کتاب تربیت عروس هلندی
بیماری پرکنی در عروس هلندی

علت پرکنی عروس هلندی چیه، چطور درمانش کنیم؟

بر خلاف کاکادوها، عروس هلندی بالغ به ندرت پرهای خودشو می‌کنه ولی این مشکل گاهی ممکنه براش پیش بیاد. عروس‌های هلندی معمولاً از دو سالگی شروع به پرکنی می‌کنن. این رفتار توی نرها شایع‌تره و اغلب تو فصل تولید مثل اتفاق میفته. متوقف کردن این رفتار می‌تونه خیلی سخت باشه و هیچ راه حل آسون یا مثلا چیزی به اسم داروی پرکنی عروس هلندی وجود نداره. اما یک سری کارا هست که می‌تونین برای کمک به پرنده‌تون انجام بدین.

اولین قدم برای برطرف کردن این مشکل، تشخیص علت اصلیه و باید اون علت رو حلش کنیم. علت این کار یا آلرژی و انگل یا افسردگی و موارد ارثی که بهتون می‌گیم برای هر کدوم باید چه کار کنین. علاوه بر پرکنی، پرریزی عروس هلندی رو هم داریم که یک موضوع دیگه است و باید تفاوتش رو با پرکنی بدونین.

خیالت راحت، ما این راهو بلدیم و توی این مطلب پت پرس هرچی لازم باشه بدونی رو درمورد پرکنی و پرریزی عروس هلندی بهت می‌گیم.

پرکنی در عروس هلندی

چرا عروس هلندی پرهای خود را می‌کند؟

پرکنی عروس هلندی دلایل مختلفی می‌تونه داشته باشه. یکی از علل پرکنی می‌تونه بیماری عروس هلندی باشه که در این صورت با درمان اون بیماری زمینه‌ای، پرکنی هم برطرف می‌شه. بیماری‌هایی که می‌تونن علت پرکنی عروس هلندی بشن، شامل:

  • انگل (مثلا پروتوزوآ) یا کرم‌های روده و همین‌طور عفونت باکتریایی تو کیسه‌های هوایی یا قسمت‌های دیگه بدن (مثل عفونت پوست) ممکنه باعث پرکنی و زخمی کردن پوست بشن.
  • ژیاردیا هم یک مشکل انگلیه که باعث تحریک شدید پوست می‌شه.
  • یک بیماری دیگه آلرژیه، مثلا واکنش بدن حیوون به بعضی مواد سمی. کمبود بعضی مواد توی رژیم غذایی هم می‌تونه تو پرکنی تاثیر داشته باشه.

اما پرکنی بعضی اوقات صرفاً یک واکنش رفتاریه و هیچ نوع دلیل جسمی نداره. کندن پرها می‌تونه نشونه استرس یا اضطراب یا راهی برای مقابله با بی‌حوصلگی یا افسردگی عروس هلندی باشه.

توی بعضی موارد هم ممکنه به خاطر تغییرات محیط زندگی و تنهایی یا کم‌توجهی شما به پرنده (مثلا آوردن یک عروس هلندی تازه وارد یا حیوون خونگی دیگه یا بچه‌دار شدن صاحب‌خونه) اتفاق بیفته.

نامناسب بودن محیط زندگی (مثلا کوچیک بودن بیش از حد قفس عروس هلندی) هم می‌تونه نقش مهمی تو خراب شدن روحیه داشته باشه.

با توجه به این که پرکنی ممکنه به دلایل مختلفی ایجاد بشه، پیدا کردن علت اصلیش نیاز به دقت و بررسی داره.

سوالات و مشکلاتت در مورد پرکنی عروس هلندی از طریق زیر با دامپزشکان پت پرس در میان بذارین تا در اسرع وقت بهتون مشاوره بدن و راه‌های درمانی پیشنهادی‌شون رو مطرح کنن!

همین الان از دامپزشک کمک بگیر
دامپزشکان ما آنلاین هستند
پت پُرس با تمام تجربه و تخصصی که داره، همیشه و همه جا همراه تو و حیوون خونگی دلبندته. مشتاقانه منتظر پاسخگویی به سوالاتت هستیم تا بتونیم به بهبود کیفیت زندگی پت‌هامون کمک کنیم

درمان پرکنی عروس هلندی

عروس‌های هلندی موجوداتی کاملاً اجتماعی هستن و به تعامل با شما نیاز دارن. پس اگه متوجه شدین پراشونو می‌کنن باید زمان بیشتری باهاشون بگذرونین و براشون اسباب بازی‌های مناسبی فراهم کنین تا سرگرم بشن.

استرس پرنده رو هم به حداقل برسونید، مثلا نذارین اطرافش خیلی سر و صدا یا شلوغی و فعالیت وجود داشته باشه، و همین‌طور یک محل امن براش در نظر بگیرین که هر وقت احساس نیاز کرد بره اونجا مخفی بشه.

بعضی از دلایل دیگه استرس ایناست:

  • کم بودن ورزش و فعالیت جسمی
  • رژیم غذایی نامناسب
  • نیازهای خاص مربوط به سن و سال پرنده
  • نرسیدن به سلامت پاهاش

خلاصه اگه عروس هلندی‌تون پراشو می‌کنه این راه‌ها رو امتحان کنین:

  • اجازه بدین هر روز حمام کنه (راه و روش حمام کردن عروس هلندی رو بخونین!)
  • اگه در حال کندن پرها دیدینش، اصلا بهش توجه نکنین و برعکس، موقعی که این کارو انجام نمی‌ده تا می‌تونین بهش توجه و محبت کنین.
  • بهش چیزایی برای جویدن بدین که حالت فیبری داره تا حواسش از کندن پراش منحرف بشه (مثلا یک تیکه طناب پنبه‌ای یا چند تا شاخه ممکنه گزینه خوبی باشه)
  • مرتب اسباب بازی‌هاشو عوض کنین تا تنوع داشته باشه (انواع اسباب بازی عروس هلندی رو بشناسین!)

جلوگیری از پرکنی عروس هلندی

علاوه بر کارایی که تو قسمت درمان گفتیم، بعضی مسائل عمومی هم هست که می‌تونه به جلوگیری از پرکنی عروس هلندی کمک کنه، مثل:

  • خواب خوب شبانه
  • مراقبت از پوست و پرها
  • مشورت با دامپزشک برای اطمینان از متعادل بودن هورمون‌های بدن حیوون

پرریزی جوجه عروس هلندی

پرکنی جوجه عروس هلندی توسط والدین

نگهداری جوجه عروس هلندی کار راحتی نیست مخصوصا اگه بدونین که پرکنی جوجه توسط والدین یک مشکل شایعه. این اتفاق در مورد عروس‌های هلندی لوتینو جوون خیلی رایجه. زمانی که جوجه شروع به پر درآوردن می‌کنه، ممکنه یکی از والدینش یا هر دوتاشون پرهاش رو با نوک‌شون بکنن. معمولاً اولش پرای پشت گردن جوجه کنده می‌شه، اما بیشتر مواقع تو قسمت‌های دیگه‌ای از بدنش هم اتفاق میفته. خوشبختانه بعد از این که جوجه‌ها لونه رو ترک کردن پراشون رشد طبیعی رو داره.

پرنده‌شناس‌ها می‌گن احتمالاً علت پرکنی جوجه عروس هلندی توسط والدین اینه که والدین جوجه‌ها می‌خوان دوباره تولید مثل کنن و با این کارشون سعی دارن کاری کنن که جوجه‌هاشون از لونه برن بیرون. البته عوامل ارثی هم ممکنه تاثیرگذار باشه.
cockatielsaspets

درمان پرکنی جوجه عروس هلندی توسط والدین

این کار معمولا در عرض چند ساعت اتفاق میفته و در نتیجه نمی‌تونیم به‌موقع برای جلوگیری ازش وارد عمل بشیم. ولی اگه یک جفت از عروس‌های هلندی‌تون سابقه کندن پر جوجه‌ها رو دارن، می‌تونین بعضی کارهای احتیاطی رو برای جلوگیری از تکرار شدنش انجام بدین، مثلا: 

  • زمانی که جوجه‌ها شروع به پر درآوردن کردن هر روز پودر آلوئه ورا دور گردن‌شون بپاشین، چون طعمش تلخه و شاید از نوک زدن و کندن پرها جلوگیری کنه.
  • یه لونه دوم نزدیک لونه اصلی بذارین. این‌جوری ممکنه والدین به جای اذیت کردن و تلاش برای بیرون انداختن جوجه‌ها، خودشون برن تو لونه جدید و اونجا تخم بذارن.

پرکنی جوجه عروس هلندی توسط والدین

تولک رفتن یا پرریزی عروس هلندی

پر پرنده‌ها از کراتین تشکیل شده، یعنی همون ماده‌ای که موهای و ناخون‌های ما رو می‌سازه. پرها همیشه در معرض آسیب دیدن هستن. پرریزی یک فرایند کاملا طبیعیه، به این صورت که پرهای قدیمی می‌ریزه تا پرهای جدید و سالم‌تری جاشون در بیاد.
beakfreak

همیشه در طول سال یک مقدار از پر این حیوونا میفته و به جاش پرهای دیگه‌ای درمیاد، اما حداقل دو بار در سال هم پرریزی شدید و سنگین دارن که همون پرریزی فصلی عروس هلندی هست.

سن تولک رفتن عروس هلندی کیه؟

اولین پر ریزی در عروس هلندی بین ۶ تا ۱۲ ماهگی اتفاق میفته که زمانش به خصوصیات هر پرنده و گاهی اوقات به شرایط آب و هوایی بستگی داره. مثلا هوای گرم می‌تونه باعث پرریزی بشه.

پرریزی عروس هلندی چقدر طول میکشه؟

اولین پرریزی چند هفته طول می‌کشه تا کامل بشه. بعد از بالغ شدن هم مدت زمان تولک رفتن عروس هلندی می‌تونه تا ۱۰ هفته یا حتی بیشتر باشه.

2 عروس هلندی سالم در کنار عروس هلندی کچل

نشانه‌های تولک رفتن عروس هلندی

برای تشخیص پرریزی باید به تعداد پرهایی که توی قفس حیوون ریخته دقت کنین. تعداد خیلی زیادتر از معمول نشون دهنده پرریزیه. بعلاوه موقع پرریزی پوسته‌های شفاف ریزی هم کف قفس می‌بینین که شبیه شوره سر هستن. این پوسته‌ها از جنس کراتین هستن و از پرهای جدید محافظت می‌کنن، و موقعی که پر جدید می‌خواد از زیر پوست بیاد بیرون، میفتن.

توجه: گاهی اوقات ریختن پرها ممکنه به خاطر بیماری منقار و پر طوطی‌سانان (PBFD) باشه که به ایدز عروس هلندی یا پرندگان هم معروفه که معمولا پرنده‌های جوون (زیر سه ساله) رو مبتلا می‌کنه و هنوز راه درمانی براش پیدا نشده.

علائم پرکنی عروس هلندی چیه؟

پرهایی که موقع تولک رفتن می‌ریزن ته‌شون خونی نیست، پس پرریزی خونی عروس هلندی معمولا نشونه پرکنیه.

علت پرریزی شدید عروس هلندی چیه؟

  • بالغ شدن عروس هلندی: موقع بالغ شدن یک پرریزی اتفاق میفته تا رنگ پرها از حالت جوجگی بیرون بیاد و مثل پرنده‌های بالغ بشه. دلیل اولین پر ریزی جوجه عروس هلندی همینه.
  • ابتدا و انتهای فصل تولید مثل: پرهای پرنده اول فصل تولید مثل می‌ریزه تا پرهایی با رنگ روشن‌تر دربیاره (مخصوصا اگه جفت هم داشته باشه)، و بعد از تموم شدن فصل تولید مثل دوباره پرریزی می‌کنه تا به رنگ اصلی خودش برگرده.
  • به پایان رسیدن عمر مفید پرهای پرنده: تو مراحل مختلف زندگی، پرها زمانی که عمر مفیدشون تموم شده و آسیب دیدن می‌ریزن تا پر جدید جایگزین قبلیا بشه.

عکس تولک رفتن عروس هلندی

موقع پرریزی چیکار باید بکنیم؟

پرریزی برای حیوون دردناک نیست، اما بهش استرس وارد می‌کنه و انرژی زیادی هم ازش می‌گیره. در نتیجه پرنده بیشتر می‌خوابه یا در کل فعالیتش کمتر می‌شه. ضمنا خلق حیوون هم تغییراتی می‌کنه و مثلا ممکنه تحریک‌پذیرتر بشه. البته بی حالی و چرت زدن می‌تونه علت‌های دیگه‌ای هم داشته باشه که پیشنهاد می‌کنیم برای داشتن اطلاعات بیشتر در این زمینه مطلب درمان بی حالی و خواب آلودگی عروس هلندی رو بخونین.

اما شما می‌تونین بعضی کارها رو برای بهتر و راحت‌تر شدن شرایط زندگی پرنده‌تون و نگهداری عروس هلندی موقع پرریزی انجام بدید:

ثابت نگه داشتن دما

عروس‌های هلندی همیشه از تغییرات دمایی متنفرن، و موقع پرریزی نفرت‌شون بیشتر هم می‌شه. پس توی این مدت سعی کنین دما رو حدودا بین ۲۴ تا ۲۶ درجه نگه دارین.

کمک به مرتب کردن پرها

اگه حیوون علائم پرخاشگری رو نشون نمی‌ده، می‌تونین سر و اطراف نوک‌شو آروم بخارونین چون پرریزی باعث خارش پوست پرنده می‌شه ولی خودش نمی‌تونه سرشو بخارونه. با این کار هم پرنده‌تون آروم‌تر می‌شه و هم اعتماد و علاقه بیشتری به شما پیدا می‌کنه.

فراهم کردن محیط امن

برای این که حیوون احساس امنیت داشته باشه، سعی کنین محیط اطرافش همیشه ساکت و آروم بمونه و اگه گربه دارین نذارین سمت قفسش بیاد. موقعی که خوابیده هم مزاحمش نشین.

تغذیه و نگهداری در دوران پرریزی

به پرنده‌تون غذاهای پر از پروتئین و کلسیم بدین. پلت‌های با کیفیت و تازه، و سبزیجات و میوه‌های تازه گزینه خوبیه. آب‌تنی مرتب یا اسپری کردن آب روی حیوون هم فراموش نشه. روش صحیح تغذیه عروس هلندی رو می‌تونین تو مقاله غذای عروس هلندی یاد بگیرین.

پرکنی عروس هلندی در قفس

جمع‌بندی

پرریزی عروس هلندی یا تولک رفتن کاملاً طبیعیه و هیچ مشکلی برای پرنده ایجاد نمی‌کنه، البته اگه شرایط زندگیش خوب و رژیم غذاییش درست و متنوع باشه. اما عارضه پرکنی عروس هلندی صد درصد غیر عادیه و باید سریع برای برطرف شدنش وارد عمل بشین. به نشونه‌هایی که گفتیم توجه داشته باشین تا بتونین پرریزی رو از پرکنی تشخیص بدین و اقدامات لازم رو انجام بدین.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
امتیاز خود را ثبت کنید:
نویسنده: نهال سهیلی‌فر
نویسنده: نهال سهیلی‌فر
من علاوه بر کار اصلی خودم، عاشق حیواناتم و یکی از آرزوهام اینه که یه روزی بتونم مراقبت از اونها رو به عنوان یکی از کارهای اصلیم انجام بدم. تا اون روز، سعی میکنم به سهم خودم از طریق ترجمه و تولید محتوا، اطلاعات خودم و بقیه رو درمورد حیوانات مختلف و نگهداری ازشون بالا ببرم!
شاید این مطالبم برات جالب باشن
دیدگاه شما
اگر سوالی ذهنتان را درگیر کرده یا نظری دارید با ما در میان بگذارید.