خرگوش مینیاتوری واقعا بانمکه و داره خیلی طرفدار پیدا میکنه. ولی اگه شما هم از این حیوونا خوشتون اومده باید بدونین که نیاز به مراقبت زیادی دارن. البته نگهداری ازشون سخت نیست، ولی باید حتما بعضی نکات رو یاد بگیرین. از طرف دیگه مزیتی که دارن اینه که به خاطر اندازه کوچیکتر، نگهداری ازشون توی خونه و آپارتمان راحتتر از خرگوشهای معمولیه.
بعضی از محبوبترین نژادهای خرگوش مینیاتوری خانگی شامل:
- خرگوش مینیاتوری هلندی
- مینیاتوری لهستانی
- صورت شیری یا لیون هد
- خرگوش مینیاتوری لوپ هلندی (مطلب مرتبط: خرگوش لوپ)
- خرگوش جرسی وولی
خیالت راحت، ما این راهو بلدیم و توی این مطلب هرچی لازمه بدونی رو درمورد خرگوش های مینیاتوری بهت میگیم.
تشخیص خرگوش مینیاتوری از معمولی
فرق خرگوش مینیاتوری با دیگر نژادهای خرگوش اینه:
بدن خرگوش مینیاتوری اصل حالت گردتری داره، پوزهاش کوتاهتره، گوشهاش کوچیکترن و سرش نسبت به بدن بزرگتره. و اینکه خرگوش مینیاتوری چقدر رشد میکنه؟ وزن خرگوش مینیاتوری بسته به نژادش میتونه کمتر از نیم تا ۵.۲ کیلو باشه.
آموزش به خرگوش مینی
در بین آموزشهای مختلفی که میتونین برای تربیت خرگوش در نظر داشته باشین، مهمترین آموزش اینه که توی ظرف مخصوصش دستشویی کنه. کف ظرف روزنامه بذارین و روی اون کاه یا علف خشک بریزین. هر روز هم عوضش کنین تا بوی بدش کمتر بشه. میتونین از هر نوع علف خشک غیر از یونجه استفاده کنین. اما خاک اره چوب کاج یا سرو و خاکی که توی دستشویی گربه میریزن برای این حیوونا خوب نیست.
اگه دوست دارین که آموزش و تربیت کردن خرگوش رو از همون سنین اولیه رشد یاد بگیرین، این کتاب رو از دست ندید!
نگهداری خرگوش مینیاتوری سخته؟
خرگوشهای مینیاتوری حیوونای ظریفی هستن و افتادن و پریدن ممکنه خیلی راحت باعث آسیب دیدنشون بشه. پس باید با نهایت احتیاط باهاشون رفتار کنین و مراقب باشین که هیچوقت نیفتن. مثلا قفسشون همیشه روی زمین باشه و اگه خواستین برشون دارین هم دستاتونو بالا نگیرین.
قفس باید جایی باشه که نور مستقیم خورشید بهش نتابه چون خرگوشهای مینیاتوری راحت گرمازده میشن. در کل این حیوونا نمیتونن خوب با محیط اطراف سازگار بشن (نه توی تابستون و نه زمستون)، در نتیجه بهتره همیشه و توی هر آب و هوایی داخل خونه نگهشون دارین. از طرفی، اگه بیرون باشن ممکنه با دیدن هر موجودی که به نظرشون مثل شکارچیاست سکته کنن و بمیرن.
نظافت و مراقبت خرگوش مینی
طبق چیزی که سایت squeaksandnibbles گفته:
خرگوشهای مینیاتوری خودشونو تمیز میکنن اما به کمک شما هم احتیاج دارن. باید مرتب ناخونهاشونو کوتاه کنین و موهاشونو برس بزنین. این کارا خیلی مهمه چون ناخونهای خرگوش خیلی تیزن و میتونن باعث زخمهای ناجوری بشن، و اگه برس نزنین هم حیوون موهای شل شده رو موقع تمیز کردن خودش میخوره و توی شکمش گوله مویی درست میشه.
در ضمن همیشه حواستون به چشم و گوش حیوون باشه و اگه هر نوع ترشحات یا قرمزی داشتن فوری با دامپزشک تماس بگیرین. همینطور هر ماه یک بار دندونهاشو بررسی کنین و اگه حس کردین بیش از حد بزرگ شدن یا به هر مشکل دیگهای مشکوک بودین به دامپزشک مراجعه کنین. مطلب دندان خرگوش رو برای این موضوع حتما مطالعه کنین تا بدونین چطوری باید از دندونای خرگوشتون مراقبت کنین.
توجه: شستن هر نوع خرگوش مینیاتوری یا غیر مینیاتوری توی آب ممنوعه و میتونه باعث مرگش بشه.
خانه خرگوش مینی
توصیه میشه این حیوونا رو توی قفس نگه دارین. اینطوری هم برای خودشون بهتر و امنتره، هم برای شما. فقط برای نگهداری در قفس خرگوش نکات زیر رو رعایت کنین:
- قفس خرگوش مینیاتوری باید حداقل ۱۲۰ سانت طول، ۶۰ سانت عرض و ۶۰ سانت هم ارتفاع داشته باشه
- کف قفس باید یک تیکه باشه، نه سیمی یا توری (چون میتونه پای حیوون رو زخمی کنه)؛ و اگه این مدلیه باید یک تیکه چوب یا کارتن روش بندازین
- کف قفس به اندازه کافی کاه یا علف خشک بریزین تا خرگوشتون راحت باشه
- یک جعبه هم براش بذارین که بتونه خودشو سرگرم کنه یا حتی داخلش مخفی بشه
- خرگوشها توی طبیعت با کندن تونلهای زیر زمینی واسه خودشون لونه میسازن و به همین خاطر فضاهای تاریک و بسته رو دوست دارن
یکی دیگه از عادتهای غریزیشون هم جویدنه. پس باید اسباببازیهای جویدنی (یا مثلا تیکههای مقوا، سررسیدهای بهدردنخورتون و …) و همینطور یک جعبه پر از خاک یا ماسه برای حفاری توی قفس بذارین. البته حتما حتما حواستون باشه که این چیزا رو نخورن و اگه دیدین دارن قورتشون میدن از توی قفس برشون دارین!
درباره تهیه لیست لوازم کامل برای زندگی خرگوش میتونین به این مطلب مراجعه کنین: وسایل خرگوش.
خرگوش مینیاتوری چی میخوره؟
باید همیشه مقدار کافی علف خشک (ترجیحا علف آلفاآلفا یا تیموتی) توی قفس باشه. برای تکمیل رژیم غذایی هم از پلتهای مخصوص خرگوش با حداقل ۱۵ تا ۱۹ درصد پروتئین و ۱۸ درصد فیبر استفاده کنین.
به حیوون بالغ یک چهارم فنجون پلت تازه بدین، اما برای بچه خرگوشی که در حال رشده محدودیتی وجود نداره و هرچقدر خواست میتونه پلت بخوره. البته اگه خرگوش نوزاد دارین، حتما مطلب غذای بچه خرگوش رو بخونین تا اطلاعات کاملی در مورد نحوه تغذیه اون داشته باشین.
سبزیجات تازه هم قسمت مهمی از تغذیه خرگوشهای مینیاتوری هست و باید دو فنجون از سبزیهایی مثل کاهو، برگ شلغم و برگ هویج براشون بذارین. آب تمیز و تازه هم فراموش نشه. برای مطالعه دقیقتر درباره غذای خرگوش کلیک کنین.
نگهداری از خرگوش مینیاتوری به صورت جفت
بهترین حالت اینه که یک جفت خرگوش مینیاتوری عقیم داشته باشین. این حیوونا اجتماعی و اهل معاشرت هستن و دوست دارن با همنوعاشون زندگی کنن. تازه تمیزتر هم میمونن چون همدیگه رو تمیز میکنن (مخصوصا قسمتهای بالای سر و پشت گوشها). تو مطلب رفتارشناسی خرگوش ما به طور کامل به تمام این موارد پرداختیم و دلایلش رو براتون باز کردیم.
مسائل بهداشتی
به گفته وبسایت petponder:
خرگوشهای مینیاتوری مستعد بعضی بیماری های خرگوش هستن که درمانشون هم خیلی سخته. یکی از این مشکلات ناراحتی شدید روده است که به خاطر تشکیل گولههای مو ایجاد میشه. این حیوونا نمیتونن بالا بیارن و در نتیجه موها از تو معدهشون بیرون نمیاد.
میکسوماتوز هم یک بیماری ویروسیه که میتونه کشنده باشه و حتی با مگس هم قابل انتقاله. بنابراین باید هر سال خرگوش رو واکسن بزنیم که البته در این مورد با دامپزشک مشورت کنین. میانگین عمر خرگوش مینیاتوری ۷ تا ۱۰ ساله ولی ممکنه تا ۱۳ سال هم برسه.
خلاصه اینکه …
خرگوشهای مینیاتوری خیلی ناز و بامزه هستن و مخصوصا تو خونههای کوچیک یا آپارتمانی راحتتر از خرگوش معمولی میشه ازشون نگهداری کرد. بعضی خصوصیات خرگوش مینیاتوری هم مثل خرگوشهای معمولیه که میتونین با خوندن مقاله خرگوش خانگی باهاشون آشنا بشین. مثلا این که باید عقیمشون کرد تا خیلی زیاد نشن، یا علاقه خاصی که به جویدن دارن و اگه تو خونه ول باشن دیوارها، مبلمان و سیمهای تلفن و کامپیوترتون در امان نیست.