شیوه اجتماعی کردن سگ سوال خیلی هاست و البته یکی از مهمترین بخشهای تربیت سگ محسوب میشه. سگ اجتماعی شده خوش رفتار، شاد و با اعتماد به نفسه. تجربیات توله سگها توی سه ماه اول زندگی، شخصیت آیندهشون رو تعیین میکنه. پس باید از همین موقع حیوون رو با ملایمت، در معرض انواع و اقسام محیطها و موقعیتها، صداها، بوها و محرکهای دیگه قرار بدین و با آدما و حیوونای مختلف روبروش کنین.
تولهها از حدود ۳ هفتگی ممکنه راه بیفتن به سمت آدمهایی که نزدیکشون هستن و باید این کارشون به یک تجربه مثبت تبدیل بشه و خاطره خوشی ازش تو ذهنشون بمونه. حتی بهتره که از همون روزای اول زندگی، حیوون رو آروم تو دستتون بگیرین و همینطور اجازه بدین توی محیط اطرافش بگرده. خیالت راحت، ما این راهو بلدیم و قراره توی ادامه این مطلب پت پرس هرچی که لازمه رو درمورد اجتماعی کردن سگ و توله سگ بدونی رو یاد بگیری.
اجتماعی کردن توله سگها
وبسایت AKC در خصوص اجتماعی کردن توله سگها این موارد رو پیشنهاد میده:
موقعیتهای جدید
همه چیز دنیا برای تولهها جدید و عجیبه، پس هر چیزی که باهاش روبرو میشن میتونه فرصتی برای اجتماعی کردنشون باشه. مثلا روبرو شدن و ارتباط سگ با حیوانات دیگه، راه رفتن و بازی کردنش روی فرش، کفپوشهای چوبی، کاشی، سیمان و سنگ، ملاقات با آدمایی که ریش، عینک آفتابی، چتر یا کلاه دارن و بچهها یا افرادی که روی صندلی چرخدار نشستن، و حتی ارتباط سگ با گربه خیلی خوبه. خلاصه هرچی این موقعیتها بیشتر و متنوعتر باشه در اجتماعی کردن سگ نتیجه بهتری میگیرین.
تشویق کردن سگ اجتماعی شده
هر وقت که حیوون تو یک موقعیت جدید قرار میگیره، با تشویق زبونی یا بغل کردن یا جایزه کاری کنین که حس خوبی داشته باشه. ضمنا خودتون استرس نداشته باشین چون سگها میتونن احساسات ما رو تشخیص بدن و اونا هم استرس میگیرن. نمیدونین به سگتون چه تشویقی بدین؟ خیالت راحت، ما این راهو بلدیم، مطلب تشویقی سگ رو بخونین تا کلی ایده پیدا کنین.
کمک گرفتن از خانواده برای اجتماعی کردن سگ
اگه افراد مختلفی تو فرآیند اجتماعی کردن سگ شرکت داشته باشن، حیوون متوجه میشه که موقعیتهای جدید ممکنه هر لحظه براش پیش بیاد و ربطی به حضور شما نداره. اصلا میتونین ارتباط سگ با بچهها رو به یک بازی تبدیل کنین و از بچههاتون بخواین که حیوون رو با چیزای جدید روبرو کنن و بعدا بهتون بگن نتیجه چی بوده.
توی معاشرتی کردن سگ عجله نکنین
کارهای خیلی زیاد و خیلی سریع انجام ندین. مثلا اگه میخواین توله سگتون عادت کنه تا افراد مختلفی که شاید آشنا هم نباشن ازش مراقبت کنن، با چند نفر از اعضای خانواده خودتون شروع کنین و بعد از مدتی یک نفر غریبه رو اضافه کنین، بعد دو نفر غریبه و …. این مسئله خیلی مهمه، مخصوصا توی تربیت سگای نگهبان. ( مطلب مرتبط: تربیت سگ نگهبان)
رفتن به جاهای عمومی برای اجتماعی کردن سگ
بعد از این که توله سگتون به اندازه کافی با انواع شرایط و موقعیتها آشنا شد و بهشون عادت کرد، و البته واکسیناسیونش هم کامل شد، وقتشه که از خونه ببرینش بیرون. مثلا فروشگاه حیوونای خونگی، خونه آشناهاتون (اگه سگ هم داشته باشن که چه بهتر) و خیابونهای مختلف اطراف خونه گزینههای خوبی هستن. وقتی سگ رو بیرون میبرین قلاده فراموش نشه! ( مطلب مرتبط: قلاده سگ)
اجتماعی کردن سگ بالغ
اگه یک سگ بالغ به دستتون رسیده که خوب اجتماعی نشده و اون فرصت طلایی اجتماعی شدن رو از دست داده، بازم میتونین بهش کمک کنین تا موقعیتهای جدید یا ترسناکی که باهاشون روبرو میشه توی ذهنش با یک تجربه مثبت و حس خوب همراه شن. آروم آروم با مناظر و محرکهای جدید مواجهش کنین و تشویق هم یادتون نره. البته اگه ترس حیوون خیلی شدیده باید از دامپزشک یا رفتارشناس حیوانات برای درمانش کمک گرفت.
نگهداری همزمان دو سگ نر
طبق چیزی سایت myanimals:
اگه میخواین دو تا سگ نر داشته باشین باید کاری کنین که هر دوتاشون علاوه بر رفتار آروم و بدون خشونت، احساس کنن که شما رئیس گله هستین. در کل تو ارتباط سگ و انسان باید همیشه شما رئیس باشین و اصلا ضعف نشون ندین. ضمنا سگ جدیدتون باید به مقام و موقعیت حیوون پیشکسوتتر هم احترام بذاره که این مورد رو کمکم توی موقعیتهای آشنا کردن سگها با یکدیگر باید یادش بدین.
خیلی بهتره که اولین ملاقات دو تا حیوون توی فضای باز باشه، طوری که احساس آزادی کنن، نه این که حس کنن با هم تو یک تله گیر افتادن. حواستون باشه موقع معرفی، سگ جدید رو تو بغلتون نگیرین چون ممکنه باعث پرخاشگری سگ قبلی و درگیری شدیدشون بشه. این موقعها سگا معمولا خیلی پارس میکنن، این مطلب رو از دست ندین: آموزش پارس نکردن سگ.
دو تاشون رو ول کنین و اجازه بدین همدیگه رو بشناسن. فقط مراقب باشین که دعوا نکنن. اولین ملاقات باید کوتاه باشه. بعدش میتونین هر کدوم رو جداگانه ببرید پیادهروی و بعدا توی خونه دوباره ملاقات کنن.
ممکنه ذهنیت سگ قبلیتون این باشه که حیوون جدید به قلمروش تجاوز کرده. در این صورت احتمالا با هم درگیر میشن. شما باید به عنوان رئیس گله کاری کنین که همچین اتفاقی پیش نیاد. چجوری؟
- برای هر کدوم یک ظرف غذای سگ جداگانه بذارین. بهتره محل غذا خوردنشون هم یک جا نباشه. اینجوری حس میکنن که هر کدوم قلمرو خودشونو توی خونه دارن.
- هر کدوم باید یک جای خواب جدا هم داشته باشن. خوابیدن تو قلمرو یک سگ دیگه برای این حیوونا استرس ایجاد میکنه.
- داشتن وسایل سگ جداگانه هم لازمه (مثلا وسایل بازی، استخون جویدنی، قلاده و …).
- مهمترین نکته اینه که اجازه بدین سگها خودشون یک سلسله مراتب ایجاد کنن. اشتباه بزرگی که خیلی از افراد انجام میدن اینه که با سگاشون به عنوان دو تا حیوون برابر و همرتبه رفتار میکنن. این کار باعث میشه که هر کدوم از سگها فکر کنه از اون یکی بالاتره و در نتیجه دائم درگیر بشن.
چند تا نکته دیگه
- اجازه ندین سر غذا دعوا کنن. باید بفهمن که غذای کافی برای هر دوشون هست و نیازی به دعوا ندارن. اگه میخواین درمورد پرخاشگری سگ بدونین این مطلب رو از دست ندین: پرخاشگری سگ
- وقتی سگ دوم رو به خونه میارین محدودیتهای مصنوعی بینشون ایجاد نکنین چون میتونه باعث دعوا بشه. سگهای نر باید رفتار دوستانه و مودبانهای با هم داشته باشن.
- جثه دو تا سگ باید تقریبا یکی باشه تا بزرگه به کوچیکه زور نگه
- یادتون باشه که رئیس شمایین. اگه یکی از سگها اون یکی رو خیلی اذیت میکنه میتونین جلوشو بگیرین و اوضاع رو روبراه کنین
دوست داری آموزش سگتو به صورت اصولی و درست انجام بدی، دوره تربیت سگ پت پرس بهترین و سریعترین راه حله!
خلاصه اینکه …
اجتماعی کردن یکی از اولین آموزشهاییه که باید برای تربیت توله سگ در نظر بگیرین. اجتماعی شدن یه ویژگیایه که هرگز نباید ازش غافل بشین. یه سگ اجتماعی شده میتونه زندگی رو برای خودش و شما آسونتر کنه. به خصوص اگه روی رابطه سگ با کودکان یا ارتباط سگ با حیوانات دیگر وقت گذاشته باشین. به خاطر داشته باشین که بهترین زمان اجتماعی کردن سگ دوران تولگیه و باید تا جایی که ممکنه با افراد، جاها و محرکهای مختلف مواجه بشه. اگه در اجتماعی کردن سگ مشکل دارین یا سن سگ تون بالاست، همیشه می تونین از دامپزشک یا مربی سگ کمک بگیرین.
اگه سوال یا تجربهای هم درمورد اجتماعی کردن سگ دارین، حتما با پت پرس درمیون بذارین!