آموزش دستشویی به خرگوش امکان پذیره؟ از اونجایی که خرگوشها عادت دارن که یک یا چند نقطه رو، معمولا گوشهها و سهکنجهای محل زندگیشون، برای ادرار کردن (و تا حد زیادی برای مدفوع کردن) انتخاب کنن، پس میشه فکری به حال این قضیه کرد. منظور از “تا حد زیادی” اینه که همیشه توی همون نقاط مدفوع نمیکنن. پس میتونیم همونجاها جعبهای بذاریم تا کارشونو انجام بدن، البته که آموزش این کار به همین راحتی نیست و چند تا فوت کوزهگری هم داره. نگهداری از خرگوش میتونه براتون خیلی راحت بشه به شرطی که برای آموزش دادنش وقت بزارین!
خیالت راحت، ما این راهو بلدیم و توی این مطلب پت پرس میخوایم بهتون نحوهی آموزش دستشویی به خرگوش رو یاد بدیم!
عقیم سازی خرگوش و تاثیرش بر ادرار
عقیم کردن مهمترین بخش آموزش دستشویی به خرگوش هست. موقعی که این حیوونا به سن ۴ تا ۶ ماهگی میرسن، هورمونهاشون فعال میشه و معمولا شروع به علامتگذاری قلمروشون میکنن. با عقیم سازی خرگوش، احتمال این که اون از دستشوییاش استفاده کنه (و همینطور زندگی سالمتر و شادتری داشته باشه) بیشتر میشه.
روش آموزش دستشویی به خرگوش
برای آموزش دستشویی به خرگوش اول باید یه سری چیز میز مهیا کنید و در ادامه مراحل رو برای داخل خونه و محیط زندگی و برای داخل حیاط آموزش دادیم.
وسایل لازم:
یاد دادن دستشویی به خرگوش جزو کارهای لازم برای تربیت خرگوش به حساب میاد و برای اون به موارد پایین احتیاج دارین:
- ظرف یا سینی مخصوص (میشه از جعبه دستشویی گربه یا سینی دستشویی سگ هم استفاده کرد)
- مواد مناسب برای پوشوندن کف جعبه
- مقدار زیادی علف خشک (علف تیموتی بهترین گزینه است)
مراحل یاد دادن جای دستشویی به خرگوش
کف جعبه رو با یک لایه به ارتفاع حدود ۳-۲ سانت از یک ماده مناسب پر کنین و بعد یک لایه ضخیم از علف خشک روش بریزین. نقش علفها به عنوان غذای خرگوش اینه که دستشویی رو برای حیوون جذابتر کنه تا برای استفاده ازش تشویق بشه. خرگوشها عادت دارن موقع دستشویی کردن علفها رو بجوئن.
حالا جعبه رو گوشه قفس قرار بدین. برای قفسهای خیلی بزرگ یا چند طبقه بیشتر از یک جعبه لازمه. اگه خرگوشتون قبلا تو یک قسمت خاص از قفسش ادرار میکرده، جعبه رو بذارین همونجا.
اگه بعد این کار دیدین که حیوون میره و تو یک گوشه دیگه قفس ادرار میکنه، یا باید ظرف دستشویی خرگوش رو به اونجا منتقل کنین یا یک جعبه اضافی توی اون قسمت بذارین.
موقعی که از دستشویی داخل قفس استفاده کرد درو باز کنین و اجازه بدین بیاد تو حیاط. اگه رفت یک گوشه که دستشویی نداره و دمشو برای خرابکاری بالا آورد، بلند و سریع بگین “نه” و آروم هدایتش کنین به طرف دستشویی.
البته مراقب باشین، چون نمیخواین به دستشویی به عنوان یک جور مجازات نگاه کنه. بعد از این که برای اولین بار رفت دستشویی، تشویقش کنین و خوراکی مورد علاقهاش رو بهش بدین. اگه نمیدونین برای تشویق کردن خرگوش چی باید بهش بدین، پیشنهاد میکنیم مطلب تشویقی خرگوش رو بخونین.
اگه خرگوشم قفس نداره و توی خونه آزاده باید چیکار کنم؟
به حیوون یک منطقه خاص بدین تا اونجا رو مال خودش بدونه. ببینین کجا رو ترجیح میده و بیشتر کجاها میپلکه و بعد همونجا یک دستشویی واسش بذارین اما در ابتدای کار بهتره که با محدودیت رو به روش کنین و برای قفس در نظر بگیرین.
تربیت خرگوش هم به اندازهی تربیت بقیهی حیوونای خونگی مهم و شدنیه، کافیه کتاب پایین که تیم پت پرس آماده کرده رو تهیه کنی و بدونی که با چه تکنیکهایی میتونی خرگوشت رو تربیت کنی!
فرق ادرار با مدفوع خرگوش
بعضی از خرگوشها هرچقدر هم که بهشون آموزش بدین ممکنه باز بیرون از جعبه مدفوع کنن. میتونین این مدفوعها رو بردارین و بندازینشون توی جعبه، اما این رفتار حیوون ممکنه هیچوقت به طور کامل از بین نره.
rabbit.org
همه خرگوشها اطراف قفسشون مدفوع میکنن تا قلمروشونو علامتگذاری کنن و این کار به معنی شکست خوردن برنامه آموزش توالت به خرگوش نیست چون شاید یادبگیرن که ادرارشون رو توی ظرف بکنین اما تمام مدفوع شون رو داخل ظرف نکنن که البته خیلی هم اشکالی نداره چون مدفوع هم کوچیکه و هم خشک!
چند ترفند برای عادت دادن خرگوش به مدفوع کردن توی ظرفش
- کاری کنین حیوون قفس رو به عنوان ملک خودش و خودشو به عنوان پادشاه قفس در نظر بگیره تا موقعی که میاد بیرون نیازی به علامتگذاری بیرون قفس حس نکنه.
- با قفس خرگوش کاری نکنین که خوشش نمیاد و وقتی توی قفس هست کارایی که دوست نداره رو باهاش انجام ندین. مجبورش نکنین که به زور وارد قفس یا خارج بشه، بلکه تشویقش کنین تا به میل خودش این کارو انجام بده. در قفس رو باز بذارین و صبر کنین تا هر وقت خواست بیاد بیرون. به همین خاطر بهتره از قفسهایی استفاده کنین که درشون از کنار باز میشه نه از بالا.
- اگه حیوون رو بگیرین و بندازین توی قفس، قفس براش زندون میشه نه خونه. یک کلک خوب اینه که آروم پشت سرش راه برین و کف بزنین و بگین برو خونه تا برای این که از دستتون خلاص بشه بره تو قفس.
- برای پر کردن ظرف غذا دستتونو تا آرنج نبرین داخل قفس. ظرفها رو کاملا نزدیک در بذارین، یا صبر کنین تا حیوون بیاد بیرون و اون موقع پُرشون کنین.
- زمانی که خرگوش داخله، قفس رو تمیز نکنین. وقتی حیوون بیرون باشه ناراحت نمیشه و فقط میاد مثل مهندسا رو کارتون نظارت میکنه.
- اگه خرگوشتون قفس نداره و توی قسمت خاصی از اتاق زندگی میکنه هم میتونین همین موارد رو رعایت کنین. قلمرو اونو با یک قالیچه، طناب یا هر چیز دیگهای علامتگذاری کنین و به اون منطقه تجاوز نکنین.
تمیزکاری ظرف دستشویی خرگوش
تمیز کردن مرتب دستشویی باعث میشه که خرگوشتون بیشتر دوست داشته باشه ازش استفاده کنه. هر روز توی جعبه علف خشک تازه بریزین و جعبهها رو حداقل یک روز در میون با استفاده از یک ماده پاک کننده که برای خرگوشها ضرر نداشته باشه (مثل سرکه سفید) تمیز کنین.
درضمن ادرار اگه کف ظرف خشک بشه و دیر به دیر تمیز بشه به ظرف میچسبه و دیگه پاک نمیشه، بخاطر همین اگه ظرف توری داره، پیشنهاد میشه که برای کفش از خاک گربه استفاده کنین، اینجوری هم ادرار دیرتر میچسبه به ظرف و هم بوی بهتری میده. فقط حواستون باشه که خرگوش هیچجوره نتونه خاک گربه رو بخوره!!!
انواع ظرف دستشویی خرگوش
انواع مختلفی ظرف دستشویی توی بازار برای خرگوشها هست اما بهترین نوع شون ظرفهای سه گوش لبه دار هستن که موقع ادرار دستشویی خرگوش بیرون نمیپاشه و چون سطحش از زمین بلندتره معمولا زودتر یاد میگیره که بره روش و دسشویی کنه و آموزش دستشویی به خرگوش راحتتر میشه اما ظرفهای دیگهای مثل سینی سگ هم قابل استفاده هستن و انتخابشون بسته به سیلقه و قلق حیوون داره.
بهتون پیشنهاد میکنیم مطلب وسایل خرگوش رو هم بخونین تا با لوازم ضروری که برای نگهداری از خرگوشتون نیاز دارین، آشنا بشین.
جمعبندی
بهترین روش آموزش دستشویی به خرگوش اینه که شرایط جذابی براش فراهم کنین. اگه توی یک ظرف مناسب علف خشک خوشمزه بریزین و بذاریدش تو محلی که حیوون عادت داره دستشویی کنه، معمولا میره توی ظرف دستشویی و در حالی که علفها رو میخوره کارشو هم انجام میده و کم کم عادت میکنه.
با این حال همهی خرگوشها آموزشپذیر نیستن، بعضیهاشون هم از قصد لجبازی میکنن، اینه که راهها مختلف و امتحان کنین و طبق راهی که برای خودتون و حیوون جواب میده عمل کنین!