با اینکه خرگوش حیوان خانگی دوست داشتنی و نازی هست، در حقش ظلم و اجهاف شده. نگهداری خرگوش خانگی در ایران به درستی انجام نمیشه و خیلی از این کوچولوها به همین دلیل تلف میشن. در این مقاله با خرگوش بیشتر آشنا شده و مطمئن میشیم که بلدیم نگهداری خرگوش رو درست و اصولی انجام بدیم.
خرگوش ها نژادهای مختلفی دارن. یکی از نژادهای محبوب خرگوش در ایران، خرگوش لوپ هست.
خرگوش لوپ چیست؟
بیشترین نژادهای خرگوش که در ایران نگهداری میشن خرگوش معمولی و خرگوش لوپ هستن.
بیشترین تفاوت بین خرگوش معمولی و خرگوش لوپ نحوه ایستادن گوش های خرگوش لوپ هست. این خرگوشها به دلیل گوش های افتادشون ظاهر بسیار بانمکی دارن و پرطرفدارترن.
نگهداری از خرگوش لوپ
خرگوش لوپ کمیابتر و گران قیمتتر از خرگوش خانگی معمولی است.
در مورد تغذیه، جای خواب و مراقبتهای بهداشتی، طرز نگهداری خرگوش لوپ مثل سایر خرگوشهاست (در ادامه در موردش صحبت میکنیم.)
اما تفاوت مهمی که در مراقبت از خرگوش لوپ وجود داره اینه که این خرگوشها به دلیل نحوه قرارگیری گوش هاشون، نیازمند مراقبتهای ویژهای هستن.
گوش های خرگوش لوپ مستعد عفونت کردن هستن و به همین خاطر باید حتما هفته ای یک بار گوش ها رو نگاه کرده و از نظر داشتن ترشحات بیش از حد و عفونت، بررسی کنید.
خرگوش مینیاتوری یا کوتوله به چه خرگوشی گفته میشه؟
خرگوشهای کوتوله (dwarf) به خرگوشهایی گفته میشه که به خاطر ژن کوتولگی جثه و اندازهای کوچکتر از حد معمول دارن. کوتولگی شراطیه که هم در انسانها و هم در حیوانات، از جمله خرگوشها میتونه وجود داشته باشه.
ازونجایی که این خرگوشهای کوتوله از نظر ما آدما بامزهتر هستن پرورشدهندهها با جفتگیری و تکثیر این خرگوشها باعث زیاد شدنشون شدن و امروزه تو هرجای دنیا میتونید خرگوش مینیاتوری یا کوتوله رو پیدا کنید. خرگوش کوتوله هلندی یکی از معروفترین و کوچکترین انواع خرگوش خونگیه و معمولا کمتر ۱ کیلوگرم وزن داره. اگه دوست دارین با بقیه نژادهای محبوب خرگوش خونگی هم آشنا بشین، پیشنهاد میکنم مقاله انواع خرگوش مطالعه کنین.
نگهداری از خرگوش مینیاتوری
نگهداری خرگوش مینیاتوری به شرطی که از فروشنده معتبر بخرید تفاوت زیادی با نگهداری از سایر خرگوشها نداره. به طور کلی نکات مهم در نگهداری از خرگوش خانگی عبارتند از:
- جای خواب
- تغذیه
- بهداشت خرگوش و لونهش
- بازی و فعالیت خرگوش
بسیاری از خرگوشهای مینیاتوری که در ایران فروخته میشه در واقع نوزاد خرگوشهای معمولی هستن که زود از مادر جدا شدن و به خاطر اینکه شیر کمتری خوردن جثهای کوچکتر از حد معمول دارن و به اسم مینیاتوری با قیمتی بالا به فروش میرسن.
متاسفانه این خرگوشهای کوچولو معمولا چند روز تا چند هفته بعد از خریدن به خاطر تغذیه ناکافی و سیستم ایمنی بدن ضعیفشون میمیرن.
پس لطفا از پرورشدهنده و مراکز معتبر خرگوش بخرید یا حتی الامکان به سرپرستی قبول کنید.
نگهداری از خرگوش نوزاد و شیرخوار
خرگوش تازه به دنیا آمده تا ۳۰ روز به شیر مادرش «نیاز» داره و نباید به هیچ وجه از مادر جداش کرد. هرچند تا سن ۸ هفتگی هم باید پیش مادرش باشه و بعد از این مدت میتونه از مادر جدا بشه. بنابراین از خرید خرگوش نوزاد و زیر ۲ ماه اکیدا خودداری کنید.
نکته دیگه اینکه اگه یه موقع تو طبیعت بچه خرگوش دیدید برش ندارید!
ممکنه به نظرتون یه خرگوش نوزاد رها شده و بی مادر باشه و به کمک شما نیاز داشته باشه. اما این طور نیست! در ۹۹% موارد حتما مادرش برای پیدا کردن غذا و … جایی رفته و برمیگرده.
حالا اگه به هردلیلی یه خرگوش نوزاد دارید و باید ازش مراقبت کنید آستینا رو بالا بزنید؛ چون کار سختی در پیش دارید. البته قبل از همه خرگوش رو پیش دامپزشک ببرید تا معاینهش کنه و در مورد تغذیه و مراقبتهای لازم حتما با دامپزشک مشورت کنید.
اولین مرحله آماده کردن لونه گرم و نرم برای خرگوش نوزاد
اولین کاری که باید انجام بدید تهیه یه لونه است. چند تا حوله نرم رو داخل یه جعبه بذارید یا از بستر مخصوص خرگوش که آماده در پتشاپها وجود داره تهیه کنید. یه حوله یا پارچه روی جعبه بکشید تا فضای داخل مثل لونه تاریک و گرم و نرم بشه اما به اندازه کافی هوای تازه وارد جعبه بشه.
تغذیه خرگوش نوزاد
برای غذا دادن میتونید از شیر خشک مخصوص بچه گربه یا شیر بز استفاده کنید.
به هیچ وجه به خرگوش نوزاد شیر گاو ندید؛ چون نمیتونه هضمش کنه.
برای شیر دادن به خرگوش از سرنگهای مخصوص که در پتشاپها وجود داره یا یه سرنگ کوچک استفاده کنید. بچه خرگوشها در حالت طبیعی روی شکمشون دراز میکشن و از سینه مادر شیر میخورن. برای شیر دادن هم باید این حالت رو حفظ کنید و آروم سرنگ رو فشار بدید تا شیر وارد دهنش بشه. حواستون باشه که یکدفعه سرنگ رو با شدت فشار ندید؛ چون ممکنه بچه خرگوش خفه بشه!
البته بعد از مدتی دستتون میاد که چه حجمی از شیر خرگوش رو سیر می کنه اما به طور کلی مقدار شیر روزانه مورد نیاز خرگوش نوزاد در سنین مختلف عبارتست از:
- خرگوش تازه به دنیا آمده تا یک هفته: ۴-۵ CC
- خرگوش ۱-۲ هفته: ۱۰-۱۵ سی سی
- خرگوش ۲-۳ هفته: ۱۵-۳۰ سی سی
- خرگوش ۳-۶ هفته (تا زمانی که از شیر گرفته بشه): ۳۰ سی سی
این مقدار شیر باید در دو نوبت در روز به خرگوش نوزاد داده بشه.
از روز ۱۵ یا همون دو هفتگی میتونید کمی غذای جامد هم بهش بدید و در نهایت در ۶-۸ هفتگی به طور کامل از شیر بگیریدش و غذای مخصوص خرگوش بهش بدید. در مورد غذای خرگوش در ادامه صحبت میکنیم.
دوست داری خرگوشت رو تربیت کنی؟
تربیت خرگوش ها کاری لذت بخش و جالبه ولی هرکسی بلد نیست اون ها رو درست آموزش بده.
اون ها میتونن شیرین کاری هایی مثل پریدن از روی مانع، دست دادن، غلت زدن، رفتن توی قفس، دستشویی کردن در جای مشخص و کلی چیزهای دیگه رو یاد بگیرین به شرطی که درست آموزششون بدید، زبونشون رو بلد باشید و کاری کنید که بهتون اعتماد کنن.
اگر دوست دارید خرگوشتون رو آموزش بدید، ایبوک تربیت و دستی کردن خرگوش رو دانلود و مطالعه کنید.
اصول نگهداری از خرگوش در منزل (خرگوش لوپ، مینیاتوری، معمولی و …)
خرگوش چه معمولی باشه، چه لوپ یا میناتوری و کوتوله فرقی نمیکنه. اونها حیوانات خانگی باهوش، بی سر و صدا، آرام و بی آزاری هستن.
این حیوونای بامزه و دوست داشتنی برای نگهداری تو خونه خیلی مناسبن و نگهداریشون فضای زیادی نمیخواد؛ البته لازمه که اصول نگهداری از خرگوش رو بلد باشید. چون یه خرگوش برای اینکه زندگی سالم، شاد و طولانی داشته باشه نیازهای ویژه ای داره.
در ادامه مقاله با پت پرس همراه باشید تا براتون توضیح بدیم برای داشتن خرگوشی خوشحال و سالم چه اقداماتی باید انجام بدید.
قدم اول: لونه خرگوش چه ویژگی هایی باید داشته باشه؟
خرگوش ها میتونن به ۲ شکل نگهداری بشن:
- داخل خانه: اونا می تونن در داخل خانه در قفس مخصوص خرگوش زندگی کنن
- خارج از خانه : خرگوش ها رو میشه در فضایی مثل قفس بزرگ خرگوش، لونه خرگوش یا پاپی پن ( جای مخصوص نگهداری توله سگ ها) در بیرون از خانه نگه داشت.
قفس خرگوش ها باید انقدر بزرگ و جادار باشه که بتونن به راحتی جست و خیز کنن.
اگر خرگوش رو در داخل خونه نگه میدارید مطمئن بشید که جای اصلی خرگوش از شما و خانوادتون خیلی دور نیست که باعث بشه خرگوش احساس تنهایی کنه. حال یا اتاق نشیمن برای این کار مناسبند.
قدم دوم:خونه را برای نگهداری از خرگوش ایمن کنید
خرگوش ها دوست دارن این ور و اون ور بدون و جستجو کنن. لازمه که برای فراهم آوردن یک فضای امن برای اون و محافظت از وسایلتون نکات ایمنی رو در خونه رعایت کنید که این شامل پوشوندن تمام سیم ها با روکش پلاستیکی یا گذاشتنشون در لوله ها و یا قرار دادنشون ۳تا۴ اینچ بالاتر و خارج از دسترس خرگوشتونه. اگه نمی خواین پوشش چوبی پایین دیوارهاتون گاز زده بشه می تونید اونها رو با محافظ پلاستیکی ۲در۴ سانتیمتر و یا نوار تخته کوب بپوشانید.
همینطور باید موانعی در بعضی بخش ها ایجاد کنید تا خرگوشتون نتونه وارد بشه.
خرگوش ها دوست دارن پایین تخت خواب ها و چیزهای موجود در قفسه، گیاهان خانگی و خیلی چیزهای دیگه رو بجون. در واقع خرگوشتون سعی می کنه هر چیزی که دستش بهش میرسه رو بجوه.
مهم:
خرگوش ها نباید اجازه داشته باشن روی موکت یا فرش راه برن. دلیلش هم اینه که راه رفتن زیاد روی فرش و موکت به مرور زمان باعث کنده شدن موهای قسمت زیرین پاها میشه و پوست خرگوشی که موهای این قسمت از پاهاش کنده شده، در معرض ساییدگی و زخم شدن قرار میگیره.
قدم سوم: غذای خرگوش و تاثیرش در سلامتی و طول عمر
دادن غذای مناسب به خرگوش مهم ترین نکته در نگهداری از خرگوش هست.
خیلی از ماها به حرف پرورش دهنده ای که خرگوش رو ازش خریدیم گوش میکنیم و به همین دلیل به خرگوش غذای مناسب نمیدیم!
بخش عمده تغذیه خرگوش باید از کاه و علوفه باشه پس کاه همیشه باید براشون در قفس وجود داشته باشه.
درست متوجه شدین!!!
غذای خرگوش ها برخلاف اونچه که هم تصور میکنن، هویج، جعفری یا سبزیجات نیست! خرگوش ها نیاز دارن در طول روز مقدار زیادی کاه و علوفه خشبی که جویدنشون سخته مصرف کنن وگرنه دچار مشکلات دندانی و گوارشی میشن.
به بچه خرگوش ها باید یونجه داد و خرگوش های بالغ باید با علف مرتع، کاه و ساقه گندم و جو تغذیه بشن.
برای همین، غذای خرگوش تا ۶ ماهگی باید علوفه، کاه به همراه یونجه باشه و از ۶ ماهگی باید کم کم یونجه را از غذای خشگوشتون حذف کنید. دلیلش هم اینه که بدن خرگوش بالای ۶ ماه مصرف کلسیم زیادی نداره و یونجه دارای میزان زیادی کلسیم هست. این کلسیم اضافه در خرگوش های بالغ میتونه باعث تشکیل سنگ های ادراری بشه.
استفاده از یک جای مخصوص کاه خوردن در سایز بزرگ می تونه در نگهداری و خشک و تمیز ماندن کاه کمک کنه و تمام مدت اونها رو در دسترس خرگوش هم قرار بده.
توجه: در مطلب راهنمای غذای خرگوش در مورد انتخاب بهترین و مناسبترین رژیم غذایی برای این کوچولوهای بامزه بیشتر صحبت کردیم.
چرا غذای خرگوش باید کاه و علوفه باشه؟
غذای خرگوش ها در طبیعت علوفه مراتع و غذاهای سفت و خشبی هست. به همین خاطر دندان هاشون در معرض سایش فراوانه و این ایجاب میکنه که دندان هاشون دائم در حال بلند شدن باشه تا اون ها رو بر اثر ساییده شدن از دست ندن!
به همین خاطر دندان خرگوش مانند مو و ناخن ما انسان ها ، سالیانه ۸ سانتی متر از ریشه بلند میشه. آناتومی دهان خرگوش طوریه که دندان های پشتی (آسیا) روی هم قرار میگیرن. برای همین اگر دندان های خرگوش شما در خانه بر اثر غذاهای سفت ساییده نشه، بلند شده و توی جمجمه سر و در نهایت چشم فرو میره.
به این وضعیت root elongation میگن. بلند شدگی دندان ها در خرگوش های خانگی مشکل بسیار شایعی هست و علتش هم تغذیه نادرست اون هاست.
بر اساس میزان وخامت، بلند شدگی دندان ها به ۴ درجه تقسیم میشه. اگر خرگوش شما دچار بلند شدگی دندان ها و درجه ۴ مبتلا بشه، هیچ کاری نمیشه براش کرد (درمان نداره)
خرگوش هایی که دچار بلند شدگی دندان ها هستن، بر اثر درد شدید دندان نمیتونن غذا بخورن و متاسفانه پس از مدتی از بین میرن.
علوفه برای استفاده خرگوش ها
در اینجا نمونه ای از علوفه ای که خرگوش بالغ شما میتونه ازش استفاده کنه رو میبینین که اساسی ترین جزء غذایی خرگوش هاست.
همونطور که گفتیم، یونجه به دلیل کلسیم بالا نباید برای خرگوش های بالغ استفاده بشه و اگر عکس این محصول رو نگاه کنین روش نوشته Mountain hay که با یونجه متفاوت هست.
ولی اشتباها در اسم کالا خورده یونجه. متاسفانه هنوز فرق بین علوفه و یونجه در کشور ما جا نیفتاده!
آیا باید برای خرگوش آب تازه فراهم کنیم؟
اینکه خرگوش ها نیازی به آب خوردن ندارن و آب مورد نیازشون رو از غذا به دست میارن، یه شایعه غیر علمیه.
برای اطمینان از سالم موندن خرگوشتون، هرروز آب تازه براش بذارین و ظرف آبش رو یک روز درمیون بشورید.
قدم چهارم: برای خرگوش جعبه دستشویی قرار بدین!
خرگوش ها تمایل غریزی برای دفع ادار و مدفوع در یک جای خاص دارن. از این مزیت استفاده کنین و یک جای متوسط مخصوص ادرار و مدفوع یا یک جعبه کم عمق نگهداری وسایل در با فاصله از کاسه آب/ غذا و جای مخصوص تغذیه کاه اونها قرار بدین.
- یه لایه نازک از برای ایمنی خرگوش در ته جعبه بگذارین.
- از خاک گربه و یا خرده چوب برای پر کردن جای ادرار استفاده نکنین چون اونها برای خرگوش ضرر دارن.
- توی جعبه کاه یا خرده کاغذ بریزید.
یادتون باشه که:
جعبه یا باکس دستشویی خرگوش؛ تنها وسیله لازم برای نگهداری خرگوش نیست. شما برای اینکه بتونین راحتتر از خرگوشتون مراقبت کنین باید وسایل ضروری رو تهیه کنین. اینطوری تربیت کردن خرگوش و همینطور نگهداریاش براتون لذت بخشتر میشه.
ما توی مقاله وسایل خرگوش در مورد تمامی لوازم و وسایل مورد نیاز برای مراقبت از خرگوش توضیح دادیم و یک راهنمای خرید کامل برای هر کدوم از این وسایل برای شما تهیه کردیم. پیشنهاد میکنم حتما بخونین.
قدم پنجم: بازی و فعالیت؛ آیا خرگوش ها به بازی نیاز دارن؟
خرگوش ها حیواناتی باهوشن و حوصلهشون زود سر میره.
اونها نه تنها به فضایی برای فعالیت جسمی نیاز دارن، فعالیتهای ذهنی هم براشون لازمه.
برای مشغول کردن خرگوشتون میتونین خلاقیت به خرج بدین و بازی های زیادی به وجود بیارید.
ساختن یه قلعه مقوایی برای این کار عالیه چون ساعتها رو صرف جویدن پنجره و راه های خروج جدید می کنن. همینطور قلعه مقوایی در وقت نیاز براشون یک پناهگاه آرام فراهم می کنه.
همچنین برای جلب توجه و علاقه خرگوشتون می تونین براش اسباب بازی های مختلفی تهیه کنین.
قدم ششم: نظافت خرگوش و مراقبتهای بهداشتی
خرگوش ها بطور طبیعی حیوانات تمیزی هستن و مرتب خودشون رو تمیز میکنن. اما هنوز لازمه توی این کار کمکشون کنین.
چرخه ریزش موی خرگوش دو بار در ساله. مهمه که پوشش بدنش رو روزانه برس بکشید تا موهای اضافی خارج بشن. در غیر این صورت ممکنه اونها رو بخوره و مشکلات جدی گوارشی (مثل گیر کردن توپی مویی) پیدا کنه.
کوتاه کردن منظم ناخن ها هم مهمه. چون ناخن بلند ممکنه به چیزی گیر کنه یا می تونه به داخل پنجه خرگوشتون برگرده و بهش آسیب برسونه.
قدم هفتم: خرگوش رو پیش دامپزشک مخصوص خرگوش ببرید
خرگوش ها موجوداتی هستن که طعمه سایر حیوان ها بحساب میان برای همین هم غریزه طبیعیشون حکم می کنه که هر علامتی از بیماری رو مخفی کنن و بروز ندن. باید خیلی با دقت مراقب باشید که خرگوش تون بطور منظم آب و غذا می خوره و دفع ادرار و مدفوع منظمی هم داره. اگر متوجه هر تغییری در رفتار یا عادت های فیزیکی اون شدید خیلی مهمه که فورا با دامپزشک مخصوص حیوانات اگزوتیک تماس بگیرید.
اگر دامپزشک حیوانات اگزوتیک در دسترستون نبود، خیالتون راحت، ما این راهو بلدیم و با سرویس دامپزشک آنلاین براتون امکان برقراری ارتباط با دامپزشک اگزوتیک رو فراهم کردیم.
علاوه بر مواردی که خرگوش مریض هست، لازمه برای چک آپ منظم هم پیش دامپزشک ببریدش. دامپزشک می تونه چشم ها، گوش ها، دندان ها، و شکم خرگوش رو معاینه کنه تا از سلامت کاملش مطمئن بشه.
مورد آخر اینکه عقیم کردن خرگوش نر و ماده تون رو جدی بگیرید. چون این کار رفتارهای پرخاشگرانه اون ها رو کاهش می ده و به سلامت کلی اونها هم کمک می کنه.
قدم هشتم: رفتار و زبان منحصر بفرد خرگوش ها را درک کنین
خرگوش های خانگی با گربه ها و سگ ها فرق دارن. فهمیدن اینکه چطور فکر می کنن برای داشتن یک زندگی خوش و خرم با اونها الزامیه.
با رسیدگی به تمایلات طبیعی خرگوشتون می تونین یک رابطه پر از عشق و اعتماد با اون داشته باشین. شناخت شما از رفتارهای خرگوشتون میتونه به شما در نگهداری هرچه بهترش کمک کنه. اگر جدیدا خرگوشتون رفتارها و حرکات عجیبی از خودش نشون میده که قبلا ازش ندیده بودین؛ اصلا نگران نباشین. اون داره یه چیزی رو به شما میگه ولی شما نمیدونین. ما توی مقاله رمزگشایی معنی رفتارهای خرگوش به شما میگیم که رفتارهای اونا دقیقا چه معنیای داره.
نظر شما چیه؟
تا حالا تجربه نگهداری از خرگوش لوپ یا معمولی رو داشتید؟ به نظرتون نگهداریش سخته یا آسون؟ آیا برای کسی که تا حالا حیوون خونگی نداشته خرگوش گزینه مناسبیه؟ لطفا برای ما کامنت بگذارید و نظر، تجربیات و سوالات خودتون رو با ما در میون بگذارید. ما در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ میدیم.
سلام یک هفته ای بود خرگوش خریده بودم ولی اطلاعی از سنش ندلشتم بعنوان خرگوش مینیاتوری بهم دادن بهش یونجه و جعفری میدادم دیشب از قفسش بیرون اومده بود صبح دیدم مرده الان خیلی حالم بده می خواستم یکی دیگه بخرم میشه راهنمایم کنید چی کار کنم؟
سلام زهرا جان
بابت این فقدان متاسفیم. علت مرگ خرگوشت باید بیشتر بررسی بشه و نمیتونیم با این اطلاعات چیزی بگیم
اما درمورد خرید خرگوش جدید حتما به این نکات توحه کن:
حتما از جای معتبر تحت نظر دامپزشک خرید کن
مطمن باش که سن رو بهت درست بگن
بقبل از ورود به خونه به دامپزشک اگزوتیک ببرش و از سلامتش مطمن شو
اطلاعات کامل و کافی درمورد نحوه غذا دادن- مواد مجاز و غیر مجاز- و شرایط نگهداریش کسب کن
سلام ممنون میشم جواب بدید… اگر از ۶ ماه به بعد علوفه رو از غذای خرگوش حذف کنیم چی بهشون بدیم ؟ رشد دندونشون چی؟ یعنی همش سبزی و میوه بهشون بدیم؟ 😕
از ۶ ماهگی به بعد یونجه رو حذف کنید و علوفه هایی مثل mountain hay رو جایگزین کنید. ما نگفتیم علوفه رو حذف کنید سارا جان . لطفا مقاله رو با دقت بخونید
سلام
سطح سرامیکی برای کف پای خرگوش اشکالی نداره؟
اشکال داره
بستر خرگوش باید پوشال باشه، ترجیحا کاه و کلش
سلام من یه خرگوش مینی لوپ ماده میخوام بگیرم
اگه عقیمش کنم دیگه تو دوران قاعدگیش خونریزی نداره؟
سلام طناز جان
در حالتی که خرگوش عقیم هم نیست خونریزی وجود نداره و اگه خونریزی دیده بشه نشونه ی مشکل هس.
اما به طور کلی عقیم سازی خرگوش فواید زیادی داره مثل پیشگیری از سرطان و بیماری های مربوط به دستگاه تولید مثلی,ثبات رفتاری و افزایش طول عمر.
بنابراین توصیه میشه که حتما خرگوشت رو عقیم کنی.
سلام ببخشد میشه در مورد واکسن های خرگوش لوپ توضیح بدید
سلام نیما جان
خرگوش ها واکسن ندارن و برای حفظ سلامتی شون فقط نیاز به دریافت ضدانگل و چکاپ منظم توسط دامپزشک دارن.
سلام من دو خرگوش ۴۰ روزه خریدم ۱۰ روز بعد دو تاشون گربه گرفت یکیش که داخل خونه در عرض ۱ دقیقه گرفت جلو چشمم ناپدید شد دیگه اصلا ندیدمش .میخوام اینو بگم راه حلی دارین برای این یا من اصلا دیگه نخرم خودم که خیلی ناراحت شدم 😖
سلام احمد جان
خیلی از این اتفاق متاسف شدیم. حتما باید برای خرگوشات لونه ی مناسبی درست کنی که گربه به اون دسترسی نداشته باشه
سلام من خرگوشم پنج ماهشه…
سه روزیه که خیلی کم غذا میخوره و اصلا دستشویی نمیکنه…
بهش عرق نعنا هم دادم ولی فرقی نکرده…
به دامپزشک خودشم تماس گرفتم گفتن بعد عید..چی کار باید بکنم؟
سلام دوست عزیز
با بخش کلینیک آنلاین در ارتباط باشید تا دامپزشکای پت پرس شما رو کامل راهنمایی کنن.
سلام میشه لطفا تمام نکات منفی نگهداری خرگوش رو بگید و میشه بگید چطور از هر یک از این نکات منفی جلوگیری کرد . دختر من تو یه پت شاپ یه خرگوش دیده خیلی دوستش داره هرروز مجبورم میکنه برم اونجا تا اونو ببینه . دخترم تقریبا ۱۳ سالشه و میدونه حیوان خانگی اسباب بازی نیست .
سلام الیانا جان
درمورد نکات منفی نگهداری میتونم به انتقال بیاری ها ی مشترک و انگل های سطح خارجی بدن اشاره کنم. اما در نظر داشته باشید که این موارد با رعایت بهداشت و نظارت دامپزشک قابل کنترله.