مرغ عشقها هم مثل تمامی پرندههای دیگه توی پنهون کردن بیماریهاشون استاد هستن و تا زمانی که حالشون خیلی بد نشه، ممکنه شما اصلا متوجه بیماریشون نشید.
خب باید همین ابتدا بگیم که بعضی از مرغعشقها انقدر توی این پنهون کاری ماهر هستن که ممکنه خیلی دیر پی به بیماریشون ببرید و دیگه انقدر بدنشون تحلیل رفته باشه که درمان امکان پذیر نباشه. خیالت راحت، ما این راهو بلدیم و امروز میخوایم کلی اطلاعات در مورد انواع بیماری مرغ عشق بهتون بدیم. پس با پت پرس همراه باشید.
ویژگیهای یک مرغ عشق سالم
اگر بخوایم در همین ابتدای مقالمون براتون ویژگیهای مرغ عشق سالم رو دسته بندی کنیم، باید بگیم که پرنده سالم:
-
- پرهای صاف و تمیز و براق داره.
- در ناحیه خروجی مدفوع هیچ چسبندگی و کثیفی دیده نمی شه.
- کاملا هوشیار هست و به صداهای اطراف سریع عکس العمل نشون میده.
- اشتهای خوبی داره و دونه هضم نشده توی مدفوع دیده نمیشه.
- تنفس صاف و بی صدا داره.
- وزن مناسبی داره و از همه مهمتر بازیگوشه.
داشتن یه مرغ عشق سالم و بازیگوش نیاز به نگهداری اصولی و صحیح داره که پیشنهاد میکنیم برای دونستن نکات مهم نگهداری این پرنده دوست داشتنی مقاله نگهداری از مرغ عشق رو حتما بخونید.
علائم و نشانههای بیماری مرغ عشق
صاحبان مرغ عشق بهترین گزینه برای تشخیص اولیه بیماری پرنده به حساب میآن. شما باید رفتارهای روزانه پرندتونو زیر نظر داشته باشید و اگر احساس کردید پرنده بی حاله یا مثل همیشه بازیگوش نیست و آواز نمیخونه حتما شروع به پیگیری کنید و علت اصلی رو پیدا کنید. شاید در ابتدا نیاز داشته باشید که در مورد این تغییرات با دامپزشک آنلاین مشورت کنید، در این صورت پت پرس مثل همیشه در کنار شماست و در سریعترین زمان ممکن مشکلات احتمالی رو بررسی میکنه و بهتون راه حل مناسب رو ارائه میکنه.
اما گاهی اوقات انقدر حال مرغ عشق شما بد هست که به صورت اورژانسی باید اونو به نزدیکترین دامپزشکی برسونید و دامپزشک اقدام به درمان کنه. در ادامه بهتون میگیم که این شرایط اضطراری شامل کدوم موارد میشن.
علائم خطرناک و اورژانسی در بیماریهای مرغ عشق
- خونریزی در نقاط مختلف مثل زیربال، ناخن پا و …
- مدفوع آبکی بیشتر از یک روز
- تورم در نقاط مختلف
- بی حالی و غذا نخوردن پرنده
- استفراغ و یا بودن خون در مدفوع
- آبریزش بینی و یا چشم
- لنگ زدن هنگام راه رفتن و نداشتن تعادل روی نشیمن
- پر ریزی و کچلی در نواحی مختلف
- تنفس غیر طبیعی
- کاهش وزن و سینه کاردی شدن
- بیماری پر و منقار
برای داشتن یه مرغ عشق سالم و بازیگوش باید همیشه حواستون به رفتارای غیرطبیعیش باشه تا در صورت دیدن هر کدوم از علائم و نشونه ها به راحتی بیماری مرغ عشق رو تشخیص بدین و اونو پیش دامپزشک ببرید یا اینکه درمان های خانگی رو واسش شروع کنید.
تشخیص بیماری مرغ عشق از روی صدا
مرغ عشقها پرندههای پر سرو صدایی هستن و همیشه در حال آواز خوندن و حتی صحبت کردن هستن. حتما میدونید که مرغ عشق صداهای مختلفی داره و با هر صدایی میتونه ارتباط خاصی با صاحبش بگیره. اگر اطلاعات کاملی در مورد این موضوع ندارید حتما مقاله صدای مرغ عشق رو بخونید.
یادتون باشه ساکت شدن مرغ عشق و نخوندنش یکی از علائمی هست که نشون میده پرنده دچار بیماری جدی شده. البته بعضی اوقات که پرنده مشکل روحی پیدا میکنه مثلا هنگام از دست دادن جفت و یا عوض شدن صاحبش و محیط زندگیش ممکنه تا حدودی این سکوت برای پرنده ایجاد بشه اما این ساکت موندن نباید زیاد طول بکشه.
اگر دیدید پرندتون بی علت ساکت شده و ارتباطی با شما نمیگیره حتما با دامپزشک آنلاین پت پرس مشورت کنید تا در صورت نیاز درمان خیلی زود آغاز بشه.
معرفی انواع بیماریهای شایع در مرغ عشق
خب تا اینجای مقاله همراه ما بودید و علائم کلی بیماری مرغ عشق رو با هم بررسی کردیم و در ادامه میخوایم کمی تخصصی تر در مورد بیماریهایی که مرغ عشق رو تهدید میکنه با هم صحبت کنیم.
بیماری سرماخوردگی مرغ عشق
در همین ابتدا باید بگم، اون چیزی که ما به عنوان سرماخوردگی مرغ عشق میشناسیم، در واقع مشکل تنفسیه اما چون علائمش شبیه سرماخوردگیه، به اشتباه بهش سرماخوردگی مرغ عشق گفته میشه.مشکلات تنفسی در مرغ عشق، میتونه به دلیل ویروسها و باکتریای مختلف یا حتی حمام کردن و یا دارو دادن نادرست به اونا پیش بیاد. علائم تنفسی در اونا برخلاف انسانها که غالبا بعد از چند روز از بین نمیره، به راحتی برطرف نمیشه و باید سریعا اونو به یه دامپزشک متخصص نشون بدین. علائمی همچون عطسه کردن و سرفه کردن میتونن نشونهی وجود ویروسهای مختلفی در دستگاه تنفسی مرغ عشقها باشن. در این مواقع سریعا مرغ عشقتون رو از بقیه مرغ عشقها جدا کنید و قفسشو هم با مواد ضدعفونی کنندهای که برای پرندهها مضر نباشه، تمیز کنید.
بیماری گوارشی در مرغ عشق
این نوع بیماری یکی از شایعترین بیماریها در مرغ عشق به حساب میاد. هر نوع باکتری، میکروب و حتی انگل میتونه از طرق محیط، آب آشامیدنی و غذا به دستگاه گوارشی پرنده منتقل بشه. چکاپهای دورهای، آزمایش و بررسی نمونه مدفوع پرنده میتونه کمک خیلی زیادی به پیشگیری و درمان به موقع بیماری گوارشی مرغ عشق شما داشته باشه.
انواع تومورها
پرندهها هم مانند انسانها ممکنه در طول زندگیشون دچار تومورهای خوش خیم و بد خیم بشن. متاسفانه مرغ عشقها در ابتلا به تومور نسبت به پرندگان دیگه مستعدتر هستن. خیالت راحت ما این راهو بلدیم و براتون در مورد دو تومور رایج در مرغ عشق توضیحاتی میدیم و مطمئن باشید که اگر زود درمان رو شروع کنید، میتونید پرندتونو از خطر مرگ نجات بدید.
۱. تومور لیپوما
لیپوما یک تومور چربی است که در مرغ عشقهای سن بالا و یا پرندههای چاق بسیار دیده میشن. اگر تومور در مراحل ابتدایی باشه با تغییر برنامه غذایی و یا دارو میتونید درمان رو شروع کنید اما اگر بیماری پیشرفت کرده باشه، پرنده حتما نیاز به جراحی داره.
۲. تومور فیبروما
این نوع چربی یا تومور در ناحیه بال مرغ عشق پدید میاد. با درمان سریع و جراحی میتونید تومور رو تخلیه کنید اما اگر روند درمان کند پیش بره و دیر اقدام کنید ممکنه که بال پرنده به کلی از بین بره و حتی سبب مرگ پرنده بشه.
۳. تومور یا سرطان بیضه
این نوع بیماری مختص مرغ عشق نر میباشد. متاسفانه تشخیص این نوع بیماری کمی مشکل است اما با آزمایشهای بالینی میتونیم سریع این نوع بیماری رو تشخیص داد و به کمک دارو بیماری رو رفع کرد.
کمبود ویتامینها یکی از عوامل ایجاد بیماری مرغ عشق
کمبود انواع ویتامینها در مرغ عشقها میتوانن مشکلات جدی ایجاد کنن. البته مکملهای تقویتی برای پرنده در تمام پت شاپها قابل خریده اما یادتون باشه که مرغ عشقها پرندههایی هستن که در طبیعت میتونن این ویتامینها رو داشته باشن پس تا جایی که میشه سعی کنید به صورت طبیعی ویتامینهای مورد نیاز پرندتونو تامین کنید.
۱. کمبود ویتامین A و D
این دو ویتامین در سلامتی پرنده بسیار موثر هستن. اگر مرغ عشق شما هر کدام از ویتامینها را به مقدار لازم نداشته باشد، پرهای صاف و براق نخواهد داشت و همچنین از نظر جنب و جوش هم پرنده معمولا بیشتر وقتها خسته و کسل هستش. خب باید بگیم که برای تامین این ویتامینها کافیه از جوانهها استفاده کنید. پرندهها و به خصوص مرغ عشقها عاشق جوانه گندم هستن. شما میتونید گندم، ماش و عدس را خیس کنید تا جوانه بزنند و بعد جوانهها را در برنامه غذایی پرنده بگنجانید. سعی کنید حداقل ۲ روز در هفته جوانهها را در وعده غدایی داشته باشید.
۲. کمبود کلسیم
یکی از بیماریهای جدی مرغ عشق ماده، کمبود کلسیمه. مرغ عشق ماده به دلیل تخم گذاری معمولا دچار کمبود کلسیم میشه. البته این بیماری برای مرغ عشق نر هم ممکنه پیش بیاد. اگر مرغ عشق ماده دارید سعی کنید تخم گذاری بیشتر از دو بار در سال اتفاق نیفته. پوست تخم مرغ و کف دریا هر دو بهترین گزینه برای تامین کلسیم مورد نظر در پرنده هستن. البته شاید با بررسیهای تخصصی، دامپزشک پرنده شما تشخیص بده که میزان کلسیم خیلی کمه و باید حتما در کنار این موارد از پودر کلسیم و مکملهای دیگه هم استفاده بشه.
بیماری نقرس در پرندگان
وقتی صحبت از بیماری نقرس مطرح میشه، همه فک میکنیم که این بیماری مختص انسانهاست در حالی که این نوع بیماری در پرندگان هم بسیار شایع هستش.
بیماری نقرس روی مفاصل و اندام مرغ عشق پدیدار میشه که معمولا عاملش مصرف غذاهای پروتئینی زیاد و یا وجود مواد شیمیایی در آب آشامیدنی پرنده هست که مسقیم بر کلیه تاثیر میذاره.
جیرهی غذایی مناسب و آب آشامیدنی تصفیه شده میتونه از بروز این نوع بیماری جلوگیری کنه. در صورت ابتلا حتما باید مرغ عشق تحت نظر دامپزشک متخصص قرار بگیره و به کمک دارو درمان انجام بشه.
بیماریهای جنسی در مرغ عشق
همون طور که در قسمت قبل گفتیم تخم گذاری بیشتر از معمول مرغ عشق میتونه کمبود کلسیم رو ایجاد کنه. برای اینکه تخم گذاری به حداقل برسه باید لونه پرنده رو بردارید و سعی کنید جفت گیری مرغ عشق نر و ماده به حداقل برسه. (مطلب مرتبط: تشخیص جنسیت و سن مرغ عشق)
تخم ماندگی یا تخم پیچی هم یکی دیگر از بیماریهایی است که میتونه سلامت مرغ عشق ماده رو به خطر بندازه. اگر مرغ عشق ماده خیلی جوون باشه یا حتی خیلی پیر باشه و تخم گذاری سالانش زیاد بوده باشه، معمولا توان دفع آخرین تخم رو نداره و به اصطلاح دچار تخم ماندگی در رحم میشود که بسیار خطرناکه.
اگر دچار چنین مشکلی شدید به هیچ عنوان به صورت خودکار اقدام به در آوردن تخم نکنید. سریع به نزدیکترین دامپزشک مراجعه کنید و اگر به هر دلیلی دسترسی به دامپزشک حضوری ندارید حتما با دامپزشکان آنلاین پت پرس مشورت کنید تا با کمک هم و اطلاعاتی که بهتون میدن مشکل رو حل کنید. یادتون باشه اگر دیر اقدام کنید و یا اشتباه عمل کنید ممکنه باعث مرگ مرغ عشقتون بشید.
بیماری پر و منقار یا بیماری ایدز پرندگان PBFD
بیماری پر و منقار یا ایدز پرندگان یکی از خطرناک ترین بیماریهای مرغ عشق و پرندگان محسوب میشه. به جرات میتونیم بگیم ویروس این بیماری یکی از قویترین میکروبها برای انتقال به پرندگان دیگه هستش.
بیماری ایدز مرغ عشق فقط با آزمایش بالینی قابل تشخیصی هست و اگر دامپزشک به این بیماری مشکوک شد باید به وسیله کیت مخصوص، آزمایش گرفته بشه و پس از چند روز بررسی جواب آزمایش تعیین کننده مثبت یا منفی بودن بیماری هست.
علائم بیماری پر و منقار:
- پرریزی و عدم رویش مجدد پرها
- خونریزی در محل کنده شدن پرها
- کچلی در یک قسمت از بدن مرغ عشق
- حالت تهوع و بالا آوردن مدام مرغ عشق
- شکستن و دفرمه شدن پرها
- کم شدن وزن و سینه کاردی شدن
- تغییر رنگ پرها
- زخم شدن ناخن مرغ عشق
- ترشحات در بینی و چشم
- شکستن نوک مرغ عشق
- خالی شدن و یا فرورفتگی در قسمتی از نوک پرنده
- پلاسیده شدن پرها
ممکنه بنا به هر دلیلی هر کدام از عوامل بالا برای مرغ عشق شما ایجاد بشه و این دلیل قطعی بیماری پر و منقار در مرغ عشق شما نیست. یادتون باشه که فقط با آزمایش تخصصی میتونید مطمئن بشید که طوطی به این بیماری مبتلا شده یا نه.
اگر خدایی نکرده جواب آزمایش مثبت بود، اولین کاری که باید انجام بدید اینه که مرغ عشقتونو از پرندههای دیگه جدا کنید. خیالت راحت ما این راهو بلدیم و مثل همیشه در کنار شما هستیم، با کمک دامپزشک شما میتونید به مرغ عشقتون کمک کنید که برای ادامه زندگی روند طبیعی رو طی کنه.
بله درست متوجه شدید مرغ عشقی که دچار ایدز پرندگان شده دقیقا مثل انسانی که دچار بیماری ایدز میشه، می تونه زندگی طبیعی داشته باشه. فقط یه سری مراقبتها، رژیم غذایی مخصوص و داروهایی هست که باید مصرف کنن. پس بیماری پر و منقار به این معنی نیست که خدایی نکرده همین فردا پرنده شما تلف میشه. خیلی از طوطیهایی که دچار این بیماری شدن تحت نظر دامپزشک و دلسوزی صاحبای عزیزشون سالها زندگی کردن.
میخچه یا بامبل فوت
این بیماری هم یکی از بیماریهایی هست که مرغ عشق در طول زندگیش میتونه بهش مبنلا بشه و مسئله مهم این بیماری اینه که بیشتر دلایل ایجاد چنین بیماری نحوه نادرست نگهداری یا تغذیه این پرنده است. بامبل فوت در واقع به التهاب یا تخریب بافتهای ناحیه پنجه پای مرغ عشق یا هر پرنده دیگهای میگن و علل زیادی میتونه باعث ایجاد این بیماری بشه. اگه پرندتون دچار این بیماری شده، پیشنهاد میکنم حتما مطلب بامبل فوت پرنده رو بخونین تا علت این بیماری رو در پندتون بفهمین و بتونین درمانش کنین.
پیشگیری از بیماریها با تغذیه مناسب مرغ عشق
میدونستید که با برنامه تغذیهای مناسب میتونید از ۸۵ درصد بیماریهای احتمالی برای مرغ عشقتون جلوگیری کنید؟
تغذیه برای پرندگان به ویژه پرندههای کوچیک مثل مرغ عشق خیلی مهمه. پس شما باید به عنوان یه صاحب خوب بدونید چه غذاهایی باید به پرنده بدید. اگر هنوز اطلاعات دقیقی در مورد این موضوع ندارید، تیم پت پرس توی مقاله غذای مرغ عشق براتون به صورت کامل در مورد جیره غذایی این پرنده دوست داشتنی نوشته.
جمع بندی
مرغ عشقها حیوونای خونگی دوست داشتنی هستن که مثل هر پرنده یا حیوان دیگهای امکان داره بیمار بشن. ما به عنوان یه صاحب خوب باید حواسمون بهشون باشه و اگر دیدیم خدایی نکرده تغییرات غیرعادی در ظاهر و یا رفتارشون به وجود اومده، حتما با دامپزشک آنلاین پت پرس مشورت کنیم.
یادتون باشه که اگر خیلی زود بیماری مرغ عشق رو شناسایی کنید و درمان رو شروع کنید مشکل جدی برای پرندتون به وجود نمیاد. راستی شما اگر مرغ عشق دارید، میتونید در مورد بیماریهاشون و یا مشکلاتی که براشون به وجود اومده برامون تجربتونو کامنت بذارید. بی شک این تجربهها میتونه به هممون کمک کنه تا دنیای بهترین برای فرشتههای بالدارمون بسازیم.
منبع: beautyofbirds.com
سلام خسته نباشید من قبلا یه عروس هلندی سرلاکی داشتم که وقتی دو ماه و نیمه تقریبا داشت میشد ۳ ماهش از دنیا میره یه روز غذا نمیخوره و چرت میزنه و تکون نمیخوره قبلش خیلی پر انرژی بود با اینکه میبرمش پیش دو تا دامپزشک ولی باز چندروز بعدش میمیره خواستم بگم چکار کنم اگه مرغ عشق گرفتم مثل عروس هلندیم نمیره و اینکه آیا مرغ عشق پرنده حساسی از لحاظ بیماری و سلامته؟ آیا در کل مرغ عشق پرنده سالمی هست؟ و یه سوال دیگه بهترین پرنده از لحاظ حساس نبودن که سریع مریض نشه، هوش، دستی شدن کدوم طوطی یا پرندست؟
سلام هانا عزیز
برای اطلاعات بیشتر میتونید با دامپزشکان متخصص تیم پت پرس در کلینیک آنلاین از طریق اپلیکیشن پت پرس مشاوره بگیرید.
و این رو هم بدون که پرنده ها اگر شرایط نگهداری و تغذیه مناسبی داشته باشن میتونن زندگی طولانی و سالمی داشته باشن.
و قبل از خرید مرغ عشق حتما با دامپزشک مشورت کن تا سلامتی اولیه ش رو هم تایید کنن
سلام من یک مرغ عشق ماده دارم اول کنار ناخنش زخم شد و بعد یک هفته ناخنش رفت داخل و
همینطوری هی میرفت داخل که الان دیگه یک نقطه کوچیک از تا همش مونده قرمز هست خونی باید چیکار کنم تا خوب بشه لطفاً جوابمو بدید🙏🙏
سلام امیر علی عزیز
این مورد رو حتما باید به صورت حضوری به کلینیک ارجاع بدی تا اگر نیاز باشه از طریق جراحی اصلاح بشه
سلام سایت شما عالیه ولی ویدیو هاتون درباره ی پرنده بسیار کمه و بیشتر تمرکز شما بر روی حیوانات سگ و گربه هست ولی ایرانی ها اکثرا اگر حیوانی داشته باشن پرنده هست و تا حایی که من دیدم در این کرونا بیشتر مردم رو به خرید پرندگان زینتی اوردن
پس پیشنهاد میکنم بیشتر درباره ی پرندگان بزارید ولی در مورد سگ و کربه و حوندگان هم بزارید چون ممکنه کسانی داشته باشند ولی کم بیشتر تمرکزتون رو از نظر من بهتره رو پرنده بزارید ممکنون از سایت خوبتون خیلی چیز ها از سایتتون یاد کرفتم
سلام
مرسی که نظرتون رو باهامون در میون گذاشتین
در کانال یوتیوبمون ویدیو درباره انواع پرندگان به تعداد زیاد داریم و هر هفته هم ویدیوی جدید پابلیش میکنیم
شاد و موفق باشید