یا وسایل خونه پنجه میکشه و خرابکاری می‌کنه پس با یه مشکل واقعی روبرو هستیم.

شرایط زندگی سگتون رو بررسی کنید

آیا جاش به اندازه کافی راحته؟ آیا محل خوابش دمای مطلوبی داره؟ زیادی گرم یا زیاد سرد نیست؟ آیا جای خواب سگ محل رفت و آمد و شلوغی و سر و صداست؟ سگتون تو جای خوابش حس امنیت داره؟ اکثر سگ‌ها جای خواب گرد رو ترجیح میدن که لبه هاش کمی بالا اومده و حس لونه‌ امن و راحت رو به سگ میده.

سگتون بی حوصله است؟

اگه دلیل پنجه کشیدن سگتون بی حوصلگیه خب راه حلش مشخصه. با سگتون بازی کنید و براش وقت بذارید. سگها بسته به نژادشون به ساعات مختلفی از فعالیت نیاز دارن. بعضی نژادها مثل ژرمن و هاسکی فعالترن و باید در طول روز چند ساعت فعالیت کنن تا انرژی فوق العاده زیادشونو تخلیه کنن.

اضطراب و استرس

یه وقتایی سگ در محیط زندگیش حس اضطراب و استرس داره و با پنجه کشیدن دنبال راه فراره! ما مطمئنیم که شما به عنوان صاحب سگ بهترین شرایط رو برای سگ عزیزتون فراهم میکنید؛ اما بد نیست این مورد رو هم بررسی کنید و ببینید آیا چیزی داره سگتون رو میترسونه و اذیت می کنه؟!

بیماری‌هاری پنچه سگ

در برخی موارد مشکلات پزشکی و سلامتی هم می‌تونه منجر به این رفتار بشه. اگه تمام موارد بالا رو بررسی کردید و دلیل پنجه کشیدن سگتون رو متوجه نشدید شاید بهتره با یه دامپزشک مشورت کنید. اگه می‌خواین در مورد این بیماری‌ها اطلاعات بیشتری داشته باشین، پیشنهاد می‌کنیم مطلب پنجه سگ رو هم مطالعه کنین.

اضطراب جدایی در سگ

حالا نوبت شماست…

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟ سگ شما به کدوم یکی از این مشکلات رفتاری مبتلاست؟ چه راه‌هایی رو برای رفع این مشکل امتحان کردین؟ لطفا توصیه‌هاتون رو با پت پرس و کاربرهای دیگه درمیون بگذارین.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
4.3/5 - (162 امتیاز)
نویسنده: دکتر ملیکا حمزه
نویسنده: دکتر ملیکا حمزه
ملیکا حمزه هستم موسس و هم بنیان گذار پت پرس
بخاطر علاقه ای که به حیوونا داشتم دامپزشکی خوندم و پت پرس رو به وجود آوردم تا بتونم هرچه بیشتر روی بهتر زندگی کردنشون کنار ما آدم ها تاثیرگذار باشم.
شاید این مطالبم برات جالب باشن
دیدگاه شما
اگر سوالی ذهنتان را درگیر کرده یا نظری دارید با ما در میان بگذارید.
غزال
نوشته شده در: ۱۲ خرداد, ۱۳۹۹

سلام من سگ ژرمن دارم الان ۲ ساله هست ، با ادما خیلی خیلی خوبه ولی از بچگی با هر نوع حیوونی مشکل داشت ، به مرغ و گربه حمله میکنه و حتی چنتا مرغ کشته و اینکه هربار میبرمش دامپزشکی خیلی اذیت میشم چون به همه حیوونا میخاد حمله کنه البته اینم بگم که دندونشو نشون نمیده فقط واق میکنه و هی به سمتشون میره . وقتی گرفتمش فرستادم اموزش حدود سه ماه اونجا بود برای تربیت ولی واقعا فایده ای نداشت و خیلی این رفتارش اذیتم میکنه چون اصلا تنهایی نمیتونم ببرمش بیرون و ممکنه با دیدن یه حیوون دیگه قلاده رو به شدت بکشه. ممنون میشم راهنمایی کنید

پاسخ به این نظر
دامپزشک پت پُرس
نوشته شده در: ۱۵ خرداد, ۱۳۹۹

سلام غزال جان،
اینکه سگتون ۲ سالش شده یه مقدار آموزش دادنشو براتون سختتر میکنه و لازمه وقت و حوصله ی بیشتری به خرج بدین تا رفتار جدید براش عادت بشه.
برای حل این مشکلش دوتا کار لازمه انجام بدین: یک اینکه اجتماعیش کنین و به مرور نسبت به حیوونای دیگه براش حساسیت زدایی کنین. بجای اینکه یدفعه درارتباط مستقیم با حیوونای دیگه باشه کم کم در معرضشون قرار بگیره که بتونه آرامش خودشو حفظ کنه. دوم اینکه فرامین مقدماتی رو از شما باید یاد بگیره که تو مواقع این چنینی بتونه به حرف شما گوش بده و آروم بشه.
این کتاب میتونه کمکتون کنه:
کتاب الکترونیکی تربیت سگ ژرمن شپرد (از توله تا نگهبان)

پاسخ به این نظر
SHAYAN
نوشته شده در: ۱۱ خرداد, ۱۳۹۹

سلام من یه سگ روت وایلر دارم هروقت نوازشش میکنم دهنشو سمت دستم میاره ممکن که گاز بگیره ؟ اصلا بد رفتاری نمیکنه و خیلی حرف گوش کنه

پاسخ به این نظر
دامپزشک پت پُرس
نوشته شده در: ۱۲ خرداد, ۱۳۹۹

سلام شایان عزیز،
احتمالش میتونه باشه واسه همین تا هنوز براش عادت نشده بهتره یاد بگیره که بعدا نخواد همچین کاریو انجام بده.
این کتاب میتونه کمکتون کنه:
راهنمای جامع تربیت سگ ، از تولگی تا بزرگسالی

پاسخ به این نظر
کوشا
نوشته شده در: ۱۱ خرداد, ۱۳۹۹

با عرض سلام و خسته نباشید
من یک سگ شیتزو تریر دارم حدود ۴ ساله که دارمش، از یک و نیم سالگی به بعد رفتارهای ناهنجارانه انجام میده و اصلا دیگه اجتماعی نیست! فقط خونواده رو میشناسه با یکی از دوستام! هرکی نزدیکش بشه گازش میگیره و پارس میکنه، حتی بعضی وقتا با خودمم این کارو میکنه ولی بعد یکی دو ثانیه سریع غذرخواهی میکنه انگار که دست خودش نبوده و ناخواسته بوده و وقتی گاز میگیره منو بعد از عذرخواهی گوشه گیرمیشه و غذا نمیخوره از ناراحتی! نمیتونم زیاد ببرمش بیرون چون هرکیو میبینه پارس میکنه میخواد بپره روش! همونطور که گفتین جلوتر از من میره دیگه مثل قبل با من نمیاد، و جالبیش اینه که وقتی غریبه میبینه پارس میکنه سریع میاد پیش من دست میزنه واسم! اصلا نمیدونم چیکارش کنم که اینقدر ناهنجار نباشه! پیش هرکی بردم گفتن فقط ببرش بیرون همین! ولی من تقریبا هرروز میبرمش بیرون ولی هرروز میخواد به یکی حمله کنه! دیگه حرف شنوی هم نداره تو بیرون! انگار دو شخصیت داره! یکی بیرون یکی داخل! پیش هیچکس نمیتونم ببرمش توروخدا یه راه حل بدین! مثلا میشه بذارمش پیش مربی؟ فرقی میکنه؟

پاسخ به این نظر
دامپزشک پت پُرس
نوشته شده در: ۱۲ خرداد, ۱۳۹۹

سلام کوشای عزیز،
طبیعتا مربی شیوه ی تربیتی حرفه ای رو آموزش دیده و میتونه موثر واقع بشه براتون.
خودتون هم اگه وقت و حوصلشو داشته باشین میتونین تا حد زیادی کمترش کنین. دقیقا برای اجتماعی کردن سگتون یسری اقدامات باید انجام بدین که هم حساس نباشه هم از شما فرمان پذیریو داشته باشه. درواقع سگتون نسبت به افراد غریبه باید حساسیت زدایی بشه و یدفعه و مداوم در تماس نزدیک با افراد غریبه باشه رفتار خوبی نشون نمیده. یعنی به مرور و با فاصله درتماس با افراد غریبه قرار بگیره و از هرفاصله ای که غریبه میبینه و آرومه شروع کنین. هر مرحله که آروم و فرمان پذیر موند حتما تشویقش کنین.
این کتاب میتونه کمکتون کنه:
تربیت سگ شتیزوتریر، شیتزو و تریر

پاسخ به این نظر
کوشا
نوشته شده در: ۱۲ خرداد, ۱۳۹۹

این کتاب رو حتما مطالعه میکنم ولی واسه چهار سالگی دیر نیست؟

پاسخ به این نظر
دامپزشک پت پُرس
نوشته شده در: ۱۳ خرداد, ۱۳۹۹

کوشای عزیز،
طبیعتا هرچی سن کمتر باشه و تازه بخواد آموزش ببینه احتمال نتیجه گرفتنش بالاتره و سریعتر و راحتتر میشه نتیجه گرفت. ۴ ساله بودنش میتونه کارو براتون سختتر و زمانبر تر کنه ولی نمیشه مطلق گفت که امکانش وجود نداره.

پاسخ به این نظر
سارا حسینی
نوشته شده در: ۲۵ اردیبهشت, ۱۳۹۹

بعد همه چی از،سنگ شیشه پلاستیک میخوره چند وقت پیش یه تیکه شیشه از زیر مبل پیدا خورد کلی ترسیدم شب دیدم تو مدفوعش بود مبل ما ارتفاعش به زمین چسبیده قشنگ زیر مبل میره موندم والا

پاسخ به این نظر
ارزو
نوشته شده در: ۵ خرداد, ۱۳۹۹

ممکنه به دلیل مشکلات سلامتی و کمبود ویتامین شروع به خوردن همه چیز کنه.به دامپزشک مراجعه کنید و از قرص های مولتی ویتامین استفاده کنید. اگه باز هم به این کارش ادامه داد شاید به این معنی باشه که به این کار عادت کرده.سعی کنین وقتی این کارو میکنه بهش توجه نکنین و در اخر اگه هیچکدوم جواب نداد با یک مربی سگ مشورت کنین

پاسخ به این نظر
Parnian
نوشته شده در: ۱۷ خرداد, ۱۳۹۹

سلام من یه سگ ۱ماهه دارم اشپیتزه برای واکسنی که براش زدیم گفتن ۲۱روز باید در خونه بمونه.چون خیلی پر انرژی هس تو این مدت چیکار کنیم که انرژیش تخلیه بشه؟
چون تازه داره جای ادرارشو یاد میگیره توی تراس خونمونه
لطفا راهنمایی کنید ممنون

پاسخ به این نظر
دامپزشک پت پُرس
نوشته شده در: ۱۷ خرداد, ۱۳۹۹

سلام پرنیان جان،
بله بخاطر سلامت خودش لازمه که با محیط بیرون درارتباط نباشه چون واکسن یه مقدار اون اوایل ضعیفشون میکنه.

پاسخ به این نظر
سارا حسینی
نوشته شده در: ۲۵ اردیبهشت, ۱۳۹۹

سلام من یه سگ شیتزو دارم تقریبا سه ماهشه تازه گرفتمش اصلا بیرون میبرمش میشنه بیشتر میخواد تو بغل باشه تو ماشین همیشه خوابه هیجانی نشون نمیده برای بیرون فقط من لباس میپوشم میرم بیرون پارس میکنه
یکم لجباز،و حرف گوش نکنه داخل خونه شیطون بیرون بسیار اروم انگار نه انگار وجود داره یه بدی که داره تو ماشین جیش و پی پی میکنه تازه دارم بهش یاد میدم تو خونه چطور دستشویی کنه علاقه عجیبی به دم گرفتن خودش داره خیلیم گاز گازیه ممنون میشم راهنمایم کنید

پاسخ به این نظر
دامپزشک پت پُرس
نوشته شده در: ۲۵ اردیبهشت, ۱۳۹۹

سلام سارا جان،
بعضی حیوونا اونقدری واسه ماشین هیجان نشون نمیدن خصوصا اینکه ممکنه ماشین زده بشن و زیاد فعالیت داشتنشون تو ماشین حالشونو بدتر کنه.
اوناییکه بیشتر به صاحبشون وابسته باشن نسبت به بیرون رفتن صاحبشون عکس العمل نشون میدن و این نشونه ی اضطراب جداییه که لازمه با صبرو حوصله عادتش بدین که بتونه یه مدتی تنها تو خونه بمونه.
گاز گرفتن توی سگ ها و گربه ها یه رفتار طبیعیه که از بچگی این رفتارو نشون میدن بخاطر ذات شکارچی گری و بازی کردنشون ولی لازمه که بهشون آموزش داده بشه که در آینده واستون دردسرساز نشه. اگه امکانش رو دارین براش خوراکی و اسباب بازیای جویدنی جدید(خصوصا اگه جایی برای جاساز کردن تشویقی داشته باشه بهتره که بیشتر وقتشو مشغول اسباب بازیش باشه و نره سراغ وسایل غیرعادی) یا تشویقیای دندونی تهیه کنین که بیشتر مشغول اونا باشه یا اینکه میتونین یه قلم گاو متوسط که خام باشه رو دراختیارش بذارین. سعی کنین واسش فعالیتای فکر کردنی هم درنظر بگیرین مثلا یسری غذارو قایم کنین جاهای مختلف که دنبالشون بگرده. هرموقع که با این اسباب بازیاش سرگرم بود و شمارو گاز نگرفت حتما تشویقش کنین ولی یادتون باشه که اگه کار بدی انجام داد دعواش نکنین و عکس العمل بد نشون ندین چون هم استرس بیشتری بهش وارد میکنه و رفتارش شدید تر میشه هم وقتی میبینه بهش توجه میکنین از این رفتار برای جلب توجهتون استفاده میکنه. وقتی گازتون میگیره بدون هیچ کاری برید به کار خودتون برسین که متوجه بشه با گاز گرفتن نه از بازی خبریه نه از تشویقی. میتونین هم در این مواقع حواسشو پرت یه وسیله یا فعالیت دیگه کنین (اینم یادتون باشه که حستون منفی باشه و با عصبانیت یا ناراحتی بخواین اینکارو انجام بدین سگتون متوجه میشه و باز نتیجه ی عکس میگیرین) درواقع شما اول باید عادتش بدین که مدتی از روزو حتی وقتی خونه هستین بصورت مستقل با خودش مشغول باشه تا اینکه عادتش بدین تنها بمونه.
روندی که باید طی کنه به اینصورته: اول از همه باید یاد بگیره دنبال جلب توجه نباشه و مدتی از روز رو تنهایی فعالیت کنه. برای اینکار یه محدوده ای رو واسش درنظر بگیرین و یاد بدین که وقتی ازش میخواین همونجا بمونه و تا وقتی آروم نباشه بهش توجه نمیکنین (یه زیرنداز، تخت، پارک سگ یا …)، به مرور فاصلتون رو باهاش زیاد میکنین (درنهایت شما تو یه اتاق دیگه باشین و اون یاد بگیره آروم بمونه) بعد باید عادتش بدین به نشونه هاییکه قبل رفتن دارین (پوشیدن لباس بیرون، صدای کلید، سوییچ ماشین، در پارکینگ و …) بدون اینکه بخواین بیرون برین هی از این نشونه ها استفاده کنین که نسبت بهشون بی تفاوت بشه و نتونه رفتنتونو پیش بینی کنه.(همچنین نشونه هاییکه وقتی خونه هستین هم میتونه آرومش کنه اگه مثلا تلویزیون روشن میکنین، رادیو یا آهنگ گذاشتن) وقتی برمیگردین تا موقعیکه آروم نشه استقبالو تو کمترین حدممکن باید نشون بدین. حتما توی برنامه ی روزانش بازیای مشترک، فعالیت هوازی کافی و بازی و تمرینات دیگه رو قرار بدین. حالا کم کم باید آروم باشه موقع بیرون رفتنتون به این صورت که بعد برنامه ی روزانش ببرینش به اون محدوده ی خاص و ازش بخواین بمونه، همزمان یه نشونه ی بیرون رفتنتونو بروز میدین هم اینکه یه نشونه ی خاص و منحصر بیرون نرفتنتونو که فقط مواقع این تمرینا نشون میدین (آهنگ، پخش سی دی و یا یه نشونه روی در) و هرموقع که آروم شد برای مدت کوتاهی (قبل اینکه مضطرب بشه) اونجارو ترک میکنینو برمیگردین(چند ثانیه تا چنددقیقه). به مرور این زمانو طولانی تر میکنین ولی توجه کنین که تنوع بدین تو زمانش که نتونه اونم پیش بینی کنه. چند دقیقه قبل از اینکه از اونجا برید. وقتیم که حواسش پرته و مشغول فعالیت دیگس خیلی نامحسوس باید خونه رو ترک کنین (حالا چه واقعی چه بصورت تمرینی) واسش اسباب بازیای جذاب بذارین و وقتی برمیگردین بردارین (جذاب ترینارو وقتی واقعا میخواین برید واسش بذارین)
توی ماشین هم براش یه جای خاصی رو درنظر بگیرین که اگه دستشویی داشت استفاده کنه (درست مثل آموزشی که برای خونه میدین) و نکته ی مهم تر اینکه حتما عادتش بدین قبل سوار شدن به ماشین برای دستشویی کردن ببرینش.
پیشنهاد میکنم برای راهنمایی بیشتر کتاب زیر رو مطالعه کنین:
راهنمای جامع تربیت سگ ، از تولگی تا بزرگسالی

پاسخ به این نظر
ویانا
نوشته شده در: ۲۳ اردیبهشت, ۱۳۹۹

سلام
من یه سگ شیتزو کراس دو ماهه دارم که بعضی اوقات دست منو نه اینکه گاز بگیره فقط دندون میگیره
ایا بیخواطر خارش لثه هستش یا چیز دیگه
کمک کنین ممنون میشم

پاسخ به این نظر
دامپزشک پت پُرس
نوشته شده در: ۲۴ اردیبهشت, ۱۳۹۹

سلام ویانا جان،
میتونه بخاطر خارش لثه و دراومدن دندونای جدید باشه ولی کلا گاز گرفتن یجورایی تو طبیعتشون از بچگی هست برای بازی کردن و صرفا ذات شکارچی گریشون ولی خب لازمه بهشون آموزش داده بشه تا بعدا واستون دردسرساز نشه.
درصورت امکان براش اسباب بازی جویدنی (اگه بشه داخلش تشویقی جاساز کنین که خیلی بیشتر باهاش بازی میکنه) و تشویقیای دندونی تو این دوره تهیه کنین تا مشغولش کنه بجای اینکه دست شمارو بخواد گاز بگیره. (قلم گاو هم اگه به اندازه کافی بزرگ، خام و سفت هست میشه جایگزین اسباب بازی کرد)
پیشنهاد میکنم اگه دیگه این گاز گرفتن داشت براش عادت میشد با آموزش دادن بهش جلوشو بگیرین:
راهنمای جامع تربیت سگ ، از تولگی تا بزرگسالی

پاسخ به این نظر
nadia
نوشته شده در: ۲۳ اردیبهشت, ۱۳۹۹

سلام دوتا سگهای دارم یکی نژاد شیتزو یکی نژاد پودل متاسفانه خیلی با هم میجنگن باید چجور تربیتشون کنم؟درضمن قبلا اصلا اینجوری نبودن بخاطر یک سگ نر واسه جفت گیری با هم مشکل پیدا کردم😐

پاسخ به این نظر
دامپزشک پت پُرس
نوشته شده در: ۲۵ شهریور, ۱۳۹۹

سلام نادیا جان،
برای تربیت شیتزو از لینک اول و برای تربیت پودل از لینک دوم میتونین استفاده کنین:
تربیت سگ شتیزوتریر، شیتزو و تریر
راهنمای جامع تربیت سگ ، از تولگی تا بزرگسالی (همه نژادها)

پاسخ به این نظر
عطا کاظمی
نوشته شده در: ۱۷ اردیبهشت, ۱۳۹۹

با سلام من وقتی سگم رو میزارم تو لونش فرق نداره شب و روز همش شروع به زوزه کشیدن میکنه خیلی داد وبیداد میکنه ممنون میشم راهنمایی کنید

پاسخ به این نظر
دامپزشک پت پُرس
نوشته شده در: ۳۱ اردیبهشت, ۱۳۹۹

سلام عطای عزیز،
نیازه که حساسیت سگتون به داخل لونه موندن برطرف بشه که لازمش اینه که یه مدت با صبوری بهش آموزش بدین تا پیشرفت کنه.

پاسخ به این نظر
mohsen
نوشته شده در: ۱۰ اردیبهشت, ۱۳۹۹

سلام
وقتتون بخیر
من یه سگ هشت ماهه میکس دوبرمن ماده دارم با همه خوبه بجز خودم به خودم حمله می‌کنه خیلی خطرناک شده با همه خوبه بجز خودم اگر برم پیشش انقدر ازم متنفره که تکه تکم میکنه

پاسخ به این نظر
دامپزشک پت پُرس
نوشته شده در: ۱۵ اردیبهشت, ۱۳۹۹

سلام محسن عزیز،
متاسفم بابت مشکلی که پیش اومده.
اول از همه و قبل راه حل باید بررسی کنین که چرا انقدر روی شما حساسه، آیا حرکتی یا رفتاری کردین که حساسش کرده، دعواش کردین، ترسوندینش، یا به وسایلی و محل هاییکه قلمروی خودش به حساب میاد رفتین یا مثلا مسئولیت دارو دادنش با شما بوده و خاطره ی بدی ازش داشته و عکس العمل شما به این رفتارش چجوری بوده (چون اگه ترسیده باشین سگا این حسو کامل دریافت میکنن و میتونن ازش استفاده کنن) این بررسی بهتون کمک میکنه که بین سه رفتار پرخاشگری، بازی خشن و شکارچی گری بتونین تفکیک قائل شین. واسه اینکه خیلی طولانی نشه من نکات کلیدی ویژگیاشونو میگم:احساسی که از سگ دریافت میکنین توی پرخاشگری کاملا منفیه، حالت دعوت به بازی رو توش نمیبینین( وقتی فعالیتی جذاب باشه اکثر سگا قبلش یه حالتی دارن که جلوی بدنشون خوابیده رو زمین و پشتشون بالاست) و برای بازی حرکت شما میتونه واسش محرک باشه، حالت های تهدیدکننده که درادامه براتون توضیح میدم فقط درمورد پرخاشگری دیده میشه (ناگفته نماند که سگی که بازی خشن میکنه هم دندون نشون میده، غرش میکنه و ممکنه حتی طرفتون بیاد ولی از ویژگیای دیگه میتونین استفاده کنین که تفکیکشون کنین)
باید بررسی کنین که اگه عادی رفتار کردین اون تو چه شرایطی بوده که حمله کرده (داشته بازی میکرده، غذا میخورده، خواب بوده، استرس داشته یا حواسش پرت چیز دیگه ای بوده و …)
یه طیفی از رفتارها توی سگ وجود داره وقتی که استرس، ترس و فشار عصبی بهش وارد میشه که آخرین مرحلش حمله و گاز گرفتنه که از کم به زیاد به اینصورتن: لیسیدن بینی، پلک زدن مداوم، خمیازه کشیدن، برگردوندن سر و بدن و پنجه کشیدن، ترک موقعیت و قایم شدن، متعجب شدن و گوش های خوابیده، بدن خمیده و دم بین پاها، خوابیده و پاها رو به بالا، سفت وایسادن و خیره شدن و درنهایت غرش، حمله و گاز گرفتن. لازمه که حتما حواستون به این مراحل باشه که اگه همچین رفتاری از خودش نشون داد شما فعالیتتونو متوقف کنین و عکس العمل نادرستی بهش نشون ندین که بدتر بشه
دلایل غیر رفتاری هم میتونه باعث بشه که آستانه ی تحمل سگتون پایین بیاد مثلا اگه دردی داره یا یکی از حواسش بخاطر بیماری هورمونی به مشکل برخوردن ولی احتمال اینا کمتره چون فقط طبق گفته ی خودتون با شخص شما مشکل داره. درنهایت اگه همچنان با محتاط بودن شما همچنان پرخاشگری نشون داد لازمه که دامپزشک ببرینش تا با معاینه ی فیزیکی احتمال وجود بیماری، اضطراب مزمن، فوبیا براش بررسی بشه.
چون سنش کمه و همچین رفتاریی نشون داده بهتره علش بررسی بشه تا بشه تو همون سن کم با تربیت کردنش جلوشو گرفت وگرنه درآینده میتونه برای شما آسیب زننده بشه.
کاری که در این دوره ازتون برمیاد اینه که بعد اینکه فهمیدین دقیقا چه چیزی براش محرکه از اون رفتار یا وسیله جلوگیری میکنین و سعی میکنین شدت درمعرض بودنشو کنترل کنین. همچنین وقتی رفتاراش درمراحل اوله و حتی آرومه و حتما مداوم تشویقش کنین به آرامش یا فعالیتی که دوست داره یا تشویقی موردعلاقش تا احتمال بروز رفتارای مثبت بیشتر بشه.
امیدوارم که نتیجه بگیرین 🙂

پاسخ به این نظر
آیسان
نوشته شده در: ۴ اردیبهشت, ۱۳۹۹

باسلام ممنون از مطالب آموزنده تان
سگ من یکسالش هست و از چهار ماهگی پیش من امده آموزش دستشویی هم دیده اما تقریبا هر یکماه قاطی می کنه و بغیر از جای دسشویی جاهای مختلف خونه خراب کاری می کنه علت اینکارش و نمی دونم امکانش باشه راهنمایی کنید ممنون

پاسخ به این نظر
دامپزشک پت پُرس
نوشته شده در: ۵ اردیبهشت, ۱۳۹۹

سلام آیسان جان،
علل مختلفی میتونه داشته باشه، استرس بهش وارد شده، مشکل رفتاری بوده، دچار هیجان شده و غیره.
مهم اینه بدون تنبیه شدید و با صبرو حوصله دوباره بهش یاد بدید.
پیشنهاد میکنم نگاهی به این مقاله و ویدیو بندازین:
تربیت سگ یک بار برای همیشه!(راهنمای کامل تربیت سگ به صورت کاربردی)
ویدیو آموزشی تربیت سگ

پاسخ به این نظر