تکثیر و پرورش مرغ عشق

تکثیر و پرورش مرغ عشق؛ یک ایده جذاب برای دوست‌داران پرنده‌

مرغ عشق یکی از پرطرفدارترین پرنده‌های خانگی در سراسر جهانه. کمتر کسی ممکنه این پرنده خوشگل و دوست‌داشتنی رو ببینه و از اون خوشش نیاد. مخصوصا اینکه اسم بامسمایی هم دارند و ندیده میشه خیلی چیزها رو در مورد اون‌ها حدس زد!

ممکنه شما هم به فکر پرورش مرغ عشق افتاده باشید، اما برای اینکه بتونید این کار رو انجام بدید و از اون‌ها نگهداری کنید، نکات زیادی در مورد تغذیه، مکان نگهداری و در کل شرایط تکثیر مرغ عشق وجود داره. اصلا تکثیر مرغ عشق باید در چه فصلی انجام بشه؟ چطوری مطمئن بشیم که وقت تخم گذاشتن اون‌هاست؟ پرورش صحیح مرغ عشق چطور انجام میشه؟

خیالت راحت، ما این راهو بلدیم و تو این مقاله سعی داریم تا یک راهنمای جامع برای پرورش مرغ عشق در خانه رو به شما ارائه بدیم. پس تا آخر این مقاله همراه پت پرس باشید.

چطور بفهمیم مرغ عشق آماده تولید مثل هست؟

تکثیر مرغ عشق قبل از اینکه شرایط بیرونی مناسبی بخواد، این رو می‌طلبه که مرغ عشق آماده تولید مثل باشه. در ادامه نگاهی به شرایط تکثیر مرغ عشق می‌ندازیم:

حداقل سن مرغ عشق برای تولید مثل

برای تکثیر مرغ عشق باید مطمئن بشیم که مرغ عشق مولد به بلوغ جنسی رسیده باشه. در واقع هیچ مرغ عشقی با سن کمتر از ۱۰ ماه نباید برای تکثیر استفاده بشه. با این حال توصیه میشه که برای پرورش مرغ عشق اجازه بدید که پرنده به سن ۱ سالگی برسه. البته مواردی هم بوده که نشون داده بعضی از انواع مرغ عشق‌ برای رسیدن به بلوغ جنسی به زمانی بیشتر از ۱ سال نیاز دارند.

جفتگیری مرغ عشق

جفت گیری مرغ عشق اتفاق نمیفته مگر اینکه مرغ عشق ماده و نر، ارتباط عاطفی با هم داشته باشند. اگر مرغ عشق‌ها پس از چند روز کنار هم بودن در قفس، هنوز به دهن همدیگه غذا نمی‌دن، موهای تن خودشون رو مرتب نمی‌کنن و با هم بازی نمی‌کنن!، احتمالا هنوز به اندازه کافی به هم نزدیک نشدند.

بنابراین دیدن هر کدوم از این نشانه‌ها در چند روز متوالی می‌تونه نشونه این باشه که زمان جفت گیری مرغ عشق فرا رسیده.

این نشانه‌ها به شما میگه که مرغ عشق آماده تولید مثل هست، اما نشانه‌های دیگه‌ای هم وجود داره که با دیدن اون‌ها می‌تونید مطمئن بشید که برنامه تولید مثل مرغ عشق براهه!

نشانه‌هایی که با دیدن اون‌ها باید منتظر اومدن جوجه‌ها باشید.

  • مرغ عشق ماده شروع به خرد کردن کاغذ یا چیزهای دیگه می‌کنه و اون‌ها رو به لانه می‌بره. (ممکنه این رفتار در پاییز و زمستون از یک مرغ عشق ماده بدون جفت هم سر بزنه، اما شما باید جلوی این کار رو بگیرید چون تخم‌ها پوچ از آب درمیان!)
  • مرغ عشق نر ممکنه برای نشان دادن آمادگی جهت تولید مثل، غذا رو پس بده یا به عبارتی بالا بیاره. (این رفتار هم ممکنه در مرغ‌ عشق‌های نر مجرد دیده بشه. در صورت مشاهده سعی کنید تا رژیم غذایی پرنده رو تغییر بدید.)

کتاب الکترونیکی آموزش کامل پرورش مرغ عشق

دوست داری مرغ عشق هات باهم جفتگیری کنن، تخم بذارن و جوجه دار بشن؟

پرورش مرغ عشق نکات ریزی داره که لازمه حتما اون ها رو بلد باشی تا بتونی از مرغ عشق هات جوجه بگیری. با مطالعه این کتاب همه این نکات رو یاد میگیری.

خرید کتاب
۴۹,۰۰۰ تومان
کتاب راهنمای پرورش مرغ عشق

نکاتی در مورد تکثیر و پرورش مرغ عشق

اطلاع از این نکات باعث میشه تا دید بهتری مخصوصا برای تکثیر مرغ عشق به صورت گروهی داشته باشید:

فصل پرورش مرغ عشق

فصل بارانی! منظور از فصل بارانی یعنی ماه‌های فوریه و مارس (از نیمه بهمن تا نیمه فروردین). این ماه‌ها زمان ایده‌آلی برای تکثیر حرفه‌ای مرغ عشق هست.

بهترین سن برای تکثیر و پرورش مرغ عشق

قبلا گفتیم که حداقل سن پرنده برای این کار ۱۰ ماهه. اما بهترین سن برای جوجه کشی مرغ عشق از ۱ تا ۲ سالگی شروع میشه.

فاصله بین جفت‌گیری تا بیرون آمدن جوجه‌ها

معمولا تخم‌گذاری از ۳ تا ۱۰ روز بعد از جفت‌گیری شروع میشه. تا وقتی که ۴ تا ۶ تخم گذاشته بشه، مرغ عشق ماده یک روز درمیان تخم می‌گذاره. مدت زمانی که تخم‌ها تبدیل به جوجه بشن حدود ۲۲ تا ۲۵ روز طول می‌کشه و در این مدت، فقط مرغ عشق ماده روی اون‌ها می‌خوابه.

گاهی اوقات هم فاصله بین شکستن تخم تا بیرون اومدن جوجه ممکنه ۲۴ ساعت طول بکشه. بنابراین به هیچ وجه دخالت نکنید و اجازه بدید همه مراحل بصورت طبیعی طی بشه. این مداخله می‌تونه به جوجه‌ها آسیب برسونه و اون‌ها رو درگیر مشکلاتی کنه. اگه برای تعیین جنسیت جوجه‌ها نیاز به کمک دارید، این موضوع رو بطور کامل در مقاله نحوه تشخیص جنسیت مرغ عشق گفتیم. در نهایت ۴۰ تا ۴۵ روز لازمه تا جوجه‌ها از حالت صفر کیلومتر به یک پرنده تبدیل بشن و بتونن پرواز کنن!

شرایط محیطی و تغذیه مورد نیاز برای تکثیر مرغ عشق

میشه گفت که به اندازه کافی در مورد تکثیر مرغ عشق صحبت کردیم و حالا وقتشه که در رابطه با نگهداری و پرورش مرغ عشق نکاتی رو بیان کنیم.

از اونجایی که همه پدر و مادرها بچه‌های خودشون رو دوست دارند، جفت مرغ عشق هم سعی می‌کنند تا جوجه‌های خودشون رو به بهترین شکل بزرگ کنند. اما تنها تلاش اون‌ها کافی نیست. شما به عنوان سرپرست یا والدین این جوجه‌ها لازمه که مکان مناسب برای پرورش مرغ عشق رو ایجاد کنید تا جوجه مرغ عشق‌ها هم بتونن بزرگ بشن و در آینده بتونید از اون‌ها هم جوجه کشی کنید. اصلا خدا رو چه دیدید شاید یک سالن پرورش مرغ عشق راه انداختید!

آماده‌سازی مکان مناسب برای پرورش مرغ عشق

اگه قفس مرغ عشق شما لانه نداره، حتما یک لانه خریداری کنید و اون را در تاریک‌ترین گوشه قفس مرغ عشق اضافه کنید. همچنین خیلی از مرغ عشق‌ها عاشق کلبه‌های آویزون هستند. پس می‌تونید از اون‌ها به جای لانه استفاده کنید و از بالای قفس آویزون کنید (حتما به استحکام لانه دقت کنید).

لانه‌ای که برای تخم‌گذاری ایده‌آل باشه، حدود ۶۰x40x40 سانتی متره. عرض سوراخ ورودی هم در حدود ۸ سانتی‌متر کفایت می‌کنه.

تکثیر مرغ عشق

برای کف لانه می‌تونید از پوست بلال، خاک‌اره، تراشه‌های چوب، خرده کاغذ و علف خشک کمک بگیرید. خلاصه بهتره که کف لانه به هیج وجه سفت و سخت نباشه (لانه‌ها معمولا پلاستیکی و سفت هستند). حدود ۵ سانتی‌متر از وسط لانه رو کمی بالاتر بیارید تا مرغ عشق بتونه اونجا روی تخم‌ها بخوابه.

تهیه یک لانه با این مشخصات، یکی از مهم‌ترین موارد لازم برای پرورش جوجه‌های مرغ عشق به حساب میاد. اما موارد دیگه‌ای هم هستند که در ادامه به اون‌ها اشاره می‌کنیم.

شرایط محیطی پرورش مرغ عشق در قفس

به این فکر کنید که یک خانه شیک و مبله چقدر می‌تونه نسبت به یک خانه خالی جذاب‌تر باشه. پس سعی کنید قفس مرغ عشق رو با وسایل مختلف تجهیز و تزئین کنید. اضافه کردن تاب، اسباب‌بازی‌ها و آویزهای دوست‌داشتنی می‌تونه مرغ عشق‌ها رو سرگرم کنه و استرس و موارد دیگه رو از اون‌ها دور کنه.

بزرگ بودن قفس هم اهمیت زیادی داره. یک قفس بزرگ این امکان رو میده که جوجه مرغ عشق‌ها بتونن آزادانه برای خودشون بچرخند و مزاحم پدر و مادرشون نشن!

رژیم غذایی در دوران تکثیر مرغ عشق

یکی از موضوعات مهم در برنامه تکثیر مرغ عشق، رژیم غذایی اون‌ها در این بازه زمانیه. دقیقا مثل مادرهای باردار که یک سری برنامه مشخص برای تغذیه دارند، مرغ عشق مولد هم باید از یک رژیم غذایی مخصوصی استفاده کنه تا جوجه مرغ عشق‌های سالمی رو تحویل جامعه بده!

رعایت این رژیم غذایی قبل از جفت شدن شروع میشه. علاوه بر تاثیری که رژیم غذایی در سلامت جوجه‌ها داره، به شما این امکان را میده که با افزایش و کاهش یک سری از مواد غذایی، در شدت تکثیر مرغ عشق (تعداد جوجه‌ها) سهیم باشید.
رژیم غذایی برای پرورش مرغ عشق
رژیم غذایی مرغ عشق در دوران تکثیر بهتره توسط دامپزشک مشخص بشه

این رژیم غذایی بهتره که توسط دامپزشک تهیه بشه. با این حال خوراکی‌هایی هستند که تقریبا جواب‌شون رو پس دادند و اگه می‌خواید یه کمی آمار زاد و ولد رو بالا ببرید، بد نیست از اون‌ها استفاده کنید!

  • سبزیجات برگ‌دار مثل اسفناج (هر چه تازه‌تر بهتر)
  • میوه‌های تازه مثل موز، سیب و غیره
  • خوراکی‌هایی که قند طبیعی بالایی دارند مثل انگور (چون با کربوهیدراتی که دارند، سطح انرژی رو افزایش میدن و باعث میشن تا احساس باروری پرنده افزایش پیدا کنه!)
  • آب (ترجیحا شیرین)
  • غذاهای با پروتئین زیاد به ویژه تخم مرغ
  • غذاهای پرچرب و سنگین مثل دانه‌ها رو از رژیم غذایی حذف کنید.

رژیم غذایی مرغ عشق مولد بعد از تخم‌گذاری

بارداری نه فقط در آدم‌ها بلکه در اغلب حیوانات باعث میشه تا مقدار زیادی از مواد مغذی بدن دفع بشه. بنابراین  غذای مرغ عشق بعد از تخم‌گذاری از اهمیت بالایی برخورداره. در واقع اگر مرغ عشق ضعیف بشه در دوره بعدی تخم‌گذاری ممکنه که جوجه‌های ناسالمی رو به دنیا بیاره یا تخم‌های بدون نطفه‌ای بگذاره.

  • بهتره مرغ عشق در این دوران کلسیم بیشتری مصرف کنه (کلسیم موجود در بدن مرغ عشق مولد صرف ساخت پوسته تخم‌ها میشه!). برای تسریع در روند ریکاوری می‌تونید از مکمل‌های کلسیم استفاده کنید.
  • ذخایر پروتئین مثل لوبیا و حبوبات باعث میشه تا اسید آمینه مورد نیاز بدن مرغ عشق تامین بشه.
  • ممکنه مرغ عشق پس از طی کردن دوران بارداری، در هضم غذا دچار مشکل بشه. استفاده از خوراکی‌های پروبیوتیک می‌تونه به مرغ عشق کمک کنه تا مواد غذایی رو بطور موثر و فوری جذب کنه.

نحوه پرورش جوجه مرغ عشق

معمولا مرغ عشق مادر اجازه نمیده که جوجه‌ها از اون دور بشن. مخصوصا اگه با شما رابطه خوبی نداشته باشه! اما مشکلی که وجود داره اینه که اگر جوجه‌ها همیشه با والدین‌شون باشن، اهلی یا دستی کردن اون‌ها دشوار میشه. در واقع در صورت شکل‌گیری این وابستگی، جدا کردن جوجه‌ها از والدین باعث افسردگی مرغ عشق ماده میشه.

پرورش جوجه مرغ عشق

در این حالت ممکنه که در دور بعدی تخم‌گذاری، بعد از به دنیا اومدن جوجه‌ها، اون‌ها رو زخمی کنند و یا حتی بکشند!

بهترین راه برای پرورش جوجه مرغ عشق بدون والدین، اینه که اون‌ها رو هر روز مدت کوتاهی از قفس جدا کنید تا به شما عادت کنند یا بعبارتی دستی بشن. البته در روزهای اول سعی کنید اون‌ها رو از دید والدین دور نکنید و نزدیک قفس نگه دارید تا نسبت به شما حس بدی پیدا نکنند.

استفاده از سرلاک برای تقویت جوجه‌های مرغ عشق

اگه جوجه های مرغ عشقتون ضعیف هستن و تغذیه خوبی ندارن، می‌تونین علاوه بر تغذیه معمولی که دارن بهشون سرلاک هم بدین. فقط برای این کار چند نکته رو رعایت کنین:

  • فراموش نکنین که برای تهیه اون حتما از آب جوشانده شده استفاده کنین که البته قبل از استفاده باید ولرم شده باشه تا باعث سوختگی جوجه نشه.
  • سرلاک پرنده رو توی ظرف شیشه‌ای تهیه کنین چون توی ظروف پلاستیکی احتمال تجمع باکتری هست و به صورت کلی سرلاک رو توی ظروف کثیف تهیه نکنین.
  • سرلاک نباید اونقد غلیظ و سفت باشه که بلعیدنش برای جوجه مرغ عشق سخت باشه و از طرفی تو این حالت احتمال خفه شدن پرنده هم هست. البته از طرف دیگه سرلاک نباید خیلی هم رقیق باشه چون احتمال داره وارد ریه جوجه بشه.

اگه قصد دارین تغذیه جوجه مرغ عشقتون رو به درستی انجام بدین، خیالت راحت، ما این راهو بلدیم و توی پت پرس مقاله غذای جوجه مرغ عشق رو تهیه کردیم که با خوندنش نحوه تغذیه جوجه مرغ عشق تازه متولد شده تا یک ماهه رو می‌تونین یاد بگیرین.

مشکلات پرورش مرغ عشق

پرورش مرغ عشق از مواردی هست که می‌تونه مشکلات زیادی رو به همراه داشته باشه. در واقع مشکل از اونجایی شروع میشه که همه چیز همونطور که فکر می‌کنید پیش نمیره! به عنوان مثال فکر کنید که ماه‌ها برای تخم‌گذاری مرغ عشق انتظار کشیدید و حالا با تخم‌های بدون نطفه و پوچی طرف هستید که یک روز درمیان گذاشته میشه و شما نمی‌دونید که باید چکار کنید.

از مهمترین مشکلات پرورش مرغ عشق میشه به موارد زیر اشاره کرد:

۱. این روزها بزرگترین مشکل در پرورش این پرنده‌ها، ناباروری مرغ عشق هست! واضحه که منظور ما از ناباروری عدم حضور مرغ عشق نر نیست. بلکه وقتیه که یک جفت مرغ عشق در قفس هستند که به نظر با هم ارتباط عاطفی و نزدیکی هم دارند. اما تخم‌های مرغ عشق ماده بدون نطفه گذاشته میشه!

دلیل این ناباروری می‌تونه بیماری مرغ عشق، رژیم غذایی نامناسب، سن نامناسب مرغ عشق ماده (کمتر از سن بلوغ یا پیر بودن اون)، مشکلات ژنتیکی و هم‌خونی باشه. البته دلایل دیگه‌ای برای ناباروری وجود داره که این موارد رایج‌ترین اون‌ها هستند.

۲. یکی دیگه از معایب پرورش مرغ عشق، هزینه اون هست. در واقع اگر کسی این کار رو با انگیزه تجازی انجام بده، شاید درآمد قابل توجهی نصیبش نشه. در واقع درآمد تکثیر مرغ عشق به دلیل مشکلاتی که در جوجه کشی این پرنده وجود داره ممکنه صرفه اقتصادی نداشته باشه.

چرا که این پرنده کاملا حساسه و باید مراقبت زیادی از اون بشه تا تخم‌ها سالم و بدون مشکل به جوجه تبدیل بشن.

جمع بندی

پرورش مرغ عشق هم مثل خیلی از پرنده‌‎های دیگه، شرایط و نکاتی داره که در صورت رعایت اون‌ها می‌تونید بعد از چند ماه، تعداد زیادی جوجه مرغ عشق داشته باشید. بطور خلاصه باید گفت، مناسب‌ترین سن مرغ عشق برای تولید مثل از ۱ سالگی شروع میشه. همچنین وقتی می‌تونید بگید جوجه‌ها تو راه هستند که نشانه‌هایی مثل خرد کردن کاغذ توسط مرغ عشق ماده یا استفراغ مرغ عشق نر رو ببینید.

بهترین فصل برای جوجه‌کشی مرغ عشق، اواخر سال هست و ۳ تا ۱۰ روز بعد از جفت‌گیری تخم‌گذاری انجام میشه. اینکه در این مدت شرایط محیطی و رژیم غذایی مناسبی رو فراهم کنید، باعث میشه تا از سلامت مرغ عشق ماده و جوجه‌ها اطمینان حاصل کنید. در نهایت باید گفت که تکثیر و پرورش مرغ عشق چندان صرفه اقتصادی نداره و بهتره این کار رو برای دل خودتون انجام بدید نه درآمد!

شما تابحال به فکر تکثیر و پرورش مرغ عشق افتادید؟

منبع: haiths.com

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
امتیاز خود را ثبت کنید:
معین رفیعی‌مهر
نویسنده: معین رفیعی‌مهر
نویسنده: معین رفیعی‌مهر
محتوا یعنی ترکیب تکنولوژی با نویسندگی. خوشحالم که تو این صنعت هستم.
دیدگاه شما
اگر سوالی ذهنتان را درگیر کرده یا نظری دارید با ما در میان بگذارید.