نصب اپلیکیشن
تعداد دندان خرگوش

هرچی که لازمه درمورد دندان خرگوش بدونید!

خرگوش چند دندان دارد؟ خرگوش‌ها دندان ثنایا و آسیا دارن ولی برعکس ما و سگ و گربه، دندان نیش ندارن. شکل دندان خرگوش خمیده است و فقط سطح جلوییش مینا داره. سطح پشتی با عاج پوشیده شده که نرم‌تره. در نتیجه سطح جلویی خیلی کندتر از قسمت پشتی ساییده می‌شه. خب حالا چگونه دندان خرگوش را کوتاه کنیم؟

این دندونا مرتب در حال رشدن. خوردن غذاهای سرشار از فیبر باعث ساییدن دندان خرگوش می‌شه و رشدشون رو کنترل می‌کنه، اما همیشه این کارساز نیست! ساختار ماهیچه‌های فک خرگوش‌ها جوریه که غذا رو هم عمودی و هم افقی می‌جوئن و معمولا همین جویدن غذاهای پر فیبر برای سلامت دندوناشون کافیه، البته به شرط این که هیچ کدوم از دندونا کج و کوله و نامرتب نباشن.

خیالت راحت، ما این راهو بلدیم و در ادامه هرچی که لازم باشه درمورد دندان خرگوش بدونی رو بهت می‌گیم!

خرگوش چند دندان دارد؟

شاید تعجب کنید اما تعداد دندان شیری خرگوش ۱۶ تا و تعداد دندان‌های دائمیش ۲۸ تاست اما احتمالا فقط ۴ تا دندون پیش که دوتا بالاست و دوتا پایین هست رو دیدین.

خرگوش چند دندان دارد

مراقبت دندان خرگوش خانگی

چطور از خرابی دندان خرگوش خانگی جلوگیری کنیم؟ چگونه دندان خرگوش رو تمیز کنیم؟ مسواک زدن خرگوش چطوریه؟

وبسایت mypetsdentist جواب این سوالا رو داده:

هیچ نیازی نیست که دندون‌های خرگوش رو مسواک بزنین یا نگران خرابی دندونای شیری باشین چون دندوناش از نوع “ریشه باز” هستن. باز بودن ریشه دندان یعنی این دندونا تا آخر عمر مرتب رشد می‌کنن و ساییده می‌شن. پس اگه یک قسمت‌شون ایرادی هم پیدا کنه با این ساییده شدن و دوباره رشد کردن خودبخود حل می‌شه (خوش به حال خرگوشا).

در واقع مهم‌ترین بیماری خرگوش که ممکنه برای حیوون خونگیتون پیش بیاد، شکستگی دندان جلو خرگوش (ثنایا) و رشد بیش از حد دندوناست. دندان‌های بزرگ در خرگوش‌ها که خیلی معروفن دو تا دندان جلویی هستن و می‌تونن تا ۱۲ سانتی‌متر در سال رشد کنن.

رشد بیش از حد دندان های خرگوش

تغذیه خرگوش و ارتباط آن با دندان خرگوش

معمولا خرگوش‌های وحشی اصلا مشکلی با دندوناشون ندارن چون غذای خرگوش بیشتر علف تازه و خشک و گاهی اوقات هم یک خورده برگ و سرشاخه گیاهاست. این رژیم غذایی علاوه بر حفظ سلامت دستگاه گوارش، باعث کنترل رشد دندان خرگوش می‌شه. اما اگه خرگوش رو به عنوان پت نگهداری می‌کنید، باید حواستون باشه که یونجه خشک، سنگ جویدنی و شاخه‌های نازک غیرسمی در اختیارش قرار بدین تا دندونش زیادی رشد نکنه و دامپزشکی لازم نشه.

نامرتب بودن دندان‌ها

گذشته از رژیم غذایی نامناسب، یکی از مهم‌ترین دلایل رشد بیش از حد دندان خرگوش نامرتب بودن‌شونه چون باعث می‌شه بعضی از دندونا خوب ساییده نشن. عواملی مثل عفونت، مسائل ژنتیکی و حتی ضربه و ترومای خفیف می‌تونن این مشکل رو ایجاد کنن. حتی یک دندون نامرتب هم کافیه تا کل سیستم جویدن حیوون به هم بریزه.

متاسفانه بیشتر صاحبای خرگوش زمانی متوجه مشکل می‌شن که دندان‌های جلویی بیش از حد رشد کردن. تو این مرحله ممکنه مشکل حاد شده باشه، در نتیجه باید به علائم هشدار دهنده اولیه مثل کاهش وزن یا بیرون افتادن غذا از دهن حیوون دقت کنیم. طبیعتا بهترین راه برای تشخیص سریع مشکلات و اصلاح دندان خرگوش هم مراجعه منظم به دامپزشکه.

همین الان از دامپزشک کمک بگیر
دامپزشکان ما آنلاین هستند
پت پُرس با تمام تجربه و تخصصی که داره، همیشه و همه جا همراه تو و حیوون خونگی دلبندته. مشتاقانه منتظر پاسخگویی به سوالاتت هستیم تا بتونیم به بهبود کیفیت زندگی پت‌هامون کمک کنیم

چگونه دندان خرگوش را کوتاه کنیم؟

اگه دندان حیوون بیش از حد رشد کرده می‌تونین کوتاهش کنین. این کار هیچ دردی نداره و دامپزشکا معمولا برای انجامش حتی از داروی آرام‌بخش هم استفاده نمی‌کنن.

اگه نامرتبی دندونا شدید باشه، ممکنه مجبور شین دائم کوتاه‌شون کنین (مثلا یک بار در ماه). این کار می‌تونه به حیوون استرس وارد کنه، در نتیجه شاید دامپزشک کشیدن دندان خرگوش رو بهتون توصیه کنه. برای مشکلات شدید دیگه مثل آبسه دندان خرگوش هم معمولا کشیدن دندون توصیه می‌شه.

دندان خرگوش معمولا با رعایت تغذیه مناسب اندازه مناسب خودش رو حفظ می کنه، اما اگر دندون‌ها زیادی رشد کردن یا نامرتب شدن حتما باید از دامپزشک کمک بگیرین.

کوتاه کردن دندان خرگوش

علت ساییدن دندان در خرگوش

ساییدن دندادن در خرگوش یا دندان قروچه خرگوش می‌تونه علت های مختلفی داشته باشه. خرگوش‌ها از طریق دندون‌هاشون هم احساسات شون رو بروز می‌دن. اگه خرگوش دندون هاش رو نرم به هم بسابه نشونه ی خوبیه و ینی خرگوش خوشحال و ارومه. خرگوش‌ها گاهی برای تمیز کردن دندون‌هاشون هم دندان قروچه می‌کنن. اما اگه خرگوش دندون‌هاش رو محکم به هم بسابه و با سر و صدا دندون قروچه کنه، بیشتر اوقات نشونه‌ی عصبانیت یا درده و بهتره هرچی سریع‌تر بفهمین مشکلش چیه و حلش کنین یا اینکه زودتر ببرینش پیش دامپزشک.

گاز گرفتن خرگوش

به‌طور کلی دلیل گاز گرفتن خرگوش‌ها معمولا یکی از ایناست:

  • نشون دادن قدرت‌شون و قرار گرفتن در بالای سلسله مراتب گروه (شما رو هم جزء گروه‌شون در نظر می‌گیرن)
  • دفاع از غذاشون
  • محافظت از خودشون در برابر شکارچیا

در این خصوص می‌تونید سری به مطلب رفتارشناسی خرگوش بزنید.

قدرت‌نمایی

موقعی که زیاد به قلمرو خرگوش نزدیک می‌شین ممکنه یک‌دفعه گازتون بگیره. اگه سریع از اونجا دور بشین حیوون به هدفش می‌رسه و فکر می‌کنه گاز گرفتن جواب داده. به جای رفتن باید بهش نشون بدین که شما به اون تسلط دارین. پس وقتی گازتون می‌گیره:

  • یک صدایی از دهن‌تون خارج کنین
  • دست‌تون رو بالای سرش بذارین و خیلی آروم، چند ثانیه به طرف پایین فشار بدین
  • اگه کارای بالا موثر نبود، حیوون رو مدت کوتاهی توی قفسش بذارین تا یاد بگیره که رفتار خوب مساوی با آزادیه

خرگوش‌های نر جوون و عقیم نشده ممکنه به خاطر تغییرات هورمونی گاز بگیرن. در این صورت عقیم سازی خرگوش می‌تونه مشکل رو کمتر کنه.

یک کتاب الکترونیکی برای تربیت و شکوفا کردن استعدادهای خرگوش شما!

این ایبوک آموزش و تربیت خرگوش ها نوشته شده. بخونش، به کارهاش عمل کن و ببین خرگوشت چه جوری با هوشش و مهارت های که یاد میگیره، شگفت زده ات میکنه🤩

کلی هم بازی در این کتاب یاد دادیم که با انجامشون از وقت گذرونی با خرگوشت کلی لذت میبری.

خرید کتاب
۱۰۵,۰۰۰ تومان
کتاب الکترونیکی تربیت و دستی‌کردن خرگوش + بررسی مشکلات رفتاری

به خاطر غذا

خرگوش‌های وحشی دائما سر غذا با هم رقابت دارن. خرگوش‌های اهلی هم ممکنه شما رو رقیب خودشون بدونن، حتی اگه همیشه مقدار زیادی غذا براشون بریزین. گذاشتن غذا توی قفس خرگوش و بعد بیرون آوردن دست‌تون هم شبیه روشیه که خرگوش‌ها توی طبیعت غذاها رو بررسی می‌کنن. خرگوش‌های وحشی هر موقع جایی غذا پیدا می‌کنن برای بررسیش می‌رن داخل، اما بعد سریع از اونجا دور می‌شن.

اصلاح پرخاشگری غذایی خیلی سخته. بعضی از کارایی که شاید بهتون کمک کنه ایناست:

  • ظرف غذا رو هر روز تو یک قسمت قفس بذارین. ثابت نبودن محل ظرف کمک می‌کنه تا حیوون اونو به عنوان یک قسمت از قلمرو خودش در نظر نگیره.
  • موقعی که خرگوش‌تون بیرون از قفسه، یک خوراکی بلند رو تو دست‌تون نگه دارین تا بخوره. این‌طوری کم‌کم می‌فهمه که دست شما غذا رو ازش نمی‌دزده بلکه بهش غذا می‌ده.
  • غذا رو تو جاهای مختلف قفس (بیرون از ظرف غذا) بذارین تا حیوون بیش از حد به ظرف وابسته نشه.

برای دفاع

خرگوش‌ها اگه نتونن از خطر فرار کنن ممکنه گاز بگیرن.

  • دست‌تون رو از بالا (بالاتر از چشم‌های حیوون) به طرفش ببرین تا بتونه حرکات‌تونو ببینه. خرگوش‌ها یک نقطه کور زیر چونه‌شون دارن و اگه از اون سمت بهشون نزدیک بشین وحشت می‌کنن.
  • اگه بالای قفس در داشته باشه و از اونجا حیوون رو بردارین خیلی کمتر می‌ترسه.
  • خرگوش‌های مادر یا باردار شدیدا از لونه‌شون دفاع می‌کنن. تا جایی که می‌شه تو این دوره تماس فیزیکی باهاشون رو کم کنین. اگه خرگوش باردار یا مادر دارین، بهتون پیشنهاد می‌کنیم حتما مقاله زایمان خرگوش رو بخونین تا نکات مهم نگهداری توی این دوران‌ها رو بدونین!
گاز گرفتن خرگوش
گاز گرفتن یکی از روش‌های قدرت نمایی خرگوش هاست

خلاصه اینکه …

دندان‌های خرگوش اگه نامرتب نباشن نیاز به مراقبت خاصی ندارن. فقط باید غذاهایی مثل کاه یا یونجه خشک و سبزیجات بهشون بدین تا دندونا بیش از حد رشد نکنن. اگرم دیدین دندونا دارن زیادی بلند می‌شن، حیوون موقع غذا خوردن اذیته یا دندوناش نامرتب رشد کردن، حتما برین پیش دامپزشک. اگه یه موقع خرگوش تون گازتون گرفت هم عصبانی و نگران نشین، نکاتی که گفته شد رو در نظر داشته باشین تا این رفتار کمتر ازش سر بزنه.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
امتیاز خود را ثبت کنید:
نویسنده: نهال سهیلی‌فر
نویسنده: نهال سهیلی‌فر
من علاوه بر کار اصلی خودم، عاشق حیواناتم و یکی از آرزوهام اینه که یه روزی بتونم مراقبت از اونها رو به عنوان یکی از کارهای اصلیم انجام بدم. تا اون روز، سعی میکنم به سهم خودم از طریق ترجمه و تولید محتوا، اطلاعات خودم و بقیه رو درمورد حیوانات مختلف و نگهداری ازشون بالا ببرم!
دیدگاه شما
اگر سوالی ذهنتان را درگیر کرده یا نظری دارید با ما در میان بگذارید.