حتما شنیدین که سگها عاشق استخوان هستن. ما از بچگی تو کارتونها دیدیم که سگها همیشه استخوان میجوئن. بیشتر سگها جویدن استخوان رو دوست دارن، ولی براشون لازم و ضروری نیست. شاید اینم شنیده باشین که خوردن استخوان برای سگ خطرناکه. واقعیت اینه که دادن استخوان به سگ میتونه خیلی خطرناک باشه. هنوز خیلی از دامپزشکا در مورد اینکه مزایای استخوان بیشتره یا خطرات احتمالیش، با هم اختلاف نظر دارن و در نهایت انتخاب با خود شماست.
اما اگه راه درست این کارو بدونین و چند تا قانون ساده رو رعایت کنین، استخوان نه تنها میتونه برای سگتون بیخطر باشه بلکه مفید هم هست. خیالت راحت، ما این راهو بلدیم و در ادامه هرچی لازم باشه در مورد استخوان دادن به سگ برات میگیم.
استخوان پخته برای سگ ممنوع!
استخوانهای پخته شده برای سگها خطرناکه چون میتونه بشکنه و لبههای تیزی ایجاد کنه.
عوارض استخوان پخته برای سگ شامل:
- شکستن دندونها
- زخم شدن دهن یا زبون
- گیر کردن استخوان دور فک حیوون که براش خیلی آزاردهنده است و معمولا دامپزشک مجبور میشه از داروی آرامبخش یا بیهوشی استفاده کنه
- بند اومدن نای و خفگی
- انسداد معده که باعث استفراغ مزمن و تحریک معده میشه (برای مطالعه بیشتر درباره دلیل استفراغ سگ کلیک کنین).
- انسداد روده کوچیک (که باید فورا جراحی بشه)
- جمع شدن تیکههای استخوان توی روده بزرگ که باعث یبوست، پارگی روده، خونریزی از مقعد و درد شدید میشه
- پریتونیت (یک نوع عفونت باکتریایی شکم به خاطر سوراخ شدن معده یا روده که میتونه کشنده باشه)
اگه میخواین با بقیه غذاهای ممنوعه برای سگ آشنا بشین اینجا کلیک کنین.
چه استخوانهایی برای سگ مناسبه؟
- بیشتر استخوانهای خام برای سگها خوبه. استخوان خام مرغ، بوقلمون، گوسفند یا گاو به اندازه کافی نرم هستن که حیوون بتونه اونارو بجوئه و هضم کنه، و اگه به نکات ایمنی که بعدا میگیم توجه کنین معمولا مشکلی پیش نمیارن.
- البته استخوان و گوشت خام ممکنه آلودگی باکتریایی داشته باشه (مثلا باکتری سالمونلا یا ایکولای). بسته به شرایط و سلامتی سگ، این آلودگی ممکنه حیوون رو مریض کنه یا مشکلی براش پیش نیاد اما برای خانواده صاحبش خطرناکه (مخصوصا برای بچهها و افراد مسن یا بیمار).
- اگه سگ بدون جویدن کامل استخوان خام رو قورت بده خطر خفگی وجود داره، و اونایی که خیلی سفت هستن هم میتونن به دندونهاش آسیب بزنن.
- استخوانهای خیلی بزرگ (مثل استخوان ران یا لگن گاو) که مغز استخوان هم دارن به درد جویدن میخورن نه خوردن و میشه به عنوان تشویقی سگ هم ازشون استفاده کرد. ضمنا مغز استخوان چربی زیادی داره و اگه ازش استفاده میکنین باید برای جبرانش از چربی رژیم غذایی سگتون کم کنین. چربی زیاد مغز استخوان میتونه باعث اسهال هم بشه.
تحقیق کردن در مورد هر خوراکی جدید برای سگ یه کار ضروریه، چون به راحتی و با کوچکترین اشتباه توی تغذیه، سلامتی سگ به خطر میوفته. اما یه راه راحتتر وجود داره. شما با گرفتن برنامه غذایی اختصاصی سگتون از دامپزشکان متخصص تغذیه میتونین به راحتی مواد غذایی مورد نیاز برای سگتون رو بشناسین و از سلامتی اون مراقبت کنین.
خیالت راحت، ما این راهو بلدیم و سرویس برنامه غذایی پت پرس که توسط تیم متخصص تغذیه تهیه میشه به صورت اختصاصی و بالانس شده و با در نظر گرفتن شرایط و خصوصیات هر سگ نوشته میشه. پس اگه تغذیه سگت برات مهمه، پیشنهاد میکنیم که حتما یه سری به صفحه برنامه غذایی سگ بزن!
نکات ایمنی
- اول به نوع غذا خوردن سگتون دقت کنین. اگه غذا رو خوب نمیجوئه و سریع قورتش میده استخوان براش خطرناکه چون احتمال داره تیکههای بزرگش رو بخوره. البته غذاهای مناسب سگ در سنین مختلف، متفاوته که حتما باید در مورد اون اطلاعات کافی داشته باشین، مقاله غذای سگ رو هم بخونین که بتونین متناسب با شرایط سگتون غذای مناسب بهش بدین.
- موقع جویدن استخوان مراقب حیوون باشین و تنهاش نذارین.
- همیشه استخوان رو بعد از غذا به سگ بدین تا گرسنه نباشه و سریع نخوردش.
- حتما استخوانهایی به سگتون بدین که نتونه درسته قورتشون بده. مثلا یک استخوان کوچیک مرغ برای گریت دین خوب نیست. بهترین کار اینه: استخوانهایی به حیوون بدین که از طول پوزه خودش بلندتر باشه تا اصلا نتونه درسته قورتشون بده. حالا شاید بپرسین پای مرغ چطوره؟ اینجا میتونین مقاله پای مرغ برای سگ رو بخونین.
- از هر نوع استخوانی که استفاده میکنین، اجازه ندین حیوون اونقدر بجودش که به تیکههای کوچیک تقسیم بشه.
- استخوانهای جویده شده رو دور بندازین چون اگه به قسمت شکنندهاش رسیده باشه تیکههای تیزش ممکنه باعث زخم بشه. تهموندههای خیلی کوچیک استخوان هم میتونن باعث خفگی بشن.
- استخوان دنده حیوونا و هر نوع استخوان خوک برای سگ خوب نیستن چون احتمال تیکه تیکه شدنشون بیشتره. استخوانهایی که از طول بریده شدن هم همین طورن.
- اگه سگتون مشکل معده داره بهش استخوان ندین.
- وقتی سگ دیگهای پیش سگ شما هست، به سگتون استخوان ندین.
- به سگی که دندونهاش ترمیم شده استخوان ندین چون ممکنه دندون دوباره آسیب ببینه.
- به سگهایی که پانکراتیت دارن استخوان مغزدار ندین.
- هر دفعه فقط ۱۰ تا ۱۵ دقیقه به سگتون اجازه بدین استخوان بجوئه.
- استخوانها رو توی یخچال نگهداری کنین و بعد از سه چهار روز هرچی باقی مونده دور بریزین تا احتمال آلودگی کمتر بشه.
آیا استخوان برای سگ مفید است؟
بله. بعضی از فواید استخوان برای سگ:
- جویدن استخوان باعث تمیزی دندونها میشه و ترشح آنزیمهای بزاق رو هم تحریک میکنه که مانع از ایجاد پلاک و پوسیدن دندون میشن. بعلاوه احتمال لیس زدن یا زخمی کردن پنجهها تو سگهایی که استخوان میجوئن کمتره.
- منبع خیلی خوبی از کلسیم، فسفر و بقیه مواد معدنیه و فوایدی هم برای دستگاه گوارش داره، مثلا تقویت عضلات معده، جلوگیری از نفخ، کمک به حرکات طبیعی روده و جلوگیری از مشکلات کیسه مقعدی سگ.
- استخوان جویدن میتونه اضطراب سگ رو کاهش بده و در نتیجه احتمال فشار خون و بیماری قلبی رو کمتر کنه.
استخوان مصنوعی برای سگ
استخوان مصنوعی مخصوصا برای تولههایی که دارن دندون درمیارن یا سگهایی که بیش از حد به جویدن علاقه دارن عالیه. نژادهایی که دندون نیش تیز دارن هم از نظر ذهنی با جویدن استخوان واقعی سیر نمیشن و استخوان مصنوعی براشون بهتره.
میتونیم از پودر استخوان استفاده کنیم؟
بعضیا آسیاب کردن و استفاده از پودر استخوان (که روی غذا پاشیده میشه) رو توصیه میکنن. با این روش مواد معدنی استخوان به بدن حیوون میرسه بدون این که خطر خفگی یا بقیه عوارض رو داشته باشه. ولی مشکل اینه که اینجوری دیگه از فواید جویدن خود استخوان هم خبری نیست.
جمعبندی
خلاصه این که خودتون مزایا و معایب استخوان برای سگ رو در نظر بگیرین، با دامپزشکتون هم مشورت کنین، و حتما حواستون به توصیههای ایمنی که گفتیم باشه. حالا اگه جزو افرادی هستین که دوست دارن خودشون برای سگشون غذا آماده کنن، پیشنهاد میکنم مقاله طرز تهیه غذای خانگی برای سگ رو هم بخونین.
منبع: dogtime