همه چیز درباره بیماری‌های کلیوی در سگ

عکس سگ قهوه ای مبتلا به بیماری کلیوی سگ

می‌دونستین که عملکرد بدن سگ‌ها خیلی شبیه به انسانه؟ سگ‌ها هم مثل انسان‌ها دوتا کلیه دارن که  جزو اندام‌های حیاتی و مهم بدنشونه که مواد سمی رو از بدنشون دفع می‌کنه و اگه عملکرد کلیه‌ها مختل بشه یا به عبارتی مبتلا به بیماری کلیه سگ بشه؛  ادامه زندگیشون با مشکل مواجه میشه. پس لازمه که شما با انواع بیماری‌های سگ آشنا باشید تا بتونین به موقع برای درمان اون‌ها اقدام کنین. خیالت راحت ما این راهو بلدیم و در این مقاله درباره بیماری کلیوی در سگ‌ها، انواع مختلف این بیماری، علائمی که دارن، نحوه تشخیص و روش‌های درمانیش صحبت خواهیم کرد. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشین:

بیماری کلیه در سگ قهوه‌ای

از عملکرد کلیه‌ها چی می‌دونین؟

کلیه یکی از اندام‌های مهم و پیچیده بدن سگ‌ها و  یک شبکه از رگ‌های خونیه که به بقیه اندام‌های مهم بدنش وصل می‌شه و با همکاری قلب به زنده موندن سگ کمک می‌کنه. کلیه‌ها در وسط شکم سگ، نزدیک به پشتش قرار گرفته.

وظایفی که کلیه در بدن داره:

  1. با تولید ادرار، مواد زائد رو از خون خارج می‌کنه
  2. تعادل PH خون رو حفظ می‌کنه
  3. با تولید هورمون و آنزیم، عملکرد اعضای مختلف بدن رو متعادل و تنظیم می‌کنه
  4. اندازه مایعات مختلف (آب و مواد معدنی) موجود در بدن رو تنظیم می‌کنه
  5. کلسیم و ویتامین D رو در بدن تنظیم می‌کنه

بنابراین کلیه نقش مهمی در زندگی و ادامه حیات سگ‌ها داره. البته که سگ‌ها هم مثل انسان‌ها می‌تونن با یه کلیه هم زندگی کنن.

بیماری کلیوی در سگ ها چیه؟

بیماری های کلیوی سگ ها خیلی پیچیده هستند اما خیالت راحت ما این راهو بلدیم و  قصد داریم با زبون ساده بهتون یه سری اطلاعات تخصصی بدیم.

در واقع مشکلات کلیه در سگ (KIDNEY PROBLEMS)، به دو دسته تقسیم می‌شه: نارسایی حاد کلیه که ناگهانی بروز می‌کنه و به درمان فوری نیاز داره و نارسایی مزمن کلیه که یه بیماری شایع مخصوصا در سگ‌های بالای ۷ سال است، به مرور زمان اتفاق میفته و کلیه‌ها رو از بین می‌بره و درمانی هم براش وجود نداره.

نژادهای مستعد بیماری کلیه سگ:

  • کوکر اسپانیول
  • لهاساپو
  • شیتزو
  • الکهوند نروژی
  • پینچر مینیاتور
  • ویتن تریر
  • گلدن ریتریور
  • بول تریر
  • کارین تریر
  • ژرمن شپرد
  • ساموید

نارسایی حاد کلیه

این بیماری به خاطر کم شدن جریان خون و نرسیدن اکسیژن به کلیه‌ها و طی چند روز اتفاق میفته و باعث می‌شه سگ از حالت طبیعی خودش خارج و خیلی مریض احوال و ناخوش بشه و اگه خیلی زود تحت درمان قرار نگیره؛ ممکنه بیشتر از چند روز، زنده نمونه.

معمولا سگ‌هایی به بیماری حاد کلیه مبتلا می‌شن که در معرض مواد سمی مثل گیاه سمی، انگور و کشمش، ضدیخ، داروهای مسکن انسان و… قرار گرفته باشن. همچنین عفونت کلیه مثل درگیری با بیماری لیپتوسپیروز (عفونت باکتریایی) هم می‌تونه یکی از دلایل نارسایی حاد کلیه باشه. از دلایل دیگه‌ نارسایی حاد کلیه، انسداد مجاری ادراری و فلجی مثانه است.

بیماری مزمن کلیه

بیماری مزمن یا نارسایی مزمن کلیه در سگ‌های مسن شایع‌تره و به دلیل تغییرات دژنراتیو و در طی زمان اتفاق میفته. تا جایی که عملکرد کلیه‌ها رو مختل می‌کنه و باعث مرگ سگ می‌شه.

دلایل احتمالی این بیماری، تومورها و اختلال‌های مادرزادی کلیه هستند.

متاسفانه هیچ درمانی برای نارسایی مزمن کلیه وجود نداره. ولی می‌شه از یه سری روش‌های درمانی استفاده کرد که در طی این مریضی، سگ خیلی اذیت نشه و کیفیت زندگیش بهتر بشه. دامپزشکان آنلاین پت پرس در کنار شما هستند تا در صورت نیاز با روش های درمانی مخصوص به کوچولوتون کمک کنید.

بی اختیاری ادرار در سگ‌ها (URINARY INCONTINENCE) هم به نوعی جزو بیماری کلیوی در سگ محسوب می‌‌شه. اگه سگ خونگی شما داخل خونه و به طور ناگهانی ادرار کنه، یعنی نتونه خودش رو کنترل کنه؛ دچار مشکل ادراری شده و بهتره که خیلی سریع درمان بشه.

در همین رابطه پیشنهاد می‌کنیم مقاله ادرار هیجانی سگ رو هم مطالعه کنین.

دلایل بی اختیاری ادراری در سگ

  •  کاهش میزان استروژن خصوصا در سگ‌های مسنِ ماده عقیم‌شده
  •  عفونت ادراری و حساس شدن دیواره مثانه
  • سنگ های مثانه، تومورهای موجود در مثانه و پولیپ مثانه
  • بعضی از داروها مثل داروی محرک ادرار که برای یه نوع بیماری قلبی تجویز می‌شه
  • آسیب‌های نخاعی
از عوارض ثانویه بی اختیاری ادرار در سگ، زخم‌های پوستیه. چون ادرار به طور مکرر با پوست و سطح بدن در تماسه و خصوصا در سگ‌هایی که تحرک کم‌تری دارن؛ باعث بروز زخم و آسیب‌های پوستی می‌شه.

علائم بیماری کلیه در سگ ها چیه؟

علائم نارسایی حاد کلیه و نارسایی مزمن کلیه خیلی شبیه به هم هستن ولی تفاوت‌هایی هم با یکدیگر دارن. همون‌طور که گفتیم، نارسایی حاد خیلی سریع اتفاق میفته اما در نارسایی مزمن، بیماری به مرور زمان خودش رو نشون می‌ده. شما به عنوان یک صاحب خوب باید اطلاعات دقیق در مورد علائم داشته باشید تا در صورت نیاز بدون اتلاف وقت اقدام کنید. خیالت راحت ما این راهو بلدیم و  علائم مربوط یه این نوع بیماری رو براتون دسته بندی کردیم:

علائم نارسایی حاد کلیه در سگ

علائم نارسایی مزمن کلیه

  • افزایش ادرار
  • زخم‌های دهان
  • کاهش وزن
  • تحلیل عضلانی
  • بوی بد دهان

زمانیکه بیماری کلیه سگ تشدید می‌شه، امکان بروز علائمی مثل افزایش فشار خون، زخم معده، وجود خون در ادرار، کم‌خونی، تشنج و ناتوانی در تنظیم دمای بدن وجود داره. در این صورت سریع با دامپزشک آنلاین پت پرس مشورت کنید تا مشکلات پیش آمده را بررسی و برای درمان اقدام کنید.

اگر به علائم کلیوی در سگت شک کردی، بدون تلف کردن وقت سگ رو پیش دامپزشک ببر یا با دامپزشک آنلاین پت پرس مشورت کن.

همین الان از دامپزشک کمک بگیر
دامپزشکان ما آنلاین هستند
پت پُرس با تمام تجربه و تخصصی که داره، همیشه و همه جا همراه تو و حیوون خونگی دلبندته. مشتاقانه منتظر پاسخگویی به سوالاتت هستیم تا بتونیم به بهبود کیفیت زندگی پت‌هامون کمک کنیم

بی حالی از علایم بیماری کلیوی سگ
ضعف و بی‌حالی از علائم احتمالی بیماری کلیوی در سگ‌ها است.

تشخیص بیماری های کلیه در سگ چطوریه؟

در نارسایی مزمن کلیه عموما تا زمانی که ۸۰% عملکرد کلیه‌ها از بین نره، علائم بیماری ظاهر نمی‌شه. به همین دلیل لازمه که سگتون رو همیشه برای معاینه‌های دوره‌ای پیش دامپزشک ببرین و به توصیه دکتر دامپزشکش برای انجام آزمایش‌های لازم عمل کنین. تا در صورتی که سگتون بیمار باشه، بتونین به موقع اقدام و درمانش کنین.

اگه علائم اولیه بیماری کلیه در سگ رو دیدین؛ اونو پیش دامپزشک ببرین. دکتر دامپزشک بعد از معاینه‌های فیزیکی لازم؛ احتمالا برای تشخیص دقیق، انجام یه سری از آزمایش‌ها رو توصیه می‌کنه:

  1. آزمایش شمارش کامل تعداد گلبول ها در حجم خاصی از خون (CBC): برای شناسایی کم‌خونی، عفونت و…
  2. آزمایش پانل شیمیایی خون: برای اندازه‌گیری اوره و کراتینین خون
  3. آزمایش الکترولیت‌های خون: سنجش مقدار الکترولیت‌های خون مثل سدیم، پتاسیم و فسفر
  4. آزمایش تجزیه شیمیایی ادرار: مانند غلظت ادرار، مقدار پروتئین موجود در ادرار، علائم عفونت و…

بعد از تشخیص بیماری کلیه، ممکنه دامپزشک آنلاین آزمایش‌های بیشتری رو هم برای ارزیابی میزان پیشرفت بیماری تجویز کنه که معمولا رادیوگرافی یا سونوگرافی از شکم و کلیه‌ها است.

چیزی نگرانت کرده؟ همین الان باهامون درمیون بزار
دامپزشکان ما آنلاین هستند
پت پُرس با تمام تجربه و تخصصی که داره، همیشه و همه جا همراه تو و سگ دلبندته. دامپزشکان عمومی و متخصص پت پرس مشتاقانه منتظر پاسخگویی به سوالاتت هستن تا کمک کنن سگت در سلامتی کامل باشه.

درمان بیماری کلیوی در سگ ها چطور انجام می‌شه؟

بعد از تشخیص قطعی بیماری کلیه سگ و میزان پیشرفتش، دامپزشک برنامه درمانی خودش رو شروع می‌کنه.

بعد از شروع درمان، انجام آزمایش‌‎های مختلف برای ارزیابی میزان تغییرات بیماری لازمه. سگ‌هایی که بیماری نارسایی حاد کلیه دارن، یک یا چند بار در روز و سگ‌هایی که نارسایی مزمن کلیه دارن، هر چند هفته یک بار نیاز به آزمایش دارن و ادامه درمان معمولا با توجه به نتیجه این آزمایش‌ها انجام می‌شه.

درمان اصلی بیماری کلیه در سگ، تزریق محلول داخل وریدی (سرم درمانی) است تا میزان ادرار سگ افزایش پیدا کنه. ممکنه سگ‌های مبتلا به بیماری کلیه چند روز تحت این نوع درمان باشن و باید در بیمارستان بستری بشن.

معمولا سگ‌هایی که بیماری مزمن کلیه دارن، توی خونه درمان می‌شن و صاحب سگ محلول زیرپوستی بهشون تزریق می‌کنه.

 

درمان بیماری کلیه در سگ قهوه‌ای

رژیم درمانی یکی از روش‌های درمانی برای بیماری مزمن کلیه و در واقع برای کنترل این بیماری است. تنظیم سطح بعضی از ترکیبات خاص در رژیم غذایی، می‌تونه میزان فشاری رو که روی کلیه‌ها وجود داره، کم کنه. این رژیم غذایی معمولا کم پروتئین، فسفر، کلسیم و سدیم است.

شما می‌تونین با دامپزشکای آنلاین پت پرس مشورت کنید و برنامه غذایی اختصاصی برای سگتون دریافت کنید و مطمئن باشین که با این برنامه غذایی می‎‌تونین بیماری کلیه سگتون رو کنترل کنین.

اطلاعات بیشتر در مورد برنامه غذایی اختصاصی سگ

تجویز دارو و مکمل‌های مختلف هم یکی دیگه از روش‌های درمانی انواع بیماری‌های کلیه در سگ‌ها است. مکمل‌هایی مثل فسفات‌ها، فشار روی کلیه‌ها رو کم می‌کنن و باعث تصفیه خون می‌شن.

داروهای آنتی اسید، اسید تولید شده در معده رو کم می‌کنن (اسید معده زمانی تولید می‌شه که  کلیه‌ها نمی‌تونن PH خون رو تنظیم کنن). داروهای ضد ویروسی حالت تهوع و استفراغ رو کم‌تر و یا اشتها رو بیشتر می‌کنن و مهار کننده‌هایی مثل ACE می‌تونن به دفع پروتئین از کلیه‌ها و تنظیم فشار خون کمک کنن.

ممکنه دامپزشک،  بعضی از ویتامین‌ها و مکمل‌ها رو هم بر اساس نیازهای سگتون، تجویز کنه. برای مثال، یکی از درمان‌های رایج در بیماری‌ کلیوی سگ، استفاده از ویتامین D  برای جلوگیری از تخریب بیشتر کلیه‌ها و پوکی استخوان هست.

درمان با گیاهان دارویی هم می‌تونه موثر باشه. البته اون هم حتما باید زیر نظر دامپزشک انجام بشه. قرص یونجه و جعفری تازه له شده، از گیاهان دارویی مفید در درمان بیماری کلیه سگ است.

دیالیز درمان پر هزینه‌ای است و خیلی کم و برای سگ‌هایی که نارسایی حاد کلیه دارن و در بیمارستان‌های تخصصی استفاده می‌شه. پیوند کلیه هم یکی دیگه از روش‌های درمانیه که بسیار پر هزینه است و خطرات زیادی هم داره.

سگ مبتلا به بیماری کلیوی در حال سرم درمانی
مایع‌درمانی یکی از درمان‌های رایج بیماری کلیه در سگ‌ها است

جمع‌بندی

بیماری کلیه سگ که به عنوان نارسایی کلیه هم شناخته می‌شه، می‌تونه ناشی از بیماری‌های دیگه مثل سرطان سگ، عفونت کلیه سگ، یا عفونت‌های باکتریایی، بیماری‌های مادرزادی و اختلال در سیستم ایمنی بدن و یا تحت تاثیر عواملی مثل مسمومیت باشه. نارسایی کلیه دو دسته نارسایی حاد و مزمن داره. نارسایی مزمن کلیه وقتی اتفاق میفته که کلیه‌ها به تدریج عملکرد خودشون رو طی چندین ماه یا سال از دست دادن ولی نارسایی حاد طی چند ساعت یا چند روز پیش میاد. واقعیت اینه که در صورت درمان به موقع، نارسایی حاد کلیه ممکنه درمان بشه، اما نارسایی مزمن کلیه فقط قابل کنترله.

 

شما چه تجربه‌ای از بیماری کلیه سگ دارین؟ علائمش چی بوده و چطوری تونستین بیماری رو تشخیص بدین و درمان کنین؟ تجربه‌های ارزشمندتون رو با ما در میون بذارین.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
5/5 - (3 امتیاز)
شیرین جاویدی
نویسنده: شیرین جاویدی
نویسنده: شیرین جاویدی
سلام
من شیرین هستم، نویسنده و علاقه مند به حیوانات. علاقه من به حیوانات از وقتی شروع شد که یه توله سگ رو به سرپرستی قبول کردم. امیدوارم از خواندن محتوای من لذت ببرید.
دیدگاه شما
اگر سوالی ذهنتان را درگیر کرده یا نظری دارید با ما در میان بگذارید.