نصب اپلیکیشن
عفونت ادراری گربه

بیماری عفونت ادراری گربه (UTI) و نحوه پیشگیری و درمانش!

گربه‌ها هم مثل ما آدما ممکنه دچار انواع عفونت و التهاب دستگاه ادراری بشن و این مشکلات باعث درد و ناراحتی زیادی برای گربه می‌شه. ولی آیا می‌دونستید التهاب و عفونت ادراری در گربه‌های نر خطرناک‌تره و حتی میتونه باعث مرگشون بشه؟ گربه‌های نر چون مجاری ادراری باریک‌تری دارن در صورت بروز التهاب و عفونت بیشتر مستعد انسداد مجرای ادرار هستند و به خاطر همین، این مشکلات براشون دردناکتر و خطرناک‌تره.

ولی خیالت راحت، ما این راهو بلدیم و تو این مقاله پت پرس می‌خوایم مفصل در مورد بیماری‌ عفونت ادراری گربه صحبت کنیم و بهتون بگیم اولا چطور از این مشکل پیشگیری کنید و در صورت بروز عفونت، چه اقداماتی انجام بدین. در ادامه با ما همراه باشید.

عفونت ادراری گربه (UTI) چیه؟

خب، قبل از هرچیز اول ببینیم این بیماری دقیقا چیه و باعث چه مشکلاتی میشه:

بیماری مجرای ادراری تحتانی گربه سانان یا FLUTD اصطلاحی گسترده است که به انواع مشکلات و بیماری‌های دستگاه ادراری گربه گفته می‌‌شه. FLUTD به دلایل مختلفی ممکنه ایجاد بشه، اما شایع‌ترین علت عفونت ادراری گربه، التهاب مثانه است که به خاطر وجود باکتری در فضای مثانه ایجاد می‌شه.

بیماری عفونت ادراری گربه (Urinaty Tract Infection)  که به اختصار بهش UTI می‌گن یکی از بیماری‌های عفونی گربه است و زمانی اتفاق می‌افته که مجرای استریل ادرار توسط باکتری آلوده بشه. التهاب‌های ناشی از تجمع باکتری‌ها می‌تونه همراه با/ یا بدون عفونت باشه.

به طور کلی، UTI زمانی اتفاق می‌افته که باکتری‌ها از مجراری ادرار بالا بیان و خودشون رو به مثانه برسونن. فضای مثانه همیشه استریل و تمیزه؛ اما وقتی باکتری‌ها وارد این محیط میشن به سرعت تکثیر میشن و عفونت ادراری رو ایجاد می‌کنن. UTI اگه به موقع درمان نشه می‌‌تونه زمینه‌ساز مشکلات دیگه دستگاه ادراری گربه مثل سنگ مثانه و مشکلات کلیوی در گربه هم بشه.

این مشکل در گربه‌های نر خیلی جدی‌‌تر و خطرناک‌تره؛ چون مجرای ادراری باریک‌تر و طولانی‌تری دارند و اگه مسدود بشه به هیچ وجه نمی‌تونن ادرارشون رو تخلیه کنن و حتی خطر مرگ براشون وجود داره. بنابراین در صورتی که هرگونه علائم این بیماری رو مشاهده کردید حتما دامپزشک رو در جریان بذارین.

بیماری عفونت ادراری در گربه

نشانه‌ها و علائم بیماری عفونت ادراری در گربه ها

عادات دستشویی کردن گربه و کیفیت ادرار و مدفوع گربه چیزهای خیلی زیادی در مورد وضعیت سلامتیش به ما میده.

مواردی که در ادامه میگیم جزء شایع‌ترین علائم عفونت دستگاه ادراری در گربه هستن:

  • تلاش و زور زدن برای ادرار کردن
  • ناله کردن موقع ادرار کردن
  • افزایش تعداد دفعات ادرار کردن؛ اما هربار حجم خیلی بسیار کم
  • ادرار کردن خارج از ظرف خاک و توالت (مطلب مرتبط: دلایل ادرار کردن گربه خارج از خاک)
  • مشاهده خون در ادرار
  • لیس زدن زیاد اطراف مقعد و اندام تناسلی
  • احساس درد یا ناراحتی موقع نوازش قسمت‌های پایین بدن گربه

هرکدوم از این علائم رو تو گربه‌تون دیدین بهتره حتما با دامپزشک در مورد این مسئله صحبت کنید. UTI به خصوص در مورد گربه‌های نر خیلی میتونه خطرناک باشه و هرچی زودتر مشکل رو شناسایی کنید بهتر می‌تونید به گربه‌تون کمک کنید.

ولی یه وقتایی امکان مراجعه حضوری به دامپزشک وجود نداره: مثلا نصفه شب یا روزهای تعطیله یا ما در موقعیتی نیستیم که بتونیم گربه رو پیش دامپزشک ببریم؟ تو این جور مواقع چیکار می‌تونیم بکنیم؟ چطوری با دامپزشک مشورت کنیم و نظرش رو در مورد وضعیت سلامتی گربه‌مون بدونیم؟

خیالت راحت، ما این راهو بلدیم و اینجاست که سرویس دامپزشک آنلاین پت پرس به کمک صاحبان حیوانات خانگی میاد. اینطوری هرموقع و هرکجا که باشین کافیه به صورت آنلاین سوالتون رو از دامپزشک بپرسین و بعد در کوتاه‌‌ترین زمان ممکن، جواب کامل و توضیحات دامپزشک رو دریافت کنید و تا وقتی تمامی سوالاتتون برطرف نشده، ارتباط با دامپزشک رو ادامه بدید.

همین الان از دامپزشک کمک بگیر
دامپزشکان ما آنلاین هستند
پت پُرس با تمام تجربه و تخصصی که داره، همیشه و همه جا همراه تو و حیوون خونگی دلبندته. مشتاقانه منتظر پاسخگویی به سوالاتت هستیم تا بتونیم به بهبود کیفیت زندگی پت‌هامون کمک کنیم

تشخیص و درمان بیماری UTI گربه

دامپزشک ابتدا گربه رو معاینه می‌‌کنه و گاهی لازمه برخی آزمایش‌های تشخیصی هم روی نمونه ادرار گربه انجام بشه. برای بررسی و ارزیابی وضعیت دستگاه ادراری هم ممکنه از اشعه ایکس یا سونوگرافی استفاده بشه.

در آزمایش ادرار معمولا نمونه ادرار از نظر وجود باکتری، گلبول‌های قرمز، گلبول‌های سفید و کریستال‌های ادراری بررسی میشه. نمونه ادرار معمولا توسط فرآیند سیستوسنتز یا وارد کردن یه سوزن خیلی ظریف از دیواره شکم به داخل مثانه جمع آوری میشه.

در آزمایش ادرار، چه مواردی بررسی میشه؟

نمونه ادرار اطلاعات خیلی زیادی در مورد وضعیت سلامت دستگاه ادراری گربه به دامپزشک میده و به تشخیص علت بیماری کمک می‌کنه. معمولا در آزمایش ادرار گربه موارد زیر بررسی می‌شه:

  • تراکم و غلظت ادرار
  • PH ادرار (برخی سطوح خاص PH نشون دهنده عفونت یا سایر مشکلات ادراریه)
  • وجود کتون در ادرار (که در بیماری دیابت دیده میشه)
  • گلوکز (وجود قند در ادرار معمولا نشانه دیابته)
  • سطح بیلی روبین
  • وجود خون در ادرار
  • میزان پروتئین

پس از اندازه گیری سطح موارد بالا، نمونه ادرار داخل سانتریفیوژ قرار داده میشه تا سلول‌ها و سایر ضایعات جدا بشن؛ بعد ادرار رو از نظر وجود گلبول‌های قرمز و سفید، باکتری‌ها و کریستال‌ها بررسی می‌کنن.

نوشیدن آب یکی از راه های پیشگیری از عفونت ادراری گربه
نوشیدن آب کافی به پیشگیری و درمان عفونت ادراری کمک می‌کنه

درمان عفونت و التهاب مجاری ادراری در گربه ها

جالبه بدونید تمام عفونت‌های ادراری گربه منشاء یکسانی ندارن و باکتری‌ها و ارگانیسم‌های مختلفی ممکنه باعث بروز عفونت در دستگاه ادراری گربه بشن. به همین دلیل هم لازمه که حتما آزمایش ادرار انجام بشه تا دامپزشک بتونه علت دقیق بیماری رو متوجه بشه.

درمان عفونت ادراری گربه ممکنه سخت و زمان‌بر باشه؛ اما دامپزشک با تجویز برخی داروها و توصیه برخی نکات به بهبود این مشکل کمک می‌کنه:

درمان دارویی: در بسیاری از موارد، دامپزشک با تجویز داروهای آنتی‌بیوتیک، عفونت رو از بین میبره. اما در مواردی که مشکل عفونت منجر به انسداد مجرای ادرار یا تشکیل سنگ مثانه شده باشه معمولا لازمه که گربه تحت عمل جراحی قرار بگیره. در مواردی که گربه درد زیادی داشته باشه ممکنه انواع مسکن هم تجویز بشه.

مدیریت استرس: استرس و تنش می‌تونه تاثیر خیلی بدی روی علائم و شدت بیماری دستگاه ادراری بذاره و مشکل رو بدتر کنه. بنابراین در طول دوره درمان سعی کنید محیط خونه رو برای گربه‌تون آرام‌تر و امن‌تر کنید. استرس علائم بیماری رو بدتر میکنه و به ویژه گربه‌های مسن خیلی زود دچار استرس می‌شن؛ پس باید حسابی مراقبت گربه‌تون باشین و آرامش بیشتری براش فراهم کنید.

نوشیدن مقدار کافی آب: تامین مایعات بدن گربه برای سلامتی و کاهش عوارض بیماری تاثیر بسیار زیادی داره. اما همونطور که میدونید خیلی از گربه‌ها تمایل زیادی به آب خوردن ندارن. برای اینکه عفونت گربه‌تون زودتر خوب بشه سعی کنید با هر ترفندی که بلدید اون رو به خوردن آب ترغیب کنید؛ مثلا:

  •  هرروز ظرف آبش رو بشورید و آب تازه و خنک براش بریزید.
  •  چند جای خونه براش ظرف آب بذارین.
  • از ظرف آب‌های جذاب و مورد علاقه گربه‌تون استفاده کنید (راهنمای خرید ظرف آب و غذای گربه).
  •  استفاده از آبخوری اتوماتیک و همینطور فواره آب هم برای خیلی از گربه‌ها جذاب و وسوسه کننده است.

تغذیه و رژیم درمانی: علاوه بر داروهای شیمیایی، دامپزشک اغلب تغییر غذای گربه و در پیش گرفتن رژیم غذایی مخصوص رو تجویز می‌کنه. همه گربه‌ها به رژیم غذایی بالانس شده و مقوی و باکیفیت نیاز دارن؛ این مساله در مورد گربه‌هایی با مشکل UTI اهمیت بیشتری هم پیدا می‌‌کنه.

تغذیه گربه‌های بیمار خیلی حساسه و تاثیر زیادی در بهبود یا بدتر شدن حال گربه داره. گربه‌ای که دچار عفونت مجرای ادراری شده باید حتما غذایی بالانس شده بخوره که پاسخگوی نیازهای تغذیه‌ایش باشه و به کاهش علائم و بهبود وضعیتش هم کمک کنه.

با استفاده از سرویس برنامه غذایی پت پرس، می‌تونید شرایط و مشخصات گربه‌تون مثل وزن، سن، جنسیت، نوع بیماری و … رو به دامپزشک بدین و بعد، رژیم اختصاصی گربه‌تون رو دریافت کنید.

دوست داری از تیم تغذیه پت پرس برای گربه ات برنامه غذایی خونگی بگیری؟

لذیذه🍲، اقتصادیه💰،مقویه🥕 و تازه اختصاصی🎯 هم هست
با دریافت برنامه غذایی مخصوص گربه خودت، تو خونه براش آشپزی کن و مطمئن باش سلامتی اش قربانی کیفیت بد غذاهای آماده تجاری نمیشه.
سفارش آسان از طریق اپلیکیشن پت پرس
برنامه غذایی گربه

عفونت ادراری بیشتر در چه گربه‌هایی دیده میشه؟

عفونت دستگاه ادراری گربه بیشتر در گربه‌های میانسال به ویژه ماده‌‌ها و همینطور گربه‌‌های مبتلا به دیابت دیده میشه؛ با این حال، هر گربه‌‌ای در هر سنی ممکنه دچار این مشکل بشه.

جالبه بدونید میزان ابتلای این عفونت در نرها زیادتر از ماده‌‌‌ها نیست؛ ولی در صورتی که گربه نر دچار این نوع عفونت ادراری بشه به خاطر باریک و طولانی‌تر بودن مجرای ادرار، علائم شدیدتر و دردناک‌تر و خطر بیشتری برای سلامتی گربه به همراه داره.

گربه‌هایی که سنگ مثانه دارن هم مستعد ابتلا به عفونت مکرر دستگاه ادراری (UTI) هستن. در این صورت لازمه که حتما سنگ‌های مثانه از طریق جراحی خارج یا شکسته و حل بشه تا گربه سلامتیش رو دوباره به دست بیاره.

گربه‌هایی که قبلا سابقه ابتلا به UTI رو داشتن هم بیشتر در معرض ابتلای دوباره به این مشکل هستن و لازمه که صاحب گربه با تغییر سبک زندگی گربه، از عود مجدد عفونت جلوگیری کنه.

گربه در حال لیس زدن
لیس زدن بیش از حد آلت تناسلی، یکی از نشانه‌های عفونت ادراریه

راه‌های پیشگیری و جلوگیری از عفونت ادراری در گربه‌ها

با این که UTI مشکل دردناک و خطرناکیه؛ اما با رعایت برخی نکته‌ها به راحتی میشه ازش پیشگیری کرد. در ادامه به چند تا از این راهکارها اشاره می‌کنیم:

  • رژیم غذایی گربه بهتره ترکیبی از غذای خشک گربه و غذای‌تر یا غذای کنسروی باشه تا مایعات بیشتری به بدن گربه برسه
  • مطمئن بشین که گربه‌تون به اندازه کافی آب می‌خوره
  • به طور منظم خاک گربه رو تمیز کنید و چند وقت یکبار خاکش رو کلا عوض کنید.
  • محیط آرام و امنی برای گربه‌تون فراهم کنید و از هرچیزی که باعث ترس و استرس گربه میشه دوری کنید.

رعایت این موارد می‌تونه به حفظ سلامت عمومی گربه کمک کنه و از بسیاری از بیماری‌ها مخصوصا مشکل عفونت ادراری گربه جلوگیری کنه.

جمع بندی

عفونت ادراری UTI در گربه‌ها خیلی شایعه و در هر سنی ممکنه اونا رو مبتلا کنه؛ با این حال گربه‌‌های مسن و پیر و گربه‌های مبتلا به دیابت بیشتر در معرض این بیماری و مشکل قرار دارن. این عفونت دستگاه ادراری، علائم متعددی مثل تکرر ادرار، تلاش برای ادرار کردن، دستشویی کردن خارج از ظرف خاک و … داره و با مشاهده هرکدوم از اونا لازمه سریع با دامپزشک مشورت کنید.

بیماری عفونت ادراری اگه به موقع درمان نشه علاوه بر تحمیل درد و ناراحتی زیاد برای گربه، میتونه منجر به مشکلات و عفونت‌های دیگه‌ای هم بشه.

نظر شما چیه؟ تا حالا گربه‌ شما یا اطرافیانتاتون دچار مشکل ادراری شده؟ گربه‌ چه علائمی داشت و دامپزشک چه درمانی براش تجویز کرد؟ لطفا برامون کامنت بذارین و نظر، تجربه و سوالات خودتون رو در این مورد با پت پرس در میان بذارین.

منبع: vcahospitals.com

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
5/5 - (1 امتیاز)
نویسنده: زهرا مظاهری
نویسنده: زهرا مظاهری
مترجم انگلیسی و فرانسه‌‌ام و در زمینه‌های مختلف تولید محتوا انجام دادم. به حیوانات و مخصوصا گربه‌ها علاقه زیادی دارم و امیدوارم با مقالاتی که می‌نویسم بتونم سهم کوچکی در ترویج فرهنگ صحیح نگهداری و رفتار با حیوانات خانگی داشته باشم.
دیدگاه شما
اگر سوالی ذهنتان را درگیر کرده یا نظری دارید با ما در میان بگذارید.