لاکپشتها حیواناتی ساکت و بیآزار هستن و خیلیها ممکنه دوست داشته باشن اونا رو به عنوان حیوان خونگی نگهداری کنن. تراریوم و آکواریوم لاک پشت یکی از اولین و مهمترین وسایلیه که باید برای نگهداری این حیوان دوزیست خریداری کنید. به همین دلیل تو این مقاله میخوایم در مورد ویژگیهای تراریوم و آکواریوم مناسب برای لاک پشت صحبت کنیم. در ادامه با پت پرس همراه باشید.
کدوم نوع لاکپشت رو میشه تو آکواریوم نگهداری کرد؟
لاکپشتها به طور کلی به دو دسته تقسیم میشن:
- لاک پشت آبزی
- لاک پشت خاکی
هرکدوم از این لاکپشتها ویژگیهای ظاهری خاصی دارن و شرایط زندگیشون هم متفاوته. لاکپشتها موجوداتی دوزیست هستن؛ یعنی هم در آب و هم در خشکی زندگی میکنن.
لاکپشتهای آبزی مثل لاک پشت گوش قرمز بخش اعظم روزشون رو در آب میگذرونن؛ اما لاک پشت خاکی بیشتر بیرون آب زندگی میکنه.
لاکپشتهای آبزی و نیمه آبزی رو میتونید در آکواریوم نگهداری کنید. البته آکواریوم ماهی مناسب لاکپشت نیست و حتما باید فضای داخلش، میزان آب و دما و نورش مناسب لاکپشت تنظیم شده باشه.
انتخاب آکواریوم مناسب برای لاکپشتهای آبی
لاکپشتهای آبزی و نیمه-آبزی جزء محبوبترین لاکپشتهای خانگی هستن. یکی از پرطرفدارترین لاکپشتهای آبی، لاکپشت گوش قرمزه که تو ایران هم به عنوان حیوان خانگی نگهداری میشه.
اولین چیزی که لازمه برای نگهداری لاکپشت آبی تهیه کنید یه آکواریوم با ابعاد و اندازههای مناسبه.
برای نگهداری از این لاکپشتها به یه آکواریوم شیشهای یا پلاستیکیِ نسبتا بزرگ با گنجایش حداقل ۷۵ لیتر (۲۰ گالن) آب نیاز دارین.
این سایز حداقلی برای یه لاکپشت جوانه و برای لاکپشتهای بزرگسال احتمالا به آکواریوم بزرگتری با گنجایش ۱۵۰ لیتر (۴۰ گالن) یا حتی بزرگتر نیاز خواهید داشت.
برای اینکه تصور بهتری از اندازه و ابعاد آکواریوم لاک پشت داشته باشین باید بدونید که یه آکواریم ۷۵ لیتری ابعادی در حدود ۶۱*۳۰*۴۰ سانتیمتر داره و ابعاد و اندازههای آکواریوم ۱۵۰ لیتری (۴۰ گالنی) هم در حدود ۹۰*۳۳*۵۰ سانتیمتره.
توجه مهم: لاکپشتها خیلی زود رشد میکنن و بزرگ میشن. پس پیشنهاد ما اینه که موقع خرید آکواریوم، با توجه به بودجه و فضای خونه، بزرگترین سایز و ابعاد آکواریوم رو بخرید.
یادتون باشه سایز آکواریومی که برای یک لاک پشت در نظر میگیرین با آکواریوم ماهی متفاوته؛ هم از نظر ابعاد و هم از نظر حجم آب مورد نیاز.
چقدر آب توی آکواریوم باید باشه؟
میزان آب داخل آکواریوم به نوع و گونه لاکپشتتون هم بستگی داره.
در مورد لاکپشتهای نیمه-آبزی به تراریوم نیاز دارید؛ یعنی نصف آکواریوم باید پر از آب باشه و بقیه فضا به عنوان خشکی و ساحل استفاده بشه.
اما در مورد لاکپشتهای آبی تنها ۲۵% فضا به عنوان خشکی کافیه و لازمه ۷۵% پر از آب باشه.
مثلا لاکپشتهای گوش قرمز به مقدار زیادی آب برای شنا کردن نیاز دارن. البته به جثه لاکپشتتون هم توجه کنید و حواستون باشه که عمق آب حداقل دو برابر طول و اندازه لاکپشتتون باشه.
آکواریوم لاکپشت حتما باید سقف داشته باشه!
برای نگهداری لاکپشت تو آکواریوم باید حواستون باشه که حتما یه روکش یا سقف واسه آکواریوم تهیه کنید. این کار مزایای زیادی داره:
- از افتادن و ریختن اشیاء و چیزهای اضافی تو آب جلوگیری میکنه.
- به حفظ دما، نور، رطوبت و تمیزی داخل آکواریوم کمک میکنه.
- از فرار کردن و بیرون اومدن لاکپشت از آکواریوم جلوگیری میکنه.
البته اکثر آکواریومهایی که برای نگهداری لاکپشت مناسبن خودشون کاور و سقف دارن و به راحتی میتونید اونا رو خریداری کنید.
خرید آکواریوم لاکپشت مکانیزه سوبو
- جنس شیشهای
- مخصوص نگهداری لاکپشت
- دارای تقسیمبندی فضای آبی و فضای خشکی
- ابعاد ۳۹*۳۵*۴۰ سانتیمتر
- مجهز به فیلتر داخلی
خرید آکواریوم لاک پشت A garden مدل ds-w300
- جنس شیشهای
- ابعاد ۳۵*۲۵*۳۳ سانتیمتر
- قابلیت تنظیم دما
- دارای دو قسمت مجزای آب و خشکی
خرید و مشاهده قیمت در دیجیکالا
تامین نور و گرما برای لاکپشت با لامپهای UV
شاید از نظر کسانی که با آکواریوم آشنایی ندارن لامپهای UV تنها جنبه زیبایی و تزیینی داشته باشه؛ در صورتی که اصلا اینطور نیست.
لاکپشتها موجودات خونسردی هستن و برای گرم نگهداشتن بدن، دریافت ویتامین D و سلامتی و استحکام استخوانها و لاکشون به ۱۲ ساعت نور روز احتیاج دارن، اما نباید آکواریومشون رو زیر نور مستقیم خورشید قرار بدین.
برای تامین نور مورد نیاز لاکپشتها میتونید از لامپهای UVA/UVB استفاده کنید:
- لامپ UVA به حفظ سلامت عمومی لاکپشت، حفظ اشتها و همینطور جفتگیری کمک میکنه.
- لامپ UVB برای تامین ویتامین D3 و استحکام استخوانها و لاک لازم و ضروریه. بدون این نور، لاکپشت خونگی نمیتونه کلسیم و سایر مواد مغذی رو دریافت کنه و ممکنه دچار انواع بیماریهای استخوان و در نهایت مرگی دردناک بشه.
لاکپشتها در طبیعت بعد از شنا کردن بیرون از آب میان و در خشکی زیر نور خورشید میمونن تا آفتاب بگیرن و خودشون رو گرم کنن. به همین دلیل بعد از تهیه لامپهای UV مناسب، لازمه فضایی به عنوان خشکی و ساحل هم برای لاکپشتتون فراهم کنید.
دمای آب داخل آکواریم چقدر باید باشه؟
لاکپشتها خونسردن و گرمای مورد نیازشون رو اولا از آب و بعد از نور تامین میکنن. دمای مناسب آب آکواریوم تا حد زیادی به نژاد و نوع لاکپشت، سن و وضعیت سلامتیش بستگی داره و در این مورد توصیه میکنیم حتما با دامپزشک مشورت کنید.
اما به طور کلی:
آب داخل آکواریوم در طول روز باید یه سمتش گرمتر دمایی بین ۳۲-۳۵ سانتیگراد و سمت دیگه دمایی خنکتر و حدودا ۲۳ تا ۲۹ درجه داشته باشه.برای اینکه محیط و دمای طبیعی برای لاک پشت شبیه سازی بشه در طول شب دمای کل آب داخل آکواریوم باید خنکتر و بین ۲۱-۲۳ درجه سانتیگراد باشه. با استفاده از لامپهای مخصوص UV سعی کنید همیشه دمای محیط رو مناسب لاک پشت نگه دارید.
برای اینکه همیشه این دما رو حفظ کنید میتونید از هیترهای مخصوص آکواریوم که قابلیت تنظیم دما رو دارن هم استفاده کنید. در ضمن برای اطمینان بیشتر میتونید یه دماسنج هم داخل آب بذارید تا مطمئن بشین همیشه دمای آب برای زندگی لاکپشتتون مناسبه.
تصفیهکننده و فیلتر آب برای آکواریوم لاکپشت
آکواریوم و تراریوم لاک پشت حتما باید فیلتر هم داشته باشه تا هم آب رو تصفیه کنه و هم همیشه آب در جریان باشه. هرچقدر فیلتر قویتر باشه محیط آب تمیزتره و برای زندگی لاک پشت هم بهتره.
فیلترهای آکواریوم انواع مختلفی دارن؛ اما برای آکواریوم لاک پشت بیشتر این فیلترها استفاده میشه:
فیلتر سطلی یا Canister Filter
این نوع فیلتر بهترین نوع فیلتر برای آکواریوم لاک پشته و برای آکواریومهای بزرگ هم قابل استفاده است. فیلتر سطلی خارج از آکواریوم نصب میشه، صدای زیادی نداره و علاوه بر تمیز نگهداشتن آب، جریان مناسبی برای گردش آب به وجود میاره.
- قیمت این نوع فیلتر در مقایسه با سایر فیلتر کمی بالاتره؛ اما به خاطر مزایای زیادی که داره به خصوص برای آکواریوم لاکپشت توصیه میشه.
فیلتر هنگ آن یا HOB (Hang on Back)
این نوع فیلتر در قسمت پشت آکواریوم آویزان میشه. البته نوع فیلتر عمدتا برای آکواریوم ماهی استفاده میشه و اگه قصد استفاده ازش رو دارید باید یه سری نکات رو در نظر داشته باشید. مثلا چون آکواریوم لاکپشت برخلاف آکواریوم ماهی کاملا پر از آب نیست معمولا برای نصب این نوع فیلتر لازمه تغییرات و برشی در آکواریوم ایجاد کنید. در ضمن، آکواریوم لاکپشت با سرعت خیلی بالاتری از آکواریوم ماهی کثیف میشه؛ پس بهتره فیلتری رو بخرید که برای آکواریومهای سایز بزرگ مناسب باشه.
فیلترهای داخلی یا Internal Filter
این نوع فیلتر داخل آکواریوم نصب میشه و به همین دلیل بخشی از فضای داخل آکواریوم رو اشغال میکنه. این فیلترها بیشتر برای آکواریومهای کوچیک مناسبه و برای آکواریومهای بزرگ (بیشتر از ۵۰ لیتر) توصیه نمیشه.
- تمیز کردن این فیلتر کمی پردردسره؛ اما به هرحال به خاطر قیمت مناسب و در دسترس بودنشون طرفدارای زیادی دارن.
فیلتر کف آکواریوم یا زیر شنی
این نوع فیلتر همونطور که از اسمش مشخصه کف آکواریوم و زیر بستر شن و ماسه قرار میگیره. در مورد استفاده از این نوع فیلتر بین صاحبان لاکپشت اختلاف نظر وجود داره؛ بعضیها استفاده ازش رو توصیه نمیکنن ولی بعضی دیگه اتفاقا پیشنهادش میکنن!
البته فیلتر زیر شنی برای لاکپشتهایی که دوست کف آکواریوم رو بکنن گزینه مناسبی نیست!
مزیت این نوع فیلتر اینه که آب از لابلای شنها به داخل فیلتر کشیده میشه که این کار باعث میشه آب حتی قبل از اینکه به خودِ فیلتر برسه تا حدی تصفیه و تمیز بشه.
ساحل و قسمت خشکی تراریوم لاکپشت
لاکپشتهای آبی اگرچه اکثر اوقات در حال شنا کردن تو آب هستن؛ اما به یه قسمت خشکی در قسمت گرمتر آکواریوم هم نیاز دارن. حتی بچه لاکپشتها هم برای گرم شدن به بیرون اومدن از آب نیاز دارن.
بدون قسمت خشکی و ساحل، لاکپشتتون در معرض انواع عفونتها و بیماریها قرار میگیره که حتی میتونه منجر به مرگش بشه.
به همین دلیل باید براشون یه ساحل بسازید یا به صورت آماده از پتشاپها خریداری کنید. با استفاده از تخته سنگهای کوچک و بزرگ یا صفحههای پلاستیکی شناور میتونید فضای مناسبی برای بیرون اومدن از آب رو برای لاکپشتتون فراهم کنید.
حواستون باشه که قسمت خشکی باید شیب ملایمی داشته باشه تا لاک پشت به راحتی بتونه ازش بالا بیاد.
البته تراریومهای آماده لاکپشت وجود داره که دارای صخره و حتی پوششگیاهی و تزیینات هم هست.
توجه مهم: هرچقدر جثه و سایز لاکپشت بزرگتر بشه به فضای خشکی و ساحل بزرگتری نیاز داره.
تزیینات داخل آکواریوم و تراریوم لاک پشت
فضای داخل آکواریوم با تزیینات و گیاهان دریایی مختلف خیلی ظاهر زیباتری پیدا میکنه.
البته حواستون باشه که لاکپشتها روحیه تهاجمی دارن و احتمال داره گیاهان کوچک و حتی مصنوعی رو از خاک در بیارن و بخورن! حتی بعضی لاکپشتها به بستر آکواریوم هم رحم نمیکنن و دائم در حال چاله کندن و به هم زدن شن هستن.
اگه دوست دارین از گیاهان مصنوعی و طبیعی و تزیینات داخل آکواریوم لاک پشت استفاده کنید توصبه میکنیم ابعاد بزرگ رو انتخاب کنید تا لاکپشتتون نتونه اونا رو خراب کنه و ببلعه. شما با استفاده از انواع چوب، آبشارهای مصنوعی، گیاهان شناور و … میتونید یه جنگل رویایی زیر آب درست کنید.
حتما در مورد هرکدوم از این تزیینات با دامپزشک مشورت کنید تا مطمئن بشین برای لاکپشتتون خطری نداشته باشن.
خرید بذر چمن مونت کارلو
خرید چمن مصنوعی آکواریوم
خرید و مشاهده قیمت در دیجیکالا
خرید گیاه تزیینی آکواریوم
خرید و مشاهده قیمت در دیجیکالا
خرید سنگ تزیینی کف آکواریوم
خرید و مشاهده قیمت در سایت دیجیکالا
نکات مهم در مورد آکواریوم لاکپشت
- رایجترین اشتباهی که صاحبان لاکپشت انجام میدن اینه که آکواریوم خیلی کوچک میخرن. پس موقع خرید دقت کنید حتما ابعاد آکواریوم مناسب جثه لاکپشتتون باشه.
- لاکپشتها خیلی سریع رشد میکنن. اگه لاکپشتتون بچه و کوچیکه پیشنهاد میکنیم موقع خرید آکواریوم اندازه و جثه نهایی لاکپشت بزرگسال رو در نظر بگیرید.
- بستر شنی باعث زیباتر شدن ظاهر آکواریوم میشه؛ اما تمیز کردنش رو سختتر میکنه.
لاکپشتها موقع غذا خوردن خیلی کثیفکاری میکنن. برای اینکه از کثیف شدن آکواریوم جلوگیری کنید میتونید غذای لاکپشتتون رو در جای دیگهای (خارج از آکواریوم) بهش بدین. در ضمن اکثر لاکپشتها بلافاصله بعد از غذا خوردن مدفوع میکنن و اگه داخل آکواریوم باشن خیلی زود آب و محیط زندگیشون کثیف میشه.
- لاکپشتها برای تنظیم دمای بدن و سازگاری با دمای محیط به زمان زیادی نیاز دارن. پس اگه لاکپشتتون رو برای غذا خوردن و … از آکواریوم بیرون میارید حواستون باشه دمای محیط هم مشابه دمای داخل آکواریوم باشه.
- تغییر ناگهانی دمای محیط باعث استرس لاک پشت و ضعیف شدن سیستم ایمنی بدنش میشه.
- لاکپشتها زیاد از تماس و بغل شدن خوششون نمیاد و به خاطر ترس و استرس ممکنه گاز بگیرن.
مختصری در مورد تراریوم لاک پشت خاکی
لاک پشتهای خاکی یا خشکیزی برخلاف لاکپشتهای آبزی عمدتا در خشکی زندگی میکنن و لازمه اونا رو در یه تراریوم بزرگ (بدون آب) با ظرفیت ۱۵۰ لیتر نگهداری کنید.
لاک پشتهای خاکی هم به ۱۲ ساعت نور نیاز دارن؛ اما نباید محل زندگیشون در معرض نور مستقیم خورشید باشه. با خرید لامپهای نور UV میتونید نور مورد نیازشون رو شبیه سازی کنید و به سلامت استخوانها و لاکشون کمک کنید.
بعضی از لاکپشتهای خاکی محیط مرطوب و برکهای کوچیک برای شنا کردن رو میپسندن و بعضی دیگه محیط خشک رو ترجیح میدن. به همین دلیل بهتره با دامپزشک مشورت کنید تا با توجه به نوع و گونه لاک پشتتون بهترین شرایط زندگی رو براش فراهم کنید.
شما چه نوع لاکپشتی دارین؟
تو این مقاله سعی کردیم نکات مهم برای خرید آکواریوم مناسب برای لاک پشت رو بهتون توضیح بدیم. امیدواریم با استفاده از این اطلاعات بتونید بهترین شرایط رو برای نگهداری دوست آروم و کوچولوتون فراهم کنید.
لاک پشت شما چه نژاد و نوعیه؟ خاکیه یا آبی؟ چطوری واسش آکواریوم و محیط زندگی مناسب تهیه کردین؟ چه چیزایی داخل آکواریومش گذاشتین؟ لطفا برای ما کامنت بذارید و نظر، تجربه و سوالات خودتون رو با ما در میان بذارید. کارشناسان ما در اسرع وقت به سوالات شما پاسخ میدن.