راهنمای جامع بیماری پاروا در سگ ها + درمان و پیشگیری

پارواویروس سگ ها

پارواویروس نام یک بیماری واگیردار خطرناک در توله سگ هاست که میتونه در کمتر از ۷۲ ساعت باعث مرگ اون ها بشه. در این مقاله درباره بیماری ویروسی پاروا در سگ ها صحبت می‌کنیم. همچنین به طور مفصل در مورد علائم، روش تشخیص بیماری، درمان و پیشگیری بیماری پاروا در توله سگ ها توضیح دادیم.

بیماری پاروا ویروس در سگ‌ها چیست؟

بیماری پاروا یه نوع بیماری عفونی سگ هست که توسط ویروسی به نام پارواویروس تیپ ۲ در سگ ایجاد میشه. این بیماری به شدت واگیردار و البته کشنده است و باید برای مراقبت از سگ حتما علائم، تشخیص و راه‌های پیشگیری از اون رو بدونیم.

معمولا اولین سوالی که صاحبای سگ درباره این بیماری می‌پرسن اینه که: سگ من چطوری به پاروا مبتلا شده؟

همانطور که گفتیم، متاسفانه ویروس پاروا به شدت واگیردار و مقاوم هست و برای همین در محیط به راحتی پخش میشه. این ویروس از راه استفراغ، مدفوع و بدن سگ های آلوده در محیط پراکنده شده و توسط دست انسان، غذا، ظرف غذا، کفش و … جا به جا میشه و سگ سالم رو بیمار میکنه.

چرخه انتقال پاروا در سگ ها
ویروس پاروا از طریق مدفوع، استفراغ وبدن سگ‌های آلوده به سگ های دیگر منتقل می‌شود

از بین بردن ویروس پاروا از محیط آلوده بسیار سخته و برای همینه که این ویروس انقدر شایعه و هرسال بخصوص در فصل بهار و تابستان سگ های زیادی رو مبتلا میکنه.

ویروس کشنده parvo به غشای مخاطی روده سگ حمله می‌کنه و اون تخریب میکنه.

پارواویروس سگ ها با حمله به دستگاه گوارش توله سگ، باعث دهیدراته و کم آب شدن بدن، اسهال خونی و استفراغ و در نهایت مرگ سگ میشه.

پارواویروس سگ ها به سیستم ایمنی بدن سگ هم حمله کرده و منجر به ضعیف شدن اون و ناتوان شدن بدن سگ در دفاع در برابر باکتری ها میشه. سگ های مبتلا به پاروا، اغلب به دلیل ابتلا به عفونت های ثانویه باکتریایی یا کم آبی بدن از بین میرن.

تخریب غشای مخاطی روده توسط parvo virus

علائم و نشانه های ابتلا پاروا در سگ ها و توله سگ ها

مهم‌ترین مشخصه‌های فیزیکی ابتلا به پاروا ویروس علائم زیر هستن:

البته توجه داشته باشید که دیدن این نشانه ها در سگ لزوما ثابت نمیکنه که سگ به بیماری پاروا مبتلاست.

سگ هایی که جدیدا به ویرس پاروو آلوده شدن، در اوایل بیماری وقتی که هنوز نشانه ها شدت نگرفته، توسط صاحبشون جدی گرفته نمیشن و همین باعث تاخیر در درمان و بدتر شدن بیماری میشه.

توصیه دامپزشک

وقتی میبینین توله سگ شما بی حاله، غذا نمیخوره و بالا آورده یا کمی اسهال داره، سریعا ببرینش پیش دامپزشک تا اگر به پاروا مبتلا شده در اسرع وقت درمانش شروع بشه. صبر کردن در اینجور مواقع فقط باعث پیشرفت بیماری و سخت تر شدن درمان و کاهش شانس سگ برای زنده موندن میشه و اگر سگ دیگه ای در منزل باشه احتمال انتقال اون ها به پاروا رو هم افرایش میده.

همین الان از دامپزشک کمک بگیر
دامپزشکان ما آنلاین هستند
پت پُرس با تمام تجربه و تخصصی که داره، همیشه و همه جا همراه تو و حیوون خونگی دلبندته. مشتاقانه منتظر پاسخگویی به سوالاتت هستیم تا بتونیم به بهبود کیفیت زندگی پت‌هامون کمک کنیم

روش‌های تشخیص پاروا ویروس در سگ‌ها

بیماری پاروا ویروس همچون بیماری دیستمپر سگ برای تشخیص نیاز به کیت مخصوصی داره. اگر دامپزشک شک کنه که سگ شما به پارواویروس مبتلا شده، اولین کاری که میکنه گذاشتن کیت پاروا هست. این کیت در بیشتر مواقع مشخص میکنه که سگ شما به پارو ویروس مبتلاست یا خیر.

بیشتر دامپزشک ها آزمایش خون هم برای سگ تجویز میکنن تا شدت بیماری رو مشخص کنن.

برخی از نژادهای سگ مثل:

  • هاسکی
  • ژرمن شپرد
  • دوبرمن
  • روتوایلر

به پاروا ویروس حساس تر هستن و احتمال ابتلاشون بیشتره.

آیا درمان پاروویروس در سگ‌ها و توله سگ‌ها ممکن است؟

بیماری پاروو سگ ها یک بیماری ویروسی هست و مانند بقیه بیماری های ویروسی درمانی براش وجود نداره. اگر سگی به پاروویروس مبتلا بشه، باید دوره بیماری رو طی کنه و زنده بمونه. درمان‌های کمکی تنها گزینه برای زمان ابتلای سگ به این ویروس است.

پارواویروس سگ

برای همینه که وظیفه دامپزشک در برابر سگ هایی که به پاوراویروس مبتلا شدن اینه که با درمان های حمایتی به سگ کمک کنن در طول دوره بیماری تلف نشه.

درمان بیماری پاروا سگ ها بر روی کنترل عفونت های ثانویه باکتریایی و جبران مایعات و الکترولیت از دست رفته بدن سگ تمرکز داره. برای همین به محض تایید بیماری، دامپزشک برای سگ سرم، آنتی بیوتیک و داروهایی برای کاهش علائم اسهال و استفراغ تجویز میکنه.

اگر سگی که پاروا داره رو به حال خودش رها کنیم احتمال مرگ اون سگ بالای ۹۰ درصد هست. سگ هایی که بیماری پاروویروس دارن اگر در بیمارستان دامپزشکی بستری بشن نسبت به سگ هایی که در منزل درمانشون رو ادامه میدن شانس بیشتری برای خوب شدن دارن.

اگر سگ شما به بیماری پارواویروس سگ ها مبتلا شده، سریعا از سگ های دیگه ای که در منزل دارید جداش کنید و تمام جاهایی که میخوابه، ظرف غذا و زمین خونه باید با وایتکس (سفید کننده) رقیق شده ضد عفونی بشه.

روش‌‌های درمان بیماری پاروویروس در سگ‌ها

در بخش قبل دیدیم که درمان خاصی برای این بیماری ویروسی نداره؛ اما برخی روش‌ها و درمانهای حمایتی می‌تونه تا حد زیادی به بهبود و زنده موند سگ کمک کنه. رایج‌ترین روش‌های درمان پاروویروس سگ سانان عبارتست از:

  • بستری شدن در بیمارستان و تزریق مایعات وریدی
  • داروهای ضدتهوع برای کاهش استفراغ سگ
  • تمرکز بر تغذیه و غذای سگ و در صورت لزوم، استفاده از لوله تغذیه‌
  • اصلاح هرگونه عدم تعادل الکترولیتها یا کاهش گلوکز خون

توله سگ‌هایی که علائم سپسیس رو نشون می‌دن به درمان با آنتی بیوتیک هم نیاز پیدا خواهند کرد؛ سپسیس (Sepsis) یعنی وقتی روده انقدر درگیر بیماری شده که باکتری‌های روده وارد جریان خون سگ می‌شن. همچنین توله سگ‌هایی که گلبول‌های سفید کم یا یا تب بالا داشته باشن هم ممکنه به درمان آنتی بیوتیکی نیاز پیدا کنن. البته استفاده از آنتی بیوتیک برای سگ باید تحت نظر دامپزشک باشه و نباید خودسرانه از این داروها استفاده کرد.

واکسن برای درمان بیماری پاروا در سگ

درمان؛ نشانه ها و علائم بهبودی پاروا در سگ

این بیماری ویروسی درمان مشخصی نداره و تنها با درمانهای حمایتی و مراقبت و نگهداری اصولی میشه به سگ کمک کرد توان لازم برای مبارزه با ویروس رو پیدا کنه. بیشترین احتمال خطر مرگ ۲۴ الی ۷۲ ساعت بعد از بروز علائم بیماری رخ می‌ده؛ بنابراین اگه توله سگ کوچولوتون بتونه تا این مدت زمان مقاومت کنه و با بیماری بجنگه شانس بالاتری برای بهبودی و زنده موندن داره.

در اکثر مواقع، لازمه که توله سگ در بیمارستان بستری بشه تا تحت مراقبت و درمان حمایتی قرار بگیره و تحت نظارت باشه. بستری شدن سگ در بیمارستان شانس زنده موندنش رو به ۷۵ الی ۸۰% می‌رسونه.

به طور کلی، نشانه ها و علائم بهبودی در سگ بعد از ۵-۱۰ روز از شروع علائم بیماری، مشاهده می‌شه و علائم بیماری مثل تب، استفراغ و ضعف کم کم از بین می‌رن. البته بهبودی کامل از این بیماری به شدت اون و سن سگ هم بستگی داره و ممکنه مدتی طول بکشه.

در این زمان، تغذیه و رژیم غذایی سگ اهمیت خیلی بالایی داره؛ چون تغذیه باکیفیت و مقوی به سگ کمک می‌کنه با بیماری بجنگه و باعث سرعت بخشیدن به بهبود وضعیت روده‌ها میشه. سگ‌هایی که دوره نقاهت بیماری رو میگذرونن به غذایی ملایم که هضم راحتی داشته باشه نیاز دارن. برخی برندهای غذای سگ مثل رویال کنین، غذای خشک مخصوص سگ‌های مبتلا به بیماری‌های گوارشی دارن که کاملا متناسب با وضعیت این سگ‌ها تهیه شده.

تغذیه در مقابله با بیماری پارواویروس بسیار حائز اهمیته، برای همین پیشنهاد میکنیم در مورد تغذیه سگ هایی که پاروا دارن با متخصص تغذیه تیم پت پرس مشورت کنید.

همین الان از دامپزشک کمک بگیر
دامپزشکان ما آنلاین هستند
پت پُرس با تمام تجربه و تخصصی که داره، همیشه و همه جا همراه تو و حیوون خونگی دلبندته. مشتاقانه منتظر پاسخگویی به سوالاتت هستیم تا بتونیم به بهبود کیفیت زندگی پت‌هامون کمک کنیم

چگونه از مبتلا شدن سگ به بیماری پاروویروس سگ ها پیشگیری کنیم؟

پارواویروس بیماری کشنده و خطرناکیه ولی خبر خوب اینه که برای این بیماری سگ ها واکسن ساخته شده. اگر سگ شما به درستی واکسینه بشه، احتمال ابتلاش به پارواویروس به میزان قابل توجهی کاهش پیدا میکنه.

واکسیناسیون بر ضد پارواویروس در توله سگ ها در ۳ سری انجام شده و اولین دوز واکسن باید در ۸ هفتگی به سگ تزریق بشه. دوز دوم در ۱۰ هفتگی و دوز سوم حدود ۱۶ هفتگی به سگ تزریق میشه.

پس از اون واکسیناسیون به صورت سالیانه ادامه پیدا میکنه (سالی ۱ بار).

حتی اگر پرورش دهنده ای که سگ رو ازش میخرید بهتون بگه که سگ رو واکسینه کرده بهتره حداقل ۲ دوز واکسن به سگتون بزنید.

موقع تزریق واکسن دامپزشک برای سگ یک شناسنامه بهداشتی صادر میکنه که در اون باید تاریخ واکسن، برچسب واکسن و مهر و امضای دامپزشک درج بشه. اگر پرورش دهنده ای ادعا کرد سگی که به شما میفروشه واکسینه شده حتما ازش شناسنامه رو درخواست کنید. در صورتی که شناسنامه ای دریافت نکردین تمامی مراحل واکسیناسیون رو از اول طی کنید.

واکسیناسیون سگ‌تون خیلی مهمه و روی سلامتی اون تاثیر مستقیم میزاره. اگه هنوز به سگتون واکسن نزدین و یا نمی دونین که باید چه واکسن هایی بهش بزنین بهتره مقاله همه چیز در مورد واکسن سگ رو مطالعه کنین.

توصیه دامپزشک:

تا وقتی سگ شما تمامی ۳ مرحله واکسیناسیون رو طی نکرده، از خونه بیرون نبریدش و بهش اجازه ندید با سگ های دیگه تماس داشته باشه. اگر سگ شما بالغ باشه واکسیناسیون در ۲ نوبت براش انجام شده و سپس سالیانه میشه.

تجویز سرم به عنوان درمان حمایتی پارو ویروس در سگ

آیا ویروس پاروا از سگ به انسان منتقل میشود؟

پاروا ویروس سگ ها به انسان منتقل نمیشه. پاروویروس مختص گونه سگ‌سانان هست و بنابراین نمی‌تونه به گونه‌های دیگه از جمله انسان‌ها منتقل بشه. خیر.  البته نوع انسانی این ویروس هم وجود داره که میتونه در کودکان خارش و حساسیت پوستی خفیف ایجاد کنه ولی این سویه با سویه ای که در سگ ها باعث بروز بیماری پاروا میشه یکی نیست.

بنابراین، بذارین اینطوری بگیم که انسان‌ها نمی‌تونن بیماری پارورویروس سگ‌ها رو بگیرن و سگ‌ها هم نمی‌تونن ویروس پاروا رو از آدم‌ها بگیرن!

با این حال، در تماس با سگ‌های مشکوک و آلوده بهتره مراقبت‌های بهداشتی رو رعایت کنید. چون درسته که این ویروس برای خود شما خطری نداره، اما می‌تونید باعث انتقال ویروس به سگ‌های دیگه بشین.

بیماری پاروویروس همونطور که دیدیم قابل انتقال به انسان نیست؛ اما بیماری هایی دیگه ای هستن که میتونه به انسان منتقل بشه. با اطلاع از این بیماری‌ها و روش‌های سرایتش، میتونین از انتقال این بیماری ها پیشگیریکنین. پیشنهاد می‌کنم مقاله «بیماری های مشترک انسان و سگ» مطالعه کنین تا با این بیماری‌ها بیشتر آشنا بشین.

مختصری در مورد بیماری پاروویروس انسانی

نوع ویروس پاروا که می‌تونه انسان‌ها رو آلوده کنه Parvovirus B19 نامیده می‌شه. این ویروس بیشتر از چیزی که فکر می‌کنیم رایجه و همه افراد در همه سنین رو میتونه مبتلا کنه؛ با این حال بیشتر در بچه‌ها دیده می‌شه و علائمش در بچه‌های کم سن و سال بیشتره. از هر ۱۰ نفری که به این ویروس مبتلا میشن ۲ نفر هیچ علامت و نشونه‌ای ممکنه نداشته باشن و بقیه هم علائمی بسیار خفیف و ملایم مثل راش و بثورات پوستی داشته باشن.

این بیماری ویروسی از طریق ترشحات و بزاق آلوده و هنگام عطسه یا سرفه به افراد دیگه منتقل میشه؛ هرچند از طریق خون و فرآورده‌های خونی آلوده هم امکان سرایت بیماری وجود داره. این بیماری درمان خاصی نیاز نداره و اکثر علائم مشکل و ناراحتی خاصی برای افراد ایجاد نمی‌کنن.

بیماری پاروویروس B19 مختص انسان‌هاست و به سگ‌ها و گربه‌ها قابل انتقال نیست؛ همچنین آدم‌ها هم نمیتونن پارورویروس رو از سگ‌ها یا گربه‌ها بگیرن.

جمع بندی

تو این مقاله سعی کردیم تا با شما بیشتر در مورد بیماری ویروسی پاروا در سگ ها و به خصوص توله سگ ها صحبت کنیم. پس اگه به تازگی توله سگی به سرپرستی گرفتین و نمیدونین که واکسینه شده یا نه حتما اون پیش دامپزشک ببرین؛ به خصوص اگه سگ دیگه‌ای توی خونه دارین. اگه تجربه‌ای از این بیماری ویروسی کشنده دارین با ما در به اشتراک بزارین.

منبع: AKC

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
4.4/5 - (27 امتیاز)
دکتر ملیکا حمزه
نویسنده: دکتر ملیکا حمزه
نویسنده: دکتر ملیکا حمزه
ملیکا حمزه هستم موسس و هم بنیان گذار پت پرس
بخاطر علاقه ای که به حیوونا داشتم دامپزشکی خوندم و پت پرس رو به وجود آوردم تا بتونم هرچه بیشتر روی بهتر زندگی کردنشون کنار ما آدم ها تاثیرگذار باشم.
دیدگاه شما
اگر سوالی ذهنتان را درگیر کرده یا نظری دارید با ما در میان بگذارید.
جمال خسروی
نوشته شده در: ۱۱ تیر, ۱۴۰۰

سلام،من یه جفت توله مالینویز(البته خواهروبرادر)دوماهه داشتم که توله نر به دلیل بازیگوشی تو چاله اسانسورکه پر اب بودافتاد(چیزیش نشد)اماشب بلافاصله علایم پارواویروس روبروز دادکه اون موقع من نمیدونستم،فکرمیکردم سرماخوردگی چیزیه،متاسفانه من سهل انگاری کردم وهنوزم خودموسرزنش میکنم!!بعدازیک هفته اونو به درمانگاه بردم که دامپزشک انتی بیوتیک وتقویتی تجویزکردالبته تشخیص وتجویزش تاحدودی درست بوداما نه کامل وکارساز،به طوریکه بعدازدو الی سه روزبه شدت ضعیف شدطوریکه قادربه راه رفتن نبود،ومرتب مینالید گاهی جیغ میزد،تبدیل به پوست واستخوان شد،که هنوزازیاداوریش گریه م میگیره،با یه متخصص ازتهران صحبت کردم بعدازدیدن عکسهاکاملا واضح به من گفت که کمترازدوروز دوام میاره وهمینطورم شد،خوشبختانه خواهرش علیرغم تماس مستقیم این بیماریو نگرفت والان سالم پیش خودمه،این تجربه تلخو خواستم بادوستان به اشتراک بزارم ،طولانی شد،باعرض پوزش

دکتر صبا ژاله
نوشته شده در: ۱۲ تیر, ۱۴۰۰

سلام جناب خسروی عزیز
متاسفیم برای از دست دادن سگ عزیزتون
متاسفانه پاروا بیماری بسیار کشنده ایه
ممنون از اشتراک تجربتون

وحید
نوشته شده در: ۱۸ آذر, ۱۳۹۹

با سلام.من یک جفت توله سرابی دارم‌ حدودا ۲ ماهه هستن‌.یکیشون یک هفته پیش پاروا ویروس گرفت که بعد از مراجعه به دامپزشک و تشخیص درست و تجویز داروها حالش خوب شده.ولی متاسفانه طبق همین چیزی که تو مطالب مربوطه بالا نوشته شده من متوجه وخامت حاله توله دوم نشدم چون علائم خاصی نداشت.و دیروز که دیدیم شدیدا هنگام دفع مدفوع خونریزی داره به دامپزشک مراجعه کردیم و مشخص شد که پاروا گرفته در حدی حالش بده که دیروز به خاطره از دست دادن آب بدن و افت شدید فشار خون امکان رگ‌گیری برای تزریق سرم وجود نداشت و سرم زیر جلدی تزریق شد امروز هم مجدد به دامپزشک بردیم که سرم تزریق کردن و چند تا آمپوله دیگه همراه با آنتی بیوتیک تزریق شد .امیدوارم حاله توله دوم ما بهتر بشه.خیلی نگرانشم.خواهشا مثله من بی توجهی نکنید با کوچکترین علائم به دامپزشک مراجعه کنید.با تشکر

رضا
نوشته شده در: ۲۶ اردیبهشت, ۱۳۹۹

سلام در مورد تغذیه این دوران چیزی نگفتین. مثلا میشه آب مرغ رو با سرنگ بصورت ۲سیسی ۲سی سی تو دهنش ریخت تا آروم بشه؟

دامپزشک پت پُرس
نوشته شده در: ۲۳ خرداد, ۱۳۹۹

سلام رضای عزیز،
تو این دوران اشتهاش نسبت به همیشه کمتر میشه برای همین همونطور که شما گفتین آب مرغ یا هرچیز مقوی رو میتونین در مقادیر کم بهش بدین. ولی خیالتون از این بابت راحت باشه چون تو دوره ی درمانش که سرم میگیره یه مقدار موادمغذی به بدنش میرسه.

علی صفری
نوشته شده در: ۱ بهمن, ۱۳۹۸

سلام. پاروا ویروس در سگ با گوسفند ی بیماری مشترکه؟ یا فقط مختص سگهاست

ادمین پت پرس
نوشته شده در: ۵ اسفند, ۱۳۹۸

سلام دوست عزیز سوالتون رو از طریق صفحه دامپزشک آنلاین از دامپزشک بپرسید

Marziye
نوشته شده در: ۳۰ دی, ۱۳۹۸

سلام وقتتون بخیر من یه سگ شیواوا پامر ۳ماهه داره که بدلیل پاروو تو بیمارستان بستری از قبل از اینکه به اسهال خونی بیوفته بردیمش بیمارستان تحت سرم تراپی قرار گرفت ولی متاسفانه دکترش تشخیص نداده بود پاروو داره میگفت به مشکل عفونی داره ، وقتی دچار اسهال خونی شد تازه متوجه شدیم و درمانش رو شروع کردیم الان شویدا خون دفع میکنه و امروز روز سومی که این وضعیت رو داره ایا امیدی به بهبودش هست حالا که ۳روز مبارزه کرده ،حالش اصلا خوب نیست ولی هنوز کاملا توان راه رفتن رو از دست نداده بی حال هست ولی گاهی بلند میشه چند قدم راه میره ، اگه پاسخگو باشید ممنون میشم

ادمین پت پرس
نوشته شده در: ۵ اسفند, ۱۳۹۸

سلام دوست عزیز با توجه به اینکه سوال شما شخصی هست، پاسخ بهش در قسمت دیدگاه ها امکان پذیر نیست.
لطفا برای راهنمایی گرفتن بهتر از طریق صفحه دامپزشک آنلاین در سایت ثبت نام کرده و سوالتون رو مستقیم با دامپزشک مطرح کنید تا مشکلتون بررسی بشه