عروس هلندی یکی از کوچکترین و زیباترین طوطیهاست و به عنوان پرنده خونگی هم خیلی محبوب و پرطرفداره. تکثیر و پرورش این طوطیهای رنگارنگ کار چندان سختی نیست؛ به همین دلیل ممکنه خیلی از شماها به خاطر علاقه شخصی یا مساله درآمدزایی به فکر جوجهدار کردن و پرورش عروس هلندی بیفتین. برای این کار لازمه یه سری شرایط و لوازم و نکات مهم رو بدونید که در این مقاله قصد داریم در موردشون صحبت کنیم. پس اگه به عروس هلندی و پرورشش علاقمندید در این مقاله همراه ما باشید.
عروس هلندیها از کجا اومدن؟
عروس هلندی یا کوکاتیل به طوطی خوشگل و باهوشه که خاستگاه اصلی اش کشور استرالیاست و در واقع هیچ ربطی به هلند نداره! در گذشته اسم استرالیا، نیوهلند یا هلند جدید بود و احتمالا به همین دلیل هم تو ایران بهش عروس هلندی میگن.
این طوطی که توانایی سوت زدن و تقلید صدا هم داره خیلی زیبا و باهوش و اجتماعیه و جزء محبوبترین پرندهها و طوطیهای سخنگو به حساب میاد.
ما هم میتونیم عروس هلندی پرورش بدیم؟
خب همین ابتدای مقاله بگیم که کار جوجهکشی، تکثیر و پرورش عروس هلندی فرآیندی حساس و مهمه و نکات و ریزهکاریهای زیادی داره.
ما تو این مقاله سعی کردیم اصول کلی و چگونگی پرورش عروس هلندی رو براتون توضیح بدیم. اما برای این که عملا کار تکثیر و پرورش عروس هلندی رو شروع کنید به اطلاعات کاملتری نیاز دارید.
به همین دلیل یه کتاب الکترونیکی مفصل و جامع در این مورد تهیه کردیم که توش از ۰ تا ۱۰۰ پرورش عروس هلندی رو براتون توضیح دادیم. با دانلود PDF پرورش عروس هلندی میتونید جواب هر سوالی که در این رابطه دارید رو پیدا کنید و با خیال راحت و مثل یه آدم حرفهای از عروس هلندیهاتون جوجهدار بشین.
این کتاب الکترونیکی تمامی اطلاعات لازم برای پرورش عروس هلندی از جمله:
- پیدا کردن جفت مناسب
- آمادگیهای لازم برای پرورش عروس هلندی
- جفتگیری عروس هلندی
- تخمگذاری عروس هلندی
- خارج شدن جوجهها از تخم
- جفتگیری و تخمگذاری مجدد و خطرات آن
رو به طور کامل و مرحله به مرحله در اختیارتون میذاره.
عروس هلندیها در چه سنی بالغ میشن؟
عروس هلندیها در حدود سن ۶ ماهگی بالغ میشن و از لحاظ تئوری میتونن جفتگیری کنن. اما اگه قصد پرورش عروس هلندی در خانه رو دارید بهتون توصیه میکنیم حداقل تا ۱ سالگی عروس هلندی صبر کنید.
بهترین زمان برای جفتگیری و تولیدمثل برای پرنده نر حداقل ۱۲ ماهگی و برای پرنده ماده ۱۸ ماهگیه.
اگه در سنین پایین عروس هلندیها جفتگیری کنن احتمال نابارور بودن تخم وجود داره. از طرفی ممکنه پرنده ماده موقع تخمگذاری دچار مشکل بشه و حتی جونش به خطر بیفته. یا بعد از تخمگذاری پرندهها به خاطر سن کمشون خوب از تخمها نگهداری نکنن و تبدیل به جوجه نشن.
پس اگه تازه عروس هلندی خریدید و سنش رو میدونید تا حدودا یک سالگی صبر کنید. در غیر این صورت اگه فقط با هدف تکثیر و پرورش میخواید یه جفت عروس هلندی بخرید حتما مقاله تشخیص سن عروس هلندی رو بخونین تا بتونین سنشو تشخیص بدین.
چطور جنسیت عروس هلندیها رو تشخیص بدیم؟
برای پرورش عروس هلندی لازمه حتما از جنسیت عروس هلندیهاتون مطمئن بشید؛ چون گاهی دلیل اینکه پرندههاتون با هم جفتگیری نمیکنن اینه که هم جنس هستن!
از کجا بفهمیم عروس هلندی نر است یا ماده؟ سه روش اصلی برای این کار ایناست:
- تشخیص جنسیت از روی ظاهر
- تشخیص جنسیت از روی رفتار
- تشخیص جنسیت با استفاده از آزمایش DNA
البته دو روش بالا درصد خطای بالایی دارن و برای تشخیص دقیق جنسیت نیاز به تجربه و مهارت بالایی هست.
اما بهترین و مطمئن ترین روش برای تشخیص جنسیت کمک گرفتن از دامپزشک و انجام آزمایش DNA روی خون و پر پرنده هست.
چطور برای عروس هلندیام جفت مناسب پیدا کنم؟
اگه یه عروس هلندی دارید و میخواید واسش جفت پیدا کنید یا اگه قصد دارید یه جفت عروس هلندی برای پرورش و جفتگیری بخرید باید از مناسب بودن جفت مطمئن بشین.
موقع انتخاب جفت حتما نکات زیر رو در نظر داشته باشید:
- از جنسیت پرندهها (با استفاده از روشهایی که در بالا گفتیم) مطمئن بشین.
- ابتدای کار که هنوز تجربه زیادی ندارید بهتره جفتی رو انتخاب کنید که قبلا هم جفتگیری و تخمگذاری کرده باشن. اینطوری میتونید مطمئن بشین که دوباره با هم جفتگیری میکنن. در غیر این صورت باید دنبال راههای تحریک عروس هلندی برای تخمگذاری باشین.
- از سالم بودن هر دو پرنده مطمئن بشید و برای چکاپ پیش دامپزشک ببریدشون.
- مطمئن بشین جفت عروس هلندیتون با هم ارتباط فامیلی نداشته باشن؛ چون احتمال نابارور بودن تخمها و مرگ و میر جوجهها زیاد میشه.
شرایط و وسایل لازم برای جفتگیری و تخمگذاری عروس هلندیها چیه؟
نگهداری از عروس هلندی حتی به صورت تک هم به یک سری لوازم و وسایل نیاز داره که لازمه اونا رو از پتشاپ خریداری کنید.
البته نگران نباشین، تو ادامه بهتون میگیم برای جفتگیری و تخم گذاری عروس هلندی به چه وسایلی نیاز دارین. این وسایل میتونین برای جفت عروس هلندی هم تهیه کنین و شرایط لازم ایجاد کنین.
یه قفس بزرگ تهیه کنید
جفت عروس هلندی برای جفتگیری، تخمگذاری تا زمانی که جوجهها از تخم بیرون بیان به فضای نسبتا بزرگی نیاز دارن. پس یکی از اولین وسایلی که لازمه برای جفت پرندهتون بخرید یه قفس بزرگ و جاداره!
در مورد ابعاد قفس تا جایی که بودجه و فضای خونهتون اجازه میده بزرگترین سایر قفس رو بخرید.
یه جعبه مخصوص برای تخمگذاری تو قفس بذارید
بعد از یک هفته که جفت عروس هلندیهاتون با هم تو یه قفس بودن و ظاهرا با هم جفت شدن حالا وقتشه یه جعبه کوچولو با ابعاد حدودا ۳۰ در ۳۰ سانتیمتر تو قفس بذارید.
عروس هلندی ماده بعد از جفتگیری داخل این لونه میره و تا زمان تخمگذاری و بیرون اومدن جوجهها اکثر اوقات اونجا سپری میکنه. کف این لونه رو میتونید با استفاده از دستمال کاغذی حوله ای با ضخامت مثلا ۱ سانتی متر، بپوشونین و کمی دستمال کاغذی ریز ریز شده هم قرار بدین که حالت پوشال پیدا کنه یا از پوشال کاغذ استفاده کنید (دقت کنین که پوشال کاغذ رنگی نباشه)
نور کافی براشون فراهم کنید!
جالبه بدونید عروس هلندیها در طبیعت در ۶ ماه اول سال که نور خورشید بیشتره با هم جفتگیری میکنن.
البته ازونجایی که چنین شرایطی کمی سخته بجاش میتونید از لامپهای مخصوص هم استفاده کنید.
تغذیه باکیفیت و مقوی در اختیارشون قرار بدین
عروس هلندی به ویژه پرنده ماده برای جفتگیری، تخمگذاری و بعد از بیرون اومدن جوجهها به رژیم غذایی باکیفیت و مناسب نیاز دارن.
بهترین رژیم غذایی برای عروس هلندیها ترکیبی متعادل از دانههای خوراکی، پلت مخصوص، میوهها و سبزیجات تازه است.
در مقاله راهنمای تغذیه عروس هلندی در زمان تخمگذاری در مورد این موضوع بیشتر و اختصاصی صحبت کردیم.
عروس هلندی ماده چه زمانی تخم میذاره؟
تقریبا ۲ هفته بعد از اینکه عروس هلندیهاتون با هم جفتگیری کردن پرنده ماده اولین تخم رو میذاره و هر ۴۸ ساعت یه بار یه تخم میذاره. تعداد تخمهای عروس هلندی در هربار تخمگذاری ممکنه متفاوت باشه؛ اما به طور کلی عروس هلندی ماده بین ۲ تا ۸ تا تخم میذاره.
مراقبت از تخمها تا بیرون اومدن جوجهها
عروس هلندی نر و ماده با همکاری هم و به نوبت روی تخمها میشینن تا تخمها رو گرم نگه دارن. تو این مرحله شما لازم نیست کاری بکنید و فقط مطمئن بشین که آب و غذای خوب و باکیفیت در اختیار پرندههاتون قرار داره.
تقریبا بعد از ۲۱ روز از زمان تخمگذاری، جوجهها یکی یکی سر از تخم بیرون میارن و بیرون میان.
البته حواستون باشه که همه جوجهها با هم از تخم بیرون نمیان و به طور میانگین ممکنه هر ۱-۲ روز یه جوجه از تخم بیرون بیاد. اما اگه بعد از گذشت چند روز تخمی نشکسته باقی مونده احتمالا یا از اول نابارور بوده یا جنین داخلِ تخم مرده.
نحوه پرورش و نگهداری جوجه عروس هلندی تازه به دنیا اومده
جوجههای عروس هلندی خیلی بامزه و دوست داشتنی هستن. اونا با چشمهای کاملا بسته به دنیا میان و هیچ پری روی بدنشون ندارن. چند هفته اول زندگی جوجهها خیلی مهمه و اگه خوب گرم نگه داشته نشن یا به موقع غذا بهشون نرسه خیلی زود تلف میشن.
خوشبختانه عروس هلندی مادر به خوبی کار مراقبت از جوجهها رو برعهده میگیره و شما فقط کافیه مثل قبل مراقب باشید همیشه آب و غذای کافی در اختیارشون باشه. تو این مدت که عروس هلندی مادر داره به جوجههای تازه بدنیا اومدهش هم غذا میده مسلما به غذای بیشتری هم نیاز داره. پس همیشه مراقب باشید ظرف غذاشون همیشه پر باشه؛ چون جوجهها اصلا تحمل گرسنگی ندارن.
البته اگه عروس هلندی مادر به هر دلیلی در دسترس نیست، حتما مطلب نگهداری جوجه عروس هلندی رو بخونین!
جوجههای عروس هلندی حدودا ۴-۵ هفتگی کم کم شروع به دونه خوردن میکنن؛ اما همچنان پرنده مادر با دهن بهشون غذا میده و غذای هضم شده رو تو حلق و چینه دان جوجهها میریزه.
در حدود سن ۶ تا ۱۰ هفتگی جوجهها کاملا پر درآوردن، میتونن بدون مشکل بایستن و راه برن و بدون کمک پدر و مادرشون غذا بخورن. در این سن جوجهها به تدریج مستقل میشن و میتونید اونا رو از پدر و مادرشون جدا کنید.
آموزش غذا دادن و پرورش جوجه عروس هلندی سرلاکی
اگه جوجههای کوچولو پدر و مادر داشته باشن به کمک شما نیاز زیادی نیست و عروس هلندی پدر مادر به خوبی از عهده مراقبت و تغذیه جوجههاشون برمیان.
همینطور توصیه میکنیم از خرید جوجه عروس هلندی زیر ۲ ماه خودداری کنید و اجازه بدین تا زمانی که مستقل نشدن پیش مادرشون بمونن.
اما اگه بنا به هر دلیلی جوجه عروس هلندی بدون مادر دارید باید خودتون آستین بالا بزنید و بهش غذا بدین.
برای تهیه غذای جوجه عروس هلندی لازمه سرلاک رو از پتشاپها خریداری کنید و با استفاده از سرنگ به جوجه غذا بدین.
روش سرلاک دادن با سرنگ به جوجه عروس هلندی
عروس هلندی مادر غذای هضم شده رو با دهنش مستقیما تو چینه دان جوجه میریزه. حالا که قراره شما نقش مادر رو برای جوجهها بازی کنید باید همین روند رو انجام بدین.
برای غذا دادن اول جوجه رو با احتیاط روی یه حوله نرم بذارید و دستتون رو دو بدن و سرش قرار بدید تا در حین غذا خوردن تکون نخوره. بعد با احتیاط با سرنگ، سرلاک پرنده رو داخل حلقش بریزید.
البته غذا دادن به جوجه عروس هلندی با سرنگ کار خیلی حساس و دقیقیه؛ چون کوچکترین اشتباهی میتونه باعث مرگ جوجهها بشه. به همین دلیل بهتره از دامپزشک بخواید طرز صحیح سرلاک دادن رو بهتون عملی نشون بده.
نظر شما چیه؟
تا حالا تجربه پرورش عروس هلندی رو داشتید؟ به نظرتون مراحل جفتگیری و جوجهدار شدن عروس هلندی کار سختیه؟ فکر میکنید تکثیر و پرورش عروس هلندی به صورت گله ای راه خوبی برای جفتگیری و جوجهکشی هست؟یا بهتره هر جفت عروس هلندی تو یه قفس جداگانه باشن؟ لطفا برای ما کامنت بذارید و نظر، تجربه و سوالات خودتون رو در این مورد با ما در میون بذارید. کارشناسان ما در اسرع وقت به سوالهای شما جواب میدن.
سرکار خانم مظاهری، تشکر از مطلب مفید و آموزشی خوب شما